Kuş gribi Asya'yı vurunca Türk tavuğuna kapı açıldı
Avrupa ve Japonya, Asya'dan kanatlı hayvan ithalatını yasaklayınca, Türk tavukçuluk sektörünün şansı arttı. AB ile görüşmeleri hızlandıran tavukçular, bu yıl rekor satış bekliyor..
Kuş gribi virüsü nedeniyle dünyanın birçok ülkesinin Asya'dan tavuk ve tavuk ürünleri ithalatını yasaklanması Türk tavukçuluk sektörü için önemli bir fırsat yarattı. Yılda 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Tayland'da, sektör bitme noktasına geldi. Japonya ve Avrupa Birliği ülkeleri virüs nedeniyle Asya'dan canlı kanatlı hayvan ithalatını yasaklayan ülkelerin başında yer aldı. Bu da Avrupa için Türkiye'nin önemini artırdı. Beyaz Et Sanayicileri Birliği Başkanı Kemal Akman, "Asya'dan et ithal edemeyen ülkeler gözünü ülkemize çevirecek. 2004 yılında Avrupa'nın kapıları bize açılacak" dedi.
YENİ PAZAR ARIYORLAR Yeni pazar arayışı içinde olan ülkelerin dünya sıralamasında ilk 20'de olan Türkiye'nin pazar payını genişleteceğini belirten Akman, kanatlı et ihracatının 2004 yılında rekor düzeyde artacağını savundu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yaptığı girişimler sonrasında Dünya Salgın Hastalıklar Ofisi'nin Türkiye'de kuş gribi olmadığına dair rapor verdiğini ifade eden Akman, "2003 Eylül ayında AB ülkelerine piliç ve hindi eti ihracatı yapabilmek için gerekli koşulları sağladık. 2004 yılı içinde Avrupa'nın tüm kapıları bize açılacak" dedi. AB ülkelerinin yıllık 400 bin ton tavuk ve hindi eti ithal ettiğini belirten Beyaz Et Sanayicileri Birliği Genel Müdürü Yüce Canoler, bu oranın büyük bölümünün Tayland ve diğer Asya ülkelerinden yapıldığına dikkat çekti. Canoler, kanatlı eti ihracatında ABD, Brezilya, Arjantin, Hollanda ve Fransa gibi ülkelerle rekabet edecek teknoloji ve potansiyele sahip olduklarını sözlerine ekledi.