kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ege Aydan'dan, Al Bundy olur mu?
"Al Bundy"lik ona yakışmadı
Ege Aydan'dan, Al Bundy olur mu?
Pasaklı halimin kusuruna bakmayın

Ege Aydan'dan, Al Bundy olur mu?

"Evli ve Çocuklu"nun yerli uyarlaması tepki gördü. Dizinin yabancı versiyonunun fanatikleri, romantik rollerin adamı Ege Aydan'ı kaba bir karakter olarak karşılarında görünce "Bu işkenceyi durdurun" demeye başladı.

Her şey, efsane dizi "Evli ve Çocuklu"nun yerli uyarlamasının yapılmasından sonra başladı. Uzun süre CNBC-e'de oynayan "Evli ve Çocuklu", tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük ilgi görmüş, dizinin fanatikleri oluşmuştu. Özellikle de, dizide Bundy Ailesi'nin babasını oynayan, bir "anti-kahraman" ve "kaybeden" olarak nitelenen Al'in, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir "fanatik ordusu" oluşmuştu. Ancak dizinin büyük bir hayran kitlesinin olması, uyarlamaya olumsuz yansıdı. Daha ilk bölüm yayınlanmadan fanatiklerin tepkileri başlamıştı. Tepkiler, ilk bölüm yayınlandıktan sonra da devam etti...

İZLEMEK İSTEMİYORLAR
Sabah Gazetesi yazarı Mansur Forutan, dizinin fanatikleri arasında ve dizinin Türkçe uyarlamasıyla ilgili olarak, "Ne gerek vardı?" diyor. Zaten uyarlama diziyi seyretmemiş bile; "Seyretmedim, seyretmem, reddediyorum" diyor ve devam ediyor: "Married With Children, bir sitcom olarak en yüksek mertebe. Al Bundy'dan daha iyi karakter yaratılmasının imkanı yok. Dizi, bir kere çok Amerikan, içinde Amerikan ailesi dinamikleri var. Tamam birtakım şeyler evrensel de olsa, kendini o dünyaya odaklıyorsun. Bunu Türk ailesine çevirdiğin zaman da olmuyor, vites geçmiyor." Ancak Forutan fanatiklerin değerlendirmelerinin tamamen subjektif olduğunu söylüyor: "Yerli uyarlamayı bizlere sevdiremezler. Bunu değerlendirecek olanlar diziyi hiç seyretmemiş olanlar. Yapımcıların, diziyi onlara sevdirmeleri lazım." Forutan gibi düşünen çok. Serdar Ardanur, Medyakafe sitesine bir eleştiri maili gönderen izleyicilerden. Ardanur eleştirisinde, "Married With Children gibi bir diziyi bu hale getirenleri kınıyorum. Birçok dizinin yerli uyarlaması yapıldı ama bu sefer ileri gittiler. Buna bir 'dur' dememiz lazım... Tepki göstermezsek, korkarım ki yakında Seinfeld de yerli bir yapım olarak karşımıza çıkabilir ki, bunu düşünmek bile istemiyorum" diyor.

FANATİKLER ÖNYARGILI
Yapımcı firma Med Yapım, tüm bu eleştirilere katılmıyor. Dizinin yapımcısı Cemile Varol, "Al Bundy'i oynayan Ed O'Neil'in oyunculuğunu taklit etmiyoruz. Bu, Ege Aydan'ın Al Bundy yorumu. Zaten Columbia Pictures'den her konuda okey alıyoruz. Oyuncu kadrosu için de okey alındı, onlar çok beğendi. Ege Bey'in yorumunu da çok beğendiler. Şunu da söylemekte fayda var; hâlâ birçok insan, bizim diziyi çaldığımızı iddia ediyor. Öyle bir şey yok tabii ki, telif haklarını satın aldık. Hatta orijinalinin de yayın hakları Med Yapım'da" diyor. Varol, bu tarz eleştirilerin önyargıdan kaynaklandığını belirtiyor: "İnternette birçok eleştiri var. Ancak internettekilerin sayısı reyting sıralamasında bir şey ifade etmiyor. Şimdiye kadar iki bölüm yayınlandı ve biz reytinglerden çok memnunuz. Orijinali daha komikti, bu zırva diyen çok kişi var, ancak bunların tümü önyargıdan kaynaklanıyor. Sonuç olarak ben de 'Patron Kim'i izliyorum ve çok beğeniyorum. Ama dizinin orijinalini de seyrettim diye, adaptasyonunu beğenmemem mi gerekiyor?"

AYDAN DA FANATİĞİ
Ege Aydan ise bu tarz tepkileri beklediklerini söylüyor: "Ben de bu dizinin fanatiğiydim. Ayrıca Al Bundy, çok da oynamak istediğim bir roldü. Dizinin fanatiklerinin adaptasyonu doğal olarak beğenmediklerini düşünüyorum. Biz bunu zaten baştan tahmin ettik. Adapte edilen dizilerin hepsinin başına böyle şeyler geliyor. Sevilen bir diziyse, ilk başta fanatiklerine sevdirmek oldukça güçtür. Ben bu eleştirileri doğal karşılıyorum." Ünlü oyuncu, fanatiklerin de zamanla dizinin yerli versiyonunu seveceklerini söylüyor ve şunu ekliyor: "Asmalı Konak dışarıda çekilse ne kadar başarılı olur? Eminim ki çok güzel çekilirdi ama orijinali gibi bir etki yapar mıydı?" TV eleştirmeni Yüksel Aytuğ da Ege Aydan'ı "Al Bundy" rolüne uygun görmeyenlerden. Aytuğ, "Bana göre Ege Aydan'dan 'Al Bundy' asla olmaz" diyor ve devam ediyor:

ERMAN TOROĞLU OLSUN
"Zira Ege Aydan'ı Türk televizyon izleyicileri hâlâ atv'deki 'Asmalı Konak' dizisinin 'Sırık Ağa'sı olarak hatırlıyor. Aydan daha önce de hep yarı jön ve karakter rollerini canlandırmıştı. Diğer tarafta Al Bundy çoraplarını çıkartıp, masanın üzerine fırlatan, koltukta televizyon izlerken burnunu karıştıran, kaba- saba, aykırı, menfaatperest, dünya yansa bir tutam otu yanmayacak kadar 'gamsız' bir adam... Bana 'Türkiye'de bu karakteri en son canlandıracak iki aktör kim olur?' diye sorsalardı, 'Tarık Akan ve Ege Aydan' derdim. Peki bu rol kime yakışırdı? Tabii ki Haluk Bilginer'e... Teklife 'Tatlı Hayat' engel olacaksa, o zaman Şafak Sezer'e... O da olmadı, Erman Toroğlu'na... Ama kesinlikle Ege Aydan'a değil!"

NAZAN BİLGİÇ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 O şimdi DİKTATÖR
 Umut Kapıları
 Yasemin'in etrafında her zaman olay var
 En dayanıklı özel tiyatro
 Çamaşır asmak yasak bilmiyor musunuz?
 Kate kime benziyor?
 Dizinin bir "FANATİK"i anlatıyor:
 16 Türk fotoğrafçısı Londra'da
 Haftalık Keyif Rehberi
 Denizden ne çıksa, G By Karaf'ta sofrada
 Sezonun ENNNN 5'i
 Ayrılık bahaneleri
 Sevgi Sözcükleri
 Hepsi de çekirdekten yetişti
 İlk görüşte aşk NASIL OLUYOR
 Buffy, Spike'ı bir gün sevecek
GÜLSE BİRSEL
Neden yağlı yiyecekler daha lezzetli?
Teorimin doğru...
AYŞE TÜTER
Sebzeli bayram bohçası
Yağı kızdırıp, soğanları...
Meme kanseri oldu dekolteden vazgeçmedi
Modacı Meral Gökçaylı, geçen yıl meme kanserine yakalandı.
Müziği, yüreğinin ritmi ile hissediyor
Doğuştan işitme engelli Ceren, üç ay önce yaşamına giren piyano ile...
Süpürme aracı vurdu ihmal öldürdü
Beser Özdemir sabah yürüyüşü yaparken yolları temizleyen süpürge...
Aniston da çocuk istiyor
Aniston da çocuk istiyor
Artık anne olmak ve çocuk büyütmek isteyen ünlüler kervanına, Brad...
40. sanat yılında anılarını yazıyor
40. sanat yılında anılarını yazıyor
Sinemaya 1963 yılında Susuz Yaz ile başlayıp 200'e yakın filmde...
Tek kusuru saçları
Tek kusuru saçları
ÜNLÜ şarkıcı Christina Aguilera, seksi vücuduyla, dans ve...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.