kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
41 yıldır ayakta olan tek özel tiyatro: AST
En dayanıklı özel tiyatro
41 yıldır ayakta olan tek özel tiyatro: AST
Kapalı gişe oynuyor

41 yıldır ayakta olan tek özel tiyatro: AST

Ankara'nın en önemli sanat kurumu Ankara Sanat Tiyatrosu, 41 yıllık tarihine 127 oyun ve bini aşkın oyuncu sığdırdı. Bu süreçte türlü zorluğa karşın ayakta kalabilmeyi başaran tek özel tiyatro unvanına sahip AST, sahneye koyulan 'Memleketimden İnsan Manzaraları'nı kapalı gişe oynuyor.

Ankara'nın en önemli sanat kurumlarından biri olarak 41 yılı geride bırakan Ankara Sanat Tiyatrosu (AST), tüm engellemelere, kapatılmalara ve mali krizlere karşın ayakta kalmayı başarabilen tek özel tiyatro. Bugüne kadar sahneye koyduğu oyunlarla adından söz ettiren AST, yetiştirdiği oyuncularla da bir tiyatro okulu olma özelliğini hiç kaybetmedi. Ve yılların tiyatrosu şimdi de kapalı gişe oynadığı 'Memleketimden İnsan Manzaraları' ile özlediği tiyatro izleyicisine kavuştu. Siyasi çizgisi ve taşıdığı toplumsal sorumluluk ile de Türk tiyatro tarihinde önemli bir yere sahip olan AST'ın sanat yönetmeni Rutkay Aziz, "Oyuncusundan, teknisyenine kadar büyük bir gönül işiyle tiyatromuzu ayakta tutmaya çalışıyoruz. Nazım Hikmet'in bu eseri ile özlediğimiz kuyruklara yeniden kavuştuk" dedi.

KENTİN DİĞER KALESİ
6 Aralık 1963 yılında Asaf Çiyiltepe tarafından kurulan AST, tarihinde 127 oyun sergilendi, binden fazla oyuncu yetiştirdi. AST'ın kuruluşundan bu yana sürdürdüğü siyasi çizgisinden hiçbir zaman sapmadığının altını çizen Rutkay Aziz, "AST, tarihinde iki kez siyasi darbe görmüş, koalisyonlar dönemi yaşamış ve Türkiye koşullarında politik tiyatro yapmanın getirdiği bir sonuç olarak; iki kez kapatılmış ve birçok kez ceza almıştır" diye konuştu. Aziz şunları söyledi: "AST; ilerici, demokrat ve toplumcu bir tiyatro anlayışına sahiptir. Mali açıdan her dönemde zorluklar yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz. Sahnenin gerisinde aileler de düşünüldüğünde 60 kişi AST ile hayatını devam ettiriyor. Türkiye'de bütün özel tiyatrolar büyük bir özveriyle ayakta kalmayı sürdürüyor. Ama önemlisi fırtınalı havalarda ayakta kalmaktır. Murat Karayalçın; 'Ankara'nın iki kalesi var. Biri Ankara Kalesi biri de AST' der. AST sanat politikasını hep koruyacaktır."

İLK OYUNDA 3 SEYİRCİ VARDI
Bu arada AST'ın eski oyuncularından ve şu andaki Genel Müdürü Atilla Oğultekin de AST'ın her alanda tiyatrolara öncü olduğunu söyledi. 1963'te 'Godo'yu Beklerken' oyunu ile sahnelerini açtıklarını belirten Oğultekin, şöyle konuştu: "Asaf Çiyiltepe yönetmenliğinde oynanan oyunda 5 oyuncu, seyirci olarak da 3 kişi varmış. Çiyiltepe oyunun bitiminde, 'Sakın beğenmedik demeyin. Kalabalığız, biz sizi döveriz' demiş. Seyircinin oyuncular tarafından alkışlanması geleneği AST tarafından başlatılmış, 'Ana' adlı oyunda söylenen 1 Mayıs Marşı'nın işçi sınıfının marşı haline gelmesi de yine AST ile olmuştur."

ERKEKLİ: BAŞARIMIN SIRRI
'Bir İstanbul Masalı'nda seyirciyle buluşan Altan Erkekli, AST'ın yetiştirdiği binlerce oyuncudan biri. AST'daki sanat hayatına 1975'de başlayan Erkekli, 43 oyunda yer aldığını söyledi: "AST, bana hayata tiyatro gözüyle bakmayı öğretti. Sosyalizmin insan yaşamında ne kadar önemli olduğunu gösterdi. İstanbul'daki başarımın sırrı, AST'da yetişmiş olmanın kazandırdığı erdemdir. Toplumun önünde giden bu tiyatro için Uğur Mumcu da 'Tek olumlu özel hareket' tanımlamasını yapmıştı çünkü özel kuruluşlar sadece kendi çıkarları için çalışırken, AST toplum çıkarları için çalıştı."

DEMİRÖZ: YAŞAYACAĞIZ
AST kadrosunun en eski oyuncusu Erol Demiröz, 1968'dan bu yana AST çatısı altında sanat hayatını sürdürüyor. AST'ın tarihinden bine yakın oyuncu geçtiğini vurgulayan Demiröz, şöyle konuştu: "Kurucumuz Asaf Çiyiltepe'yi 1967 yılında trafik kazasında kaybettik. 1973'den bu yana Rutkay Aziz'in Sanat Yönetmenliği'nde tiyatromuzu sürdürüyoruz. Defalarca kapatıldık, hapse atıldık. Birçok baskı ve sansüre uğradık ama çizgimizden hiçbir zaman taviz vermedik. Buna bir bayrak yarışı diyebiliriz. Bizden sonraki kuşaklar da AST'ı daha nice 40'lı yıllara taşıyacaktır. Kişiler önemli değil, esas olan AST'ın ismidir."

ÖZLEM EROĞLU

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 O şimdi DİKTATÖR
 Umut Kapıları
 Yasemin'in etrafında her zaman olay var
 "Al Bundy"lik ona yakışmadı
 Çamaşır asmak yasak bilmiyor musunuz?
 Kate kime benziyor?
 Dizinin bir "FANATİK"i anlatıyor:
 16 Türk fotoğrafçısı Londra'da
 Haftalık Keyif Rehberi
 Denizden ne çıksa, G By Karaf'ta sofrada
 Sezonun ENNNN 5'i
 Ayrılık bahaneleri
 Sevgi Sözcükleri
 Hepsi de çekirdekten yetişti
 İlk görüşte aşk NASIL OLUYOR
 Buffy, Spike'ı bir gün sevecek
GÜLSE BİRSEL
Neden yağlı yiyecekler daha lezzetli?
Teorimin doğru...
AYŞE TÜTER
Sebzeli bayram bohçası
Yağı kızdırıp, soğanları...
Meme kanseri oldu dekolteden vazgeçmedi
Modacı Meral Gökçaylı, geçen yıl meme kanserine yakalandı.
Müziği, yüreğinin ritmi ile hissediyor
Doğuştan işitme engelli Ceren, üç ay önce yaşamına giren piyano ile...
Süpürme aracı vurdu ihmal öldürdü
Beser Özdemir sabah yürüyüşü yaparken yolları temizleyen süpürge...
Aniston da çocuk istiyor
Aniston da çocuk istiyor
Artık anne olmak ve çocuk büyütmek isteyen ünlüler kervanına, Brad...
40. sanat yılında anılarını yazıyor
40. sanat yılında anılarını yazıyor
Sinemaya 1963 yılında Susuz Yaz ile başlayıp 200'e yakın filmde...
Tek kusuru saçları
Tek kusuru saçları
ÜNLÜ şarkıcı Christina Aguilera, seksi vücuduyla, dans ve...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.