| |
|
|
Ankara'nın duayen gazetecileri!
NOSTALJİ
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri, 20 Ankaralı duayen gazeteci ile söyleşiler yapıp, bunu kitaplaştırmışlar.
Kitapta Cüneyt Arcayürek, Hüsamettin Çelebi, Jülide Gülizar, Cemal Saltık, Güngör Yerdeş, Aycan Giritlioğlu, Kemal Bağlum, Mehmet Ali Kışlalı, Yılmaz Gümüşbaş, Orhan Tokatlı, Şevket Evliyagil, Selçuk Altan, Emel Aktuğ, Yaşar Güngör, Fahrettin Gülseven, Ali Abalı, Turgay Üçöz gibi isimler var.
Henüz kitabı okumadım.
Ama kitapla ilgili haber bile, beni "Ankara Gazeteciliği" günlerime döndürdü.
Çoğu arkadaş düzeyinde yakın olduğum bu meslektaşlarımın, görüş ve deneyimlerinin bir kitapla kalıcı hale gelmesinden ötürü mutlu oldum.
Orhan Tokatlı ile birlikte geçen fırtınalı 1970'ler ve 1980'lerde, mutlaka Örsan Öymen de bulunurdu. Ankara'nın dar siyaset ve bürokrasi koridorlarını, açılmaz kapılarını, birlikte aşardık.
Jülide Gülizar, benim TRT'de ilk tanıştığım ve kendisinden ilk televizyonculuk dersi aldığım isim.
TRT Haber Dairesi'ne yönetici olarak ilk gittiğim gün, Jülide Gülizar'la tanışınca, "Ekranda gördüğümden daha güzelsiniz" demiştim. O da, "Yalan söylemeye devam ederseniz, aramız açılır" diye cevap vermişti.
Geçen gün TRT-4'de, Jülide Gülizar Açık Öğretim'de Türkçe'yi doğru kullanmak konusunda örnekler verirken, yine gözlüklerinin altından, öfkeli ama gülen gözlerle bakıyordu.
Kalemini ve dilini asla dizginlemeyen Cüneyt Arcayürek, babamın da sevdiği genç bir gazeteciydi. Sonra benim arkadaşım oldu.
Hüsamettin Çelebi, İsmail Cem 1974'te TRT Genel Müdürü olunca, ayrılan ekiptendi. Sonra, Cumhurbaşkanlığı Kontenjan Senatörü oldu. Aynı dönemlerde Günaydın'da yazı da yazdık. Ankara'da bir sofrada otururken, Hüsamettin Çelebi masadan kalkınca şakalaşırdık.
- Çelebi herhalde seçim bölgesini dolaşmaya gidiyor, derdik.
Kontenjan Senatörü olduğu için, tek seçmenliydi ve seçim bölgesi de Çankaya'ydı. Özetle, Ankara günlerini ve Ankara'lı meslektaşlarımı özlemişim işte!
|