Ak sakallı dede 'kuzine' aldı, İnoksan'ın yolu açıldı
İnoksan'ı kurmak için doğduğu yer Bursa'ya gelen Vehbi Varlık, iki yıl büyük sıkıntılar çekmiş. Ancak bir gün dükkanın önünde bir otobüs durmuş ve ak sakallı bir adam ilk ciddi siparişi vermiş....
BUGÜN 50'yi aşkın ülkeye profesyonel mutfak ürünleri pazarlayan İnoksan, geleceğe yapılan yatırımın en güzel örneği. 1980'li yılların başında tekonolojideki ilerlemeyi gören ve "bu teknoloji, endüstriyel mutfak isteyecek" diyerek Bursa'da İnoksan'ın temellerini atan Vehbi Varlık, ilk başlarda, "hata mı yaptım?" duygusuna çok fazla kapılmış. İstanbul'da İnter Gaz adlı bir firmada çalışırken patronun "gel ortak" olalım önerisini reddedip doğdu yer Bursa'ya kendi yatırımını yapmak hayali ile gelen Varlık'ın umduğunu bulamamış. Kendi ifadesi ile inandığı dağlara karlar yağmış. Akraba, eş, dosttan beklediği yardımı göremeyen Varlık, borç-harç kurduğu İnoksan'la bugün endüstriyel muftakta sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da bildiği bir markayı yaratmanın haklı gururunu yaşıyor.
YATIRIMCILIK DERSİ Bursa'da küçük bir atölyede, bir bodrum katında çekilen çile yaklaşık 2 yıl kadar sürmüş. O günleri Varlık, "Başta küçük küçük siparişler alabildik. İnsanlar geceleri evde uyurken ben ve küçük kardeşim kentin sokaklarını dolaşıp tek tek el ilanlarını yapıştırıyorduk. Yine borçlanarak reklam veriyordum. Kimsenin bilmediği yollarda riske girdim" diye anlatıyor. Varlık'ın ve İnoksan'ın kaderini değiştiren kişi ise bir otobüsten inerek "kuzine ve lokanta tezgahı sipariş eden ak sakallı bir dede olmuş." Bu ifade tam olarak Vehbi Varlık'a ait. Varlık o günü hiç unutamadığını belirterek, " Dükkanın önünde otobüs durdu ve ak sakallı bir adam indi. Ben o günden sonra işlerin düzeleceğini hissetmiştim. Onun siparişlerinden sonra da gerçekten işlerim açıldı. Ben o sıralarda 22-23 yaşlarında idim. Askere giderken arkadaşım Coşkun İrfan ile ortaklık kurduk ve sonunda çektiğimiz sıkıntıların meyvasını almaya başladık" diyor. İşte harç-borç İnoksan'ı kuran Vehbi Varlık, sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın Uzakdoğu'nun en görkemli otellerinin profesyonel muftak ekipmanlarını kuran global bir markanın doğmasını sağlamış durumda. Bu sırada aslında bir girişimcilik dersi verdiğini de unutmamak lazım. Çünkü Varlık, irili ufaklı sayısız işletmenin faaliyet gösterdiği bir alana değil, gelişme potansiyeli olan bakir bir alana yatırım yapmayı tercih ediyor. Varlık'ın felsesi de bu. "Eğer bir alanda yatırım yapacaksanız, o alanın boş olması çok önemlidir. Ben de gelişen teknolojinin endüstriyel mutfağı zorunlu kılacağını tahmin ediyordum" diyen Varlık, bir çok alanda İnoksan ile birlikte ilklere imza atmış bir isim. Türkiye'nin ilk mutfak marketi bunlardan biri. Bu uygulamayı Türkiye'nin dört bir yanına taşıyan ve Türkiye'nin profesyonel mutfak anlayışını değiştiren İnoksan, 1990'lı yıllarda ihracat kapısını da araladı. İhracata başlamadan önce Avrupa'da onlarca fuara katıldıklarını söyleyen Varlık, bunun kendilerine büyük bir deneyim kazandırdığını vurguluyor.
22.5 MİLYON DOLARLIK CİRO 2000 yılında İnoksan markasını Avrupa'da ve Rusya ile Romanya'da tescil ettiren şirket, global marka olmayı da başardı. Bugün Bursa'nın İnoksan'ı Türkiye'de kendi alanında lider bir şirket durumda. Üretiminin yüzde 25'ini ihraç ediyor. Bu arada Türkiye'de üretilmeyen dünyanın bu alandaki ünlü markalarını da ithal ediyor. Cirosu ise geçen yıl 22.5 milyon doları aşmış bulunuyor. 1985'e kadar tezgah, eviye, raf ekipmanı alanında çalışan İnoksan'ın ilk ürettiği makine ise "patates soyma makinesi".