|
|
|
|
Kara kâbusun gece melekleri
Tipide mesai
İstanbul kar baskınının ilk gününü yine de ucuz atlattıysa, bunu AKOM, İSKİ, TEK, İGDAŞ ve Karayolları ekiplerinin, hızı 100 kilometreyi aşan tipi altında, sabaha kadar süren aralıksız çalışmasına borçlu.
*** Geceyi gündüze katıp çalıştılar
Kar ve tipi İstanbul'u karanlığa gömüp susuz bırakırken, tam kadro görevlerinin başında olan kamu çalışanları ordusu, gece boyunca çalışıp vatandaşlara rahat bir nefes aldırmak için seferber oldu.
İSTANBUL kara kışa teslim olurken, tüm kamu kurum ve kuruluşları vatandaşlara rahat bir nefes aldırabilmek için çalıştı. Zaman zaman tipiye dönüşen kar yağışının önceki akşam saatlerinde yaşamı tamamen durdurduğu sıralarda tam kadro görev başında olan AKOM, İSKİ, TEK, İGDAŞ ve Karayolları'na bağlı ekipler, gece boyunca da aralıksız çalıştı. Saatteki hızı zaman zaman 100 kilometreyi bulan fırtınayla birlikte elektriklerin kesildiği, suların akmadığı, trafiğin tamamen kilitlendiği megakentte, kurtarma ekipleri sabahın ilk ışıklarına kadar görev başındaydı. Valilik Afet Koordinasyon Merkezi 'ne (AKOM) bağlı 5 bin 100 personel, 545 ekip halinde organize olarak İstanbullar için aralıksız ter döktü. AKOM görevlileri, yolda kalan vatandaşların yardımına anında koşarken, kilitlenen trafikte kalanları kurtarmak da onlara düştü. Bağcılar, Mahmutbey ve Hadımköy'de bariyerleri saatlerce uğraşarak kesen ve trafiği ters yönden vermeyi başaran AKOM görevlileri, yakıtları bittiği için yolda kalanların yardımına da Büyükşehir Belediyesi'nin tankerleri ile benzin ve mazot götürürek koştu.
GECE YARISI TUZLAMA YAPTILAR AKOM ile birlikte görev yapan Karayolları ekipleri de sabahın ilk ışıklarına kadar ana arterler ile işlek caddelerde tuzlama çalışmaları yaptı. Dondurucu soğuğa rağmen kamyonların üstünden inmeyen ekipler, yollara tam 5 bin ton tuz döktü. Kar nedeniyle İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün uyarısı üzerine hastanelerin acil servis ve dermatoloji kliniklerinde hazır tutulan personel de çeşitli nedenlerle kendilerine başvuranlara hemen müdahale etti. İstanbul'u karanlığa gömen elektrik arızasını gidermek için tam kadro görev başında tutulan Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş de (BEDAŞ) müdürü, başmühendisi, teknisyeni ve işçisiyle sabaha kadar aralıksız çalıştı.
EL FENERİYLE ÇALIŞTILAR İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na komşu olan Sarıyer İşletme Müdürlüğü'nde personel gelişmeleri elektrik olmadığı için şarjlı radyo, telsiz ve cep telefonlarından takip etti. İstanbulular gibi onlar da elektrikten yoksun oldukları için zor koşullarda çalışmalarını yürüten görevliler, odun sobasıyla ısındı. 32 yıldır elektrik işletmesinde çalışan Sarıyer İşletme Müdürü Doğan Barut da Yardımcısı Rafet Dereci ve Başmühendis Reşit Bilgili ile İstanbulluları kararlığın pençesinden kurtarmak için sabaha kadar görevinin başındaydı. Bir elinde el feneri ile telsiz ve şarjlı radyodan gelişmeleri takip eden Barut, "Vatandaşın elektriksiz kalması bizi çok üzdü.Ancak imkanlrımızı zorluyoruz. Sorunu en kısa sürede çözüp, vatandaşa elektrik vereceğiz" dedi. Sarıyer İşletme Müdürü Doğan Barut, son 30 yılda bu şekilde herhangi bir nedenle uzun süreli elektrik kesintisi yaşanmadığını belirterek, "Ben 32 yıldır elektrik işletmelerinde çalışıyorum. Bu şekilde İstanbul'un büyük bölümünde ve uzun süreli bir elektrik kesintisi olmadı" diye konuştu.
HER YER AYDINLANANA KADAR... Sarıyer İşletme Müdür Vekili Elektrik Mühendisi Rafet Deveci ise, "23 yıldır elektrik işletmesinde çalışıyor. Vatandaşlara sağlıklı olarak enerji verinceye kadar işcisiyle, teknisyeni, mühendisiyle işletmeden ayrılmayacak"dedi. Deveci şöyle konuştu: "Ekiplerimizle 24 saat görevimizin başındayız. Sorunlar çözülünceye kadar ekiplerimizle görevimizin başında olacağız. Ancak, arazi koşulları ve hava şartları çalışmalarımızı engelliyor. Araçlara zincir taksak dahi araçlarımızı Büyükdere'nin tepe kısımları ve Zekeriyaköy gibi yerlerde meydana gelen arızalara müdahale etmemiz geç oluyor. Bu konuda çok sıkıntı yaşıyoruz. Daha önce buna benzer bir sıkıntıyı sadece 1987 kışında yaşamıştık. Ancak her şeye rağmen, vatandaşımıza sağlıklı olarak enerji verinceye kadar tüm ekiplerimizle görevimizin başında olacağız."
İLGİSİZ KALINCA BÖYLE OLDU İşletmenin Başmühendisi Elektrik Yüksek Mühendisi Reşit Bilgili de harıl harıl çalışmaya devam ederken yaşanan sıkıntının nedenlerini anlattı: "Elektrik işletmesinde 5.5 yıldır çalışıyorum. Arızaların nedeni olumsuz şartlarından kaynaklanıyor. Enerji alanında yapılan yatırımların sonucu 5-10 yıl sonra görülebiliyor. Asıl sıkıntımız ise BEDAŞ özelleştirme kapsamına alındığı için emekli olan teknik personelin yerine yenileri alınmadı. Özelleştirme kapsamına alındığı için gerekli ilgi gösterilmedi. Bakımlar en aza indirildi. İlgisiz kaldı. Ya bir an önce özelleştirilemeli ya da gereken ilgi gösterilmeli. Ancak o zaman yaşanacak sorunlar en aza indirilebilir."
2 BİN İSKİ'Lİ NÖBETTEYDİ Beyazıt Arıza Ekip Şefi Ali Özcan da elektrik kesintilerinin ana trafodan kaynaklandığını dile getirerek, "Bazı noktalarda kar yağışı ve rüzgardan dolayı elektrik direklerinde hat kopmaları ile direklerde yıkılmalar meydana geldi. Bunların anında düzeltilmesi ve semtlere elektrik vermek için sabaha kadar mesai mefhumu gözetmeksizin çalışıyoruz. Çalışmalarımız bundan sonrada tüm İstanbul'a elektrik verilinciye kadar devam edecek" dedi. Elektrik kesintisiyle birlikte suların da durması İSKİ ekiplerini de harekete geçirdi. İSKİ Genel Müdürlüğü'ne bağlı 2 bin kişi de sabaha kadar çalıştı. İSKİ ekiplerinin yanı sıra İGDAŞ ekipleri de sürekli çalışarak, doğalgaz sıkıntısı yaşanmamasını sağladılar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|