kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İstanbul beyaz bayrak çekti
İstanbul beyaz bayrak çekti
Deniz ve hava ulaşımı aksıyor
Vali Güler: Sihirli değneğimiz yok

Kutup patlaması

Türkiye'yi bir anda beyaz Orta Çağ'a taşıyan soğukların nedeni Kuzey Kutbu'nda patlayan soğuk hava dalgası

Balkanlar'dan başlayıp ülkeyi etkisi altına alan ve üç gün daha sürmesi beklenen karlı havanın, geçen hafta ABD'yi donduran soğuklar gibi, Kuzey Kutbu'ndaki ani soğuk hava hareketinin sonucu olduğu açıklandı.

KENTLER İÇİN ESARETTİ KIRSALDA FELAKET OLDU
BÜYÜK kentlerde yaşayanları elektriksiz, susuz ve doğalgazsız evlere ya da kapanan yollarda araçlara hapseden soğuklar, kırsal yörelerde ve yollarda çok daha acımasız davrandı. Altı kişi donarak öldü, iki kişi de tipide kayboldu.

SADECE YETKİLİLER DEĞİL SADE YURTTAŞ DA SORUMLU
İSTANBUL'UN yaşadığı kar çaresizliğinde yetkili kurumlar arasındaki görev anlaşmazlığının yanı sıra, uyarılara rağmen yola zincirsiz çıkan ya da yolda kalan araçlarını trafiği kilitleyecek biçimde ortada bırakan "sade vatandaşlar"ın da büyük payı oldu.



***

İstanbul beyaz bayrak çekti

İstanbul'u etkisi altına alan kar yağışı 'Yeditepe'yi teslim aldı. Beylikdüzü, Avcılar, Halkalı, Kozyatağı, Maltepe, Bostancı gibi semtlerde oturan İstanbullular, akşam saatlerinde işlerinden çıkmalarına rağmen ancak sabaha karşı evlerinde olabildiler.

ÖNCEKİ günden beri etkili olan kar yağışı ve şiddetli rüzgar, İstanbul'a adeta beyaz bayrak çektirdi. Perşembe akşamı birçok işyeri erken paydos etmesine rağmen trafik kilitlendi, vatandaşlar evlerine sabaha karşı ulaşabildi. Yakıtı biten çok sayıda araç yollara terk edildi. Sokakta yaşayan 43 evsiz ise belediyenin sağlık birimlerince spor salonlarına alınarak ölümden kurtarıldı. Dün, işe gidemeyen memurlar ise İstanbul Valiliği'nin onayıyla izinli sayıldı. Açıköğretim birinci dönem sınavları da ileri bir tarihe ertelendi. Karla birlikte başlayan ve saatte 120 kilometre hızla esen rüzgar, Boğaziçi Köprüsü'nün 272 yan halatından birini koparırken, Kadıköy Söğütlüçeşme'de bir yük treni buzlanma nedeniyle raydan çıktı.

HADIMKÖY İŞKENCE YOLU OLDU
ÖZELLİKLE TEM Otoyolu'nun Haramidere ve Hadımköy mevkiilerinde mahsur kalan vatandaşlar 1. Zırhlı Tugay komutanlığına sığındı. Hadımköy mevkiinde yolda kalan TIR'lar ise tanklar tarafından yol kenarlarına çekildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nden (AKOM) yetkilileri ise karayolları ana arterlerinin trafiğe açık olduğunu belirterek, Haramidere'de mahsur kalan vatandaşlara yardım ulaştırıldı. Bölgeye 4 kamyon gıda, 1 kamyon benzin ve mazot gönderildi. Ayrıca E5 karayolunun bir bölümü ile TEM'e bağlanan yan yolları tuzlandı. Acil kurtarma ekipleri 7 bin adet kumanya ve battaniye dağıttı.

VATANDAŞ KIŞLAYA SIĞINDI
MAHSUR kalan bine yakın kişi de geceyi Hadımköy' deki 1. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda geçirdi. İstanbul Büyükşehir belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) belediyeye bağlı, yol bakım ve onarım, İSKİ, itfaiye, Cankurtarma gibi tüm ekiplerini seferber etti. Yolların açılması için 5 bin 100 personel 545 ekip, 638 araçla yolları açmak için çalıştı. Özellikle yüksek kesimlerde karla mücadele çalışmaları sürdürülüyor. İstanbul'da devam eden yoğun kar yağışı nedeniyle İstanbul'da kültür sanat etkinliklerine de 26 Ocak Pazartesi günününe kadar ara verildi.

ELEKTRİKLER KESİLİNCE...
ENERJİ nakil hatlarında meydana gelen arızalar nedeniyle Kumburgaz, Silivri, Gaziosmanpaşa, Avcılar gibi ilçelere saatlerce elektrik verilemedi. Elektrik kesintileri nedeniyle, bazı bölgelere su verilemezken, metro ve hafif metro da ise jeneratörler devreye alınarak seferler aksak da olsa sürdürüldü. Fırtına nedeniyle yangın olaylarında da artış yaşandı. İstanbul'da itfaiye 34 araç yangını, 14 konut yangını, 61 ağaç devrilmesi, 39 baca yangını, 9 iş yeri yangını ve 1 çatı uçması olayına müdahale etti. Yangınlarda ölen veya yaralanan olmadı.

SİYAH BUZ'A DİKKAT
İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Afet koordinasyon Merkezi, dün bir açıklama yaparak "Siyah Buz" uyarısında bulundu. Yolların temizlenmesinden sonra asfalt gibi görünen siyah buzun çok tehlikeli ve kaydırıcı olduğuna dikkat çekilerek "Özellikle viyadük ve köprü üstlerinde oluşur. Yol temizlendi diye gaza basmayın" dendi.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Donmak üzereyken otobüse sığındım
 Kar kazaları can alıyor
 Derdini Erdoğan'a döktü
 Boş odalarda kilitli tutulan özürlü kızlar
 Okkan ve Mumcu hâlâ gönüllerde
 Karne verdiği minik elleri öptü
 Ankara 2. No'lu DGM'den tepki
 Domuzlar denetlenecek
 AB'den ilaç soruşturması
 Minik bedene büyük istismar
 TRT Haber'e Utku atandı
 Trişinellozise 4 tutuklama
 Şerit ihlali yapan Tatlıses yaralandı
MANSUR FORUTAN
Yine sınıfta kaldık
Seksenli yılların sonlarıydı.
ÖMER LÜTFİ METE
Türkiye AB'ye ne kadar yakın?
Birkaç aydan beri AB...
REFİK DURBAŞ
SSK'ya devredilen hastane
TCDD Ankara Hastanesi,...
SAVAŞ AY
Cem Yılmaz Hacca gidecekmiş!..
Cem Yılmaz'la uzun uzun...
EMRE AKÖZ
Yılmaz Erdoğan sevinsin! '
GÜLBEN Ergen, Vizontele...
MEHMET ALTAN
Muhabbet...
Elektriğin son anlarına yetiştim. Elimi...
Donmamızın nedeni: Kutup Patlaması
Yalnızca Türkiye değil, tüm Avrupa donuyor. İngiliz Daily Telegraph...
"Türk ordusu Kıbrıs için hazır değil"
Yunan Bakan Papandreu, Kıbrıs'ta barışın zor olduğunu, İngiltere...
Bir zamanlar kazanırdı 0-0
Bir zamanlar kazanırdı 0-0
75 gündür ligde 3 puanı bir arada göremeyen G.Saray D.Bakır'da 2 puan...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.