Türkiye'nin en eski kebapçılarından Gaziantepli İmam Çağdaş, devlet resepsiyonlarının değişmez lezzet ustası haline geldi. Hatta ünü o kadar ilerledi ki, Küba liderine kadar ulaştı.
(Leyla Şen - Hacer Gemici) BİR isim, bir küçük şube nasıl bu denli bilinir olabilir? Gaziantep'te baklava ile kebabın buluştuğu Uzun Çarşı 14 Numara'daki İmam Çağdaş, üniversitlerde "marka dersi" olarak okutulmayı hak edecek bir örnek. Türkiye'nin en eski 4-5 markası arasında gösterilen İmam Çağdaş'ın öyküsü 1887 yılında başlıyor. Yani 117 yıllık bir marka. Ankara'da büyük isimlerin katıldığı bir resepsiyon düzenlendiyse sunulan tatlılar bilin ki İmam Çağdaş'tan alınmıştır. Halen Güniz Sokak'taki 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Tayyip Erdoğan ve bir çok bakan müvadimi olan müşterilerinden. Kendileri Gaziantep'e gelmeseler de siparişle baklavaları Ankara'ya getiriyorlar. Öyle ki Küba'nın lideri Fidel Castro'nun bile İmam Çağdaş'ın baklavasından yemişliği var. İmam Çağdaş'ın sırrını bugün işletmenin başındaki torunu Burhan Çağdaş ile konuştuk. Babası Turan Çağdaş'la birlikte işin başındaki Burhan Çağdaş tatlının en önemli şeyi olan şerbetin kıvamını tutturmayı kimseye bırakmıyor. Çünkü tatlının lezzetinde bu çok önemli. Baklava için kullandıkları yağın, unun ve fıstığın özel olarak alındığını anlatan Burhan Çağdaş, "Yufkada kullanılan un sert buğdaydan hazırlanır. İçine konulan antepfıstığı ise ürün tam olgunlaşmadan toplanan ve boz içi denen fıstıktır. Bir kilo fıstıktan 150 gram fıstık içi elde edilir. Baklavanın yeşil rengi de bu fıstıktan geliyor. Kullanılan yağ da Harran'da beslenen keçi ve koyunlardan alınır. Hayvanların yediği otlar bu yağa hoş bir koku verir. Asit oranı binde 6 olduğu için mideyi de rahatsız etmez."
BAŞKA ŞUBESİ YOK Peki neden bu kadar tutulduğu halde İmam Çağdaş'ın başka şubesi yok. Neden büyümeyi düşünmüyor? Bu sorumuza torun Burhan Çağdaş, " O zaman bu işin doğallığı kaybolur. Fabrikasyon olur" diyor. Bugün Amerika'da okuyan oğlu tatillerde onlarla birlikte mutfağa girip şerbet kıvamını tutturmaya çalışıyor. Günde 100-150 tepsi baklava satan İmam Çağdaş, hatırlı müşterilerin şehir dışındaki siparişlerini de kıramıyor.