kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
THY'nin yüzde 10'u bu yıl özelleşecek
THY'nin yüzde 10'u bu yıl özelleşecek
'60 trilyon lira kaynak bulursam yurtdışı çıkış harcını kaldıracağım'

THY'nin yüzde 10'u bu yıl özelleşecek


Maliye Bakanı, "Kurumun yüzde 5-10'u özelleşecek" dedi. Bu da, 1 milyar 59 milyon dolar piyasa değerine sahip THY'nin, 105 milyon dolarlık kısmının satılması demek.

IMF'NİN "ek önlem" baskısıyla karşılaşan ekonominin iki kilit ismi Davos'ta moral buldu. Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, SABAH'a yaptığı açıklamada, asgari ücret ve emekli aylıklarındaki artışları karşılayacak kaynak bulunmadığı, IMF'nin alınan önlemleri kabul etmediği yönünde belirsizlik yaratılmaya çalışıldığını belirtti ve "(IMF, alınan tedbirleri beğenmez) diyenler yanıldı. Yaygaraları kesildi. Yeni vergi getirmeden hem gelir artıran hem de harcama azaltan sürprizlerimiz olacak" dedi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise 2004 yılı özelleştirme programı konusunda önemli mesajlar verdi. Elektrik dağıtımı, THY, Tekel, Emekli Sandığı Otelleri için yeni strateji belirlendi. 2004 özelleştirme takviminde yer alan THY'yle ilgili olarak ilk kez oran veren Unakıtan, "Yüzde 5-10'unu halka açmayı planlıyoruz. Bu sene bu işi bitiririz" dedi. İMKB'de hisseleri işlem gören THY'nin piyasa değeri 1 milyar 59 milyon dolar ediyor. Bu da yaklaşık 105 milyon dolarlık kısmının özelleştirileceği anlamına geliyor. İşte Bakan Unakıtan'ın değerlendirmeleri:

OTELLERİN HEPSİ SATIŞTA
* Otellerde plan değişti: Emekli Sandığı otellerini satmak istiyoruz. Buna İstanbul Hilton da dahil. Oteller için yenileme yatırımları planlanmış, "İşletelim şu kadar gelir elde edelim" sözleşmesi yapılmış. Ancak, bizim politikamız özelleştirme. Kökten satmayı düşünüyoruz. Devlet otelcilik yapar mı? Oteller için Marriot'un sahibi ABD'li Turner Grubu ile görüşüyoruz.

* Her malın alıcısı var: Satılacak malın olsun. Her malın alıcısı var. "Mal satılmaz" diye birşey yok. Ancak değerinden beş kuruş aşağıya satmayız. Bu özelleştirme yapılacak. Ya onlar özelleştirmeyi tamamlayacak, ya da ben özelleştirmeyi...

TEKEL'E YENİ YÖNTEM
* Havada halka satış: THY'nin yüzde 10'unu halka açmayı planlıyoruz. Bu sene bu işi bitiririz.

* Tekel'e yeni yöntem: TEKEL ilk çeyrekte ihaleye çıkar. Müşterilerin taleplerine de bakarız. Alıcının düşüncesi, pazar şartları da önemli. Satış yöntemi konusunda kesin kararımız oluşmadı. (Sabancı Grubu'nun ihale yönteminin değişmesi halinde teklif vereceği hatırlatıldığında...) Müşteri istekleri ağırlıklı ise onu da dikkate alırız. TEKEL'in içki bölümünü alan arkadaşlar iyi arkadaşlar, yatırım yapacaklar.

* Elektrikte özel dönem: Elektrik dağıtım özelleştirmelerine de başlanacak. Enerji Bakanlığı ile Özelleştirme İdaresi seri çalışmalar yapıyor. Önümüzdeki hafta hangi bölgelerin ihaleye çıkacağı belli olur.

* Turistik tesisler: Ataköy Marina ve Galleria yakında birlikte ihaleye çıkacak. Milli Piyango çalışması da hızlı gidiyor.

* Özelleştirme hedefi: Hedef koymak doğru değil. Birşeyi satışa sunuyorsunuz, alıcılarına tanıtıyorsunuz. Ya iyi alıcı bulamıyorsunuz veya alıcı parayı bulamıyor.

* Kayıtdışıyla mücadele: Kayıtdışı ekonomi ile mücadele stratejisi açıklayacağız. Bu stratejiyi bizim arkadaşlar hazırladılar. Dünya Bankası ve IMF bile ekibimizi tebrik etti. "Eğer başarabilirseniz büyük ilerleme sağlarsınız" denildi. "Şu kadar kayıtdışını kayda alacağız" diye bir rakam vermek istemiyorum.

Bülent AYDEMİR

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 40 bin İstanbullu otelde kaldı
 Elektrikli aletler tehlikede...
 BBDK'dan Çukurova'ya ret
 İmam Çağdaş Castro'ya bile tatlı yedirdi
 Tüpraş'ta karar gelecek hafta
 Uğur Bayar'ın 2 yıl hapsi isteniyor
 Borsa kapandı, bankalar tüm gün çalıştı
 Rekabet Kurulu zan altında kalır
 Müfettişler Kerman'a iade istedi
 Memura seyyanen zam 28 Ocak'ta
 Fon’un başına Ertürk düşünülüyor
 Ehliyet 100 milyon lira oldu
SERVET YILDIRIM
İstanbul'a başkan aranıyor
İstanbul yağacağı günler...
Ölümün rengi beyaz
ülkede yaşamı alt üst eden kutup soğuğu can da alıyor. İstanbul,...
Zirveyi boşver heyecan yeter
Fenerbahçe'nin misyonu büyüklük olmalı. Kanarya her zaman heyecan...
Bir yıldız doğuyor
Bir yıldız doğuyor
Tuba Ünsal, 'Mankenden oyuncu olmaz' diyenlere inat "Vizontele...
Aşıklar kızdırdı
Aşıklar kızdırdı
GÜLBEN Ergen ile Mustafa Erdoğan Şamdan'daki fotoğraflarının...
IMKB
E: 18,518 D:% -2.02
DOLAR
S: 1,332,000 D:% -0.22
EURO
S: 1,690,000 D:% 0.42
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.