kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
200 bin kişi bağımlı
Bu kadar ölüme alışkın değiliz
200 bin kişi bağımlı
"En tehlikeli olanı hap şeklindeki maddeler"

200 bin kişi bağımlı

Aile Araştırma Kurumu'nun son çalışmasına göre, 200 bin kişi madde bağımlısı. 1 milyona yakın kişi de en az bir kez uyuşturucu kullanmış. Ecstasy zararsız sanıyoruz Kokain çok zengin kesimlerde kullanılıyor. Esrar, dar gelirlilerin kolaylıkla ulaşabileceği bir madde. Uçucu maddeler ve haplar çok ucuz, eroin ise pahalıdır... İstanbul'da en çok operasyon yaptığımız, en çok madde yakaladığımız bölge Fatih. Son dönemlerde buralarda en çok esrar ve Ecstasy ele geçiriyoruz.

Benzer haberleri sık sık okuyoruz bu aralar; içimiz çekiliyor, kanımız donuyor ama okumaktan alamıyor kimse kendini. Önce 21 yaşındaki Selen'in uyuşturucu yüzünden öldüğünü okuduk. Sonra 17'sindeki lise öğrencisi K.V.'nin aşırı doz yüzünden bir sinema tuvaletinde komaya girdiği yazıldı. Ardından 25 yaşındaki Irmak Kahya, bir tuvalet köşesinde komadayken bulundu. 2003'ün son kurbanı ise Nejat Güler'di; annesi kolunda enjektör, ölü bir halde bulmuştu oğlunu... Geçtiğimiz perşembe günü de İstanbul Kozlu Mezarlığı'nda, 2002 Ford Model Super Model of The World yarışması birincisi Burçin Bircan'ın cesedi bulundu. Gözde mankenin, podyumda geçirmeyi düşlediği güzel günleri vardı ama hepsi bir anda sona erdi, kolunda şırınga izleriyle birlikte.. Kamuoyunu, özellikle çocukları olan aileleri sarsan uyuşturucu sorunu sessiz ve derin bir şekilde yayıldıkça panik oranı da giderek artıyor. Bir süredir polisiye önlemlerin yanı sıra eğitime de ağırlık veren İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürü Tufan Ergüder'le bu ölümleri, alınan önlemleri ve Türkiye'deki genel bağımlılık durumunu konuştuk...

* Bu aralar çok sık okuyoruz uyuşturucudan ölümleri. Uyuşturucu kullanımı artıyor mu gerçekten? Kullanım yaşı düştü mü?
Yaşın çok düştüğü genellemesi doğru değil. Mesela 13 yaşındakilerin de kullandığını söylüyorlar. En son aile araştırma kurumunun yapmış olduğu bir çalışma var. 16 yaşın önemli bir kıstas olduğunu görüyoruz burada. 13 yaş gibi bir ortalama söz konusu değil. Evet, bu yaş, ergenlik döneminin başı; bir kriz noktası. Bu eşikte bazı çocuklar yanılabiliyor. Ama '13 yaş kıstastır, 13 yaşında uyuşturucuya başlanıyor' şeklinde bir yargı doğru değil.

OKULLARDA KONUŞUYORUZ
* Bizde en çok hangi uyuşturucu kullanılıyor?
Ecstasy... Türkiye bu konuda bir geçiş bölgesi, nadiren de üretim bölgesi. Ecstasy çok önemli, çünkü Ecstasy'de son kullanım noktasıyız. Tüketilmemesine rağmen de en çok Captagon üretiliyor. Gençlik de son dönemde sentetik haplara yöneliyor.

* Neden bunlara sentetik hap deniliyor?
Laboratuvar ortamında, çeşitli kimyasalların bir araya getirilmesiyle oluştuğu için sentetik hap deniyor. Bunların Türkiye'de yükselen bir trendi var. Bu sene, geçen sene yakaladığımızın 3 katını yakaladık. Bu, pazarın büyüdüğünü gösteriyor.

* Pazar büyüdüğü için de küçük yaştaki çocuklara kadar iniyor satış, öyle mi?
Ecstasy'ye baktığımız zaman, 26 yaş üstünde yakalamamız yok. Daha çok küçük yaştakileri yakalıyoruz. İlk zamanlar, Ecstasy Türkiye'ye girerken 96-97'li yıllarında; alkolle karşılaştırılıyordu. Ecstasy'nin daha faydalı olduğuna kadar yanlış yargılar yer aldı medyada. Böylelikle yaygınlaşmaya başladı. Şimdi okullarda konuşarak çocukları uyandırmaya çalışıyoruz. 2003 bir dönüm noktasıydı; yeniden tartışmaya ve bir şeyler yapmaya başladık.

* Türkiye'de kaç kişi uyuşturucu kullanıyor?
Aile araştırma kurumunun en son çalışmasına göre, 200 bine yakın insanımızın madde bağımlısı olduğu ortaya çıkıyor. 1 milyona yakın insanımız ise bir kere kullanmış. Yabancılarla da konuştuğumuz zaman 'Türkiye'de eroin neden kullanılmıyor, bunu araştırmak lazım' diyorlar. Türk toplumu eroin konusunda toplumsal bilinç oluşturmuş durumda. Ama diğer maddelerle ilgili tavrın ne olduğu konusunda düşündüğümüzde, bazı eksiklikler var. Mesela bazı kesimler Ectasy'nin 'mutluluk hapı, afrodizyak' olduğunu düşünüyor. Gerçek böyle değil. Bir üst maddeye geçişi sağladığı için tehlikeli.

EROİN FAZLA KULLANILMIYOR
* 200 bine yakın kişi madde bağımlısı dediniz. Bu rakam düşük mü, yüksek mi?
Diğer ülkelerle karşılaştırdığınızda çok düşük. Bu rakamlar tam veriler de değil. Çünkü Türkiye'de kayıtlı sistem yok. Hollanda'da 'bizim şu kadar kayıtlı bağımlımız' var diyebiliyorlar.

* Kimler hangi maddeyi kullanıyor peki?
Kokain çok zengin kesimlerde kullanılıyor. Uçucu maddeler çok düşük fiyatlara bulunabiliyor. Esrar, dar gelirlilerin kolaylıkla ulaşabileceği bir madde Türkiye'de. Eroin ise pahalı; fazla da kullanılmıyor. Ayrıca haplarda çok yüksek rakamlar söz konusu değil.

* Türkiye'de her yıl kaç kişi ölüyor uyuşturucudan? En son Burçin Bircan öldü...
Geçen sene aşırı dozdan 9 kişi ölmüş. O zamandan beri ise İstanbul'da 16 aşırı doz var. Kasım başına kadar 6 aşırı doz vardı, bu sayı Burçin'le birlikte 12 oldu.

* Bu yüksek bir rakam değil mi?
Yüksek ve Türkiye için alışılmadık. Bunu yorumlama çabasındayız. Eroin alan bir insan için ölüm kapıdadır. Bunun aşırı dozu, alt dozu falan bir kenara; eroinin içinde ölüm gizlidir.

* En çok hangi semtlerde uyuşturucu kullanımı ve satışı yaygın?
Semtleri afişe etmemek için bu tip sorulara cevap vermiyoruz.

* Gece kulüplerinin yoğun olduğu bölgelerde mi, dar gelirlilerin yoğun olduğu bölgelerde mi? Bu büyük bir merak konusu ama...
İstanbul'da en çok operasyon yaptığımız, en ' çok madde yakaladığımız bölge Fatih.

* Hangi maddeyi yakalıyorsunuz?
Son dönemlerde esrar ve Ectasy.

* Ev kadınlarının bile artık uyuşturucu kullandığına dair haberler çıkıyor. Doğruluk payı nedir?
Ev kadını olarak bir ayrım yapmıyorum. Genel olarak kadınlarda bir sene önceye göre 7 kat artış var. Erkeklerde bir kat artış var.

* Ev kadını uyuşturucuyu nereden bulur ki?
Uyuşturucu satıcılığı daha çok şöyledir: Önce arkadaşsınızdır, ikram şeklinde gelir madde. Daha sonra müşteri olursunuz. Sonra da bunun parasını temin etmek adına bir başkasını kendi müşteriniz yaparsınız. Mesela geçen gün bir operasyonumuz oldu, oldukça varlıklı bir ailenin çocuğu madde satarken yakalandı. Şok oldular. İçerken falan yakalanacağını tahmin ediyorlardı ama satarken yakalanması şok etti. Ailesi son dönemde madde alamasın diye para vermiyormuş. O da temin etmek için satmaya başlamış. Madde kullanan herkes potansiyel satıcıdır, bu bizim genel kuralımızdır.

* Pokemon, Benetton gibi isimlerde uyuşturucular var. Bu iş marka olmaya kadar nasıl varabiliyor?
Bu Ecstasy için geçerli daha çok. Hollanda ve Belçika'da üretiliyor; tabii illegal olarak. Her sene milyonlarca hap yakalıyorlar. Orada herkes kendinin bir imzası olması adına bir resim yapıştırıyor. Onlar da kendi aralarında ayrıma tabi tutuluyor; kimin elinden çıktığı belli olsun diye. Bunun 30 yaşındaki insan için anlamı yoktur ama renk renk, üzerleri resimli olduğu için çocuklar için anlamlı. Burada hedef 10'lu yaşlar.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Türk filmi izlenmiyor demek büyük yalan
 Onlara star deyip önlerini kesmeyin
 BKM'de bir şeyhler oluyor!
 Fatih Altaylı benim müziğim için yaşlı
 Vitrin Meleği
 İstanbul'da Ciwan Haco rüzgarı esecek
 200 yıllık konçerto onlarla hayat bulacak
 Haftalık Keyif Rehberi
 Seyirciye biraz saygı
 Bekârlara uyarı!
 Sevgi Sözcükleri
 Kovalar atılım yapacak
 Balık'ın arayışı sürecek
 Bir İstanbul Masalı sezon rekoru kırdı
 Star şıklığı
GÜLSE BİRSEL
Müzik hayatım başladı korkun benden!
Siz bu satırları...
AYŞE TÜTER
Patates Köftesi
PATATESLERİ haşlayıp, kabuklarını...
Nefes almaya çalışıyordu
Doğuştan astım astası olan 16 yaşındaki Erman, hava almak için...
Hocanın ajandasından 229 isim çıktı
Okutman Gönül İ'nin telefon ajandasından; TV'de program yapan ünlü...
İki 'ciğer'ini kaybetti ama İbo'sunu yaşattı
Adıyaman'da çiftçilik yapan Seydi Demir, iki çocuğunu sirozdan...
Mankenler bu kez haberci
Mankenler bu kez haberci
Moda fuarlarında podyumda görmeye alıştığımız Cansu Dere ve Selin...
Kızılağaç'ın kadınları
Kızılağaç'ın kadınları
Modacı kimliğiyle tanıdığımız Sadık Kızılağaç, meğer kabiliyetli bir...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.