| |
|
|
Kızlar erkeklerden sarhoş!..
Araştırmayı gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Gülten Karadeniz ve arkadaşları. Buna göre; yüksek okula devam eden öğrencilerde alkol kullanım sıklığının %11.9 olduğu saptandı. Bu çalışmada, kız öğrencilerde alkol kullanımı erkek öğrencilere göre sayı ve yüzde olarak yüksek bulundu. En sık kullanılan alkol tipinin bira (%40.0) olarak tespit edildiği çalışma Celal Bayar Üniversitesi Manisa Sağlık Yüksekokulu'nda gerçekleştirildi.
Biz biracıyız Araştırma sonuçlarına göre gençlerin %88.1'i alkol kullanmazken, %11.9'u ise kullanıyor. Alkol içme sıklığı öncelik sırasına göre şöyle; ayda bir %32, özel günlerde %28, haftada bir %20. Gençler alkol tipi olarak en çok birayı (%40), ikinci sırada bira ve rakıyı (%36), üçüncü sırada ise bira ve şarabı (%24) tercih ediyor. Alkole başlama nedenleri arasında en çok özenti ve merak (%48), sonra arkadaşlarına eşlik etmek ve (%20) sorunlarından uzaklaşmak gelmekte. Ne zararı var diyenler?.. Alkolün zararlı etkilerine öğrencilerin %29'u yanıt vermemiş, %15.7'si evin huzurunu bozma, %19.5'i aile ekonomisine zarar verme, %28.6'sı ise sağlığı bozar (karaciğer ve beyine zarar verir) şeklinde tanımlamış. Sadece %7.1 bağımlılık yaptığını ifade etmiş.
Babam da böyle!.. Öğrencilerin ailelerinde alkol kullanım oranı %19, kullanmayanların oranı ise %81. %82.5 gibi büyük bir oranla babanın alkol kullandığı, alkol kullanan ailelerin %65'inin aile ekonomisine zarar vermiyor şeklinde düşündüklerini belirtmişler. Öğrencilerin yarıdan fazlası (%62.5) alkol kullanımının aileye olumsuz etki yapmadığını, %37.5'i aile huzurunu bozduğunu ve aile ekonomisine zarar verdiğini ifade etmişler.
|