kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gelin, hep birlikte sistemi tartışalım
Gelin, hep birlikte sistemi tartışalım
Maliye'de Atama Fırtınası

Gelin, hep birlikte sistemi tartışalım


SPK Başkanı Cansızlar'a göre İmar Bankası olayında "Ahmet, Mehmet sorumlu" demek yerine sistemi sorgulamak gerekiyor Cansızlar, mevzuata göre SPK’nın banka denetleyemediğini belirterek, “İsterdik ki BDDK birlikte çalışmayı talep etsin” diyor.

Enflasyondaki tarihi düşüş yeni yılın ilk günlerinde herkesi mutlu etti. Aylık avantajlar sayesinde bu düşüş trendi yerel seçimlere kadar devam edecek. Ancak reel faizler hâlâ yüksek. Yüzde 20'li enflasyona göre hesap yapanlar, enflasyonun beklenenden düşük çıkması sayesinde umduklarından fazlasını buldular. Yine de ekonomide öylesine ağır faturalar oluşuyor ki bir yılın çabasını alıp götürebiliyor. Özellikle mali sektördeki tedavi süresinin uzaması ödenen bedeli giderek artırıyor.

ÇEAŞ VE KEPEZ
Enerji Bakanı Hilmi Güler, bir sohbetimizde, "ÇEAŞ ve Kepez Elektrik ile ilgili kararlar çok hayırlı oldu. Bir yıl sonra belki de İmar Bankası faturası katlanarak karşımıza çıkacaktı!" dedi. Devlet Bakanı Ali Babacan ise İmar Bankası'ndaki usulsüz bono satışlarının incelenmesi için özel ekip kurmayı IMF'ye taahhüt eden siyasi konumunda. Bakış açısı şöyle: "Bir banka bilançosunda ne kadar tahvil veya bono varsa görülmesi, denetimlerde çıkması lazım. 'Denetime rağmen çıkmıyor' deniliyor. O zaman kimlere neler bildirilmiş, bunlar incelenecek. Sorun ve sorumlular ortaya çıkarılacak. Çözüm önerileri sunulacak." Gerisinde binlerce mağdur bırakan İmar Bankası olayını SPK Başkanı Doğan Cansızlar'la da konuştuk. Cansızlar'ın ilk sözü, "Ahmet, Mehmet sorumlu" demek yerine sistemi sorgulamak lazım" oldu. Aslında İmar Bankası Dosyası'na, "Bir müsibet, bin nasihatten iyidir" atasözü penceresinden bakmak gerek. Süreç ilginç. Sistemdeki boşluk da şaşkınlık da had safhada. Koskoca devlet, zincirleme eksikliklere teslim olmuş durumda. Nitekim Devlet Bakanı Babacan, daha bugünden önemli bir adımın mesajını veriyor: "Hisse senetleri gibi Devlet İç Borçlanma Senetleri DİBS) de bir merkezde saklanacak ve müşteri adına takip edilecek. Bu çalışma başlatıldı." Esasen bu konu Mayıs 2002'de SPK, Hazine, Merkez Bankası, Takasbank ortak toplantısında masaya yatırıldı. O toplantıda, Hazine kağıtlarının müşteri adına izlenmesi ve saklanması gündeme geldi. Haklı olarak, müşterilerin isimlerinin açıklanmasını istemediği söylendi. SPK Başkanı, "Amacımız ifşa değil, izleme idi ama kabul görmedi" dedi. Hisse senetlerinde 36.6 milyar liraya kadar güvence var, müşteri bazında izlenip saklanıyor. DİBS'lerde ne izleme ne de güvence var. Peki, SPK neden harekete geçmiyor? Cansızlar, bu durumu, "Hazinenin borçlanma maliyetini etkileyeceği söylenen bir kararı re'sen alamazsınız. Bu sistem mutlaka kurulmalı, kurulacak" sözleriyle açıklıyor.

KAMU SİNDİRİLDİ Mİ?
İmar Bankası'nın müşterileri adına DİBS alım satım yetkisi 1990 yılında SPK tarafından iptal ediliyor. Cansızlar, "Yüzlerce trilyonluk bono satışı nasıl yapılabiliyor?" sorumuza şu yanıtı veriyor: "Bu banka, 1990'dan sonra sürekli denetlediğimiz sermaye piyasası kurumu olmaktan çıktı. Uzan Grubu ile ilgili olarak ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'te, yani halka açık şirketlerde yoğunlaştık. Bu grupla hukuki zeminde mücadele eden neredeyse tek kurum olarak SPK kalmış. 70'e yakın dava açılmış!" Cansızlar, BDDK ve SPK'nın rol dağılımındaki aksaklığı da şu şekilde yansıtıyor: "Bankaların yeniden sermayelendirilmesi operasyonu sırasında üçlü denetim yapıldı. SPK olarak, Bankalar Kanunu çerçevesinde yapılan denetimlere güvenmek zorundayız. Mevcut mevzuata göre SPK, bankaları denetleyemiyor. Biz isterdik ki BDDK, 'Birlikte çalışalım. Siz de bakın' diyebilsin, bizden destek istesin!" Şimdi çıkıp, "İmar Bankası'na, BDDK tarafından veto yetkisi olan iki üye atandı. Yönetim kurulu üyesi Ocak 2003'te BDDK'ya yazı yazmış. 'Banka atılım yapıyor. DİBS satışına başlıyor' bilgisi vermiş" demek kolay. "Mart 2003'te Maliye Müfettişleri, bankaların DİBS alım satımlarını vergi yönüyle incelerken İmar Bankası'ndaki durumdan kuşkulanmış. BDDK'yı uyarmış. 14 Mart'tan, bankanın faaliyetinin durdurulduğu 3 Temmuz'a kadar 540 trilyon liralık Hazine kağıdı satılmış" demek de kolay. Bunlar doğru ama... BDDK sorduğunda, kağıt üstünde hesabın değiştirilip, bir sorun olmadığı izlenimi verildiği de bir o kadar doğru...

ASIL SORUMLULAR
Bono tahvil işlemlerinde, Merkez Bankası nezdindeki depo hesaplarındaki hareketler de gösterge olarak önemli. SPK Başkanı, "İmar Bankası'nın bono ve tahvil satışına aracılık yetkisi olsaydı bile tıpkı mevduatta olduğu gibi kayıtdışılık varsa, bulunması mümkün olmazdı" diyor ve şöyle devam ediyor: "Asıl sorumlular dururken, acaba gündem mi değiştirilmek isteniyor?" Sözün özü... Bize göre, İmar Bankası'ndan bono ve tahvil alan ancak ödeme kapsamı dışında tutulan tasarruf sahipleri asli kusurlu değil. "Bilmemek mazeret değil" demek de mazeret değil. Güvencede olmayan ticari mevduatları bile kime ait olduğunu açıklamadan ödemeyi kararlaştıran irade, bono mağdurlarını er ya da geç görmek zorunda kalacak.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Kontrolsüz hırs kaybetti yaratıcılık kazandı
 İnternette yaya kalan, ticarette nal topluyor
 Asgari ücreti gören sendika zam yapıyor
 Türkiye işsizlikte 4'üncü
 YİD'e jet özelleştirme fiyatları artırmayacak
 Lada'nın satışları yüzde 2.000 arttı
 VW ilk spor arazi aracını üretti
 Evet, Merkez Bankası'na bildirim hatası yapılmış
 Alkollü sürücünün aracı çalışmayacak!
 Kaçak elektriğin faturası 1.5 milyar dolar
 Shell Gas'dan taksilere özel kart
 Tofaş, Ar-Ge şirketi kurdu
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Önce tek haneli enflasyon sonra Kıbrıs ve AB...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Uçak biletleri zamlanacak
Türkiye genelinde havayolu...
Türkler'in eş seçimi Almanlar'dan yana
Türk kadınları Almanlar'dan sonra en çok Avrupa ve Amerikalı eş...
Kocamla hâlâ balayı yaşıyoruz
SURİYE Cumhurbaşkanı Başar Esad'ın eşi Esma Esad sarayın kapılarını...
Ex aşıklar barıştı
Ex aşıklar barıştı
Aşk defteri bir hayli kabarık olan Işıl Sarraf ile sevgilisi...
Babasının adını yaşatacak...
Babasının adını yaşatacak...
Bugün hayatta olmayan ünlü rallici Renç Koçibey'in kızı Seben...
IMKB
E: 19,148 D:% 2.81
DOLAR
S: 1,395,000 D:% -0.71
EURO
S: 1,759,000 D:% -0.68
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.