Karamehmet'in sırdaşı, grup borçlarının iki yılda ödenmesi için TMSF'ye sunulan sürpriz teklifi Yavuz Semerci'ye anlattı
CUKUROVA Grubu'nun üst düzey yöneticisi, yeni ödeme planı konusunda şu bilgileri verdi: "Fon'a tüm borçlarımıza karşılık 5 milyar dolar teklif ettik. Bu parayı, Türk ekonomisine güvenen bir uluslararası konsorsiyum bize kredi olarak verecek."
HİSSELER YABANCI KONSORSİYUMA "KREDİ karşılığında, Fon'da rehinli grup hisseleri konsorsiyuma rehin olarak verilecek. Para 6 aylık dilimler içinde ödenecek. Bu yılın sonunda Fon'a borçlar 2.7 milyar dolar) tasfiye olacak. İkinci yılın sonunda Yapı Kredi'ye 2 milyar dolar ödenecek."
KARAMEHMET'İN PARASI DEĞİL YÖNETİCİ "Gelecek para, Karamehmet'in dıştaki varlığı olabilir mi?" sorumuzu şöyle yanıtladı: "Böyle spekülasyonlar çıkabilir diye, Fon'a 'bu yönde bir ilişki tespit edildiği anda anlaşma hemen iptal edilsin' maddesi önerdik."
***
5 milyar dolarlık sürpriz teklif
Mehmet Emin Karamehmet, BDDK'ya sürpriz bir teklif yaparak, Fon'a olan 5.2 milyar dolar ana borcunu iskonto edilerek yaklaşık 5 milyar dolar üzerinden, 2 yıl içinde ödemeyi önerdi. İşte planın ayrıntıları.
FON tarafından el konulan Pamukbank ile ortaklık hakları Fon tarafından kullanılan Yapı Kredi Bankası'nın sahibi Çukurova Grubu, borçlarını 2 yılda tasfiye etmek için yeni bir ödeme planı sundu. Dün borsaya yapılan açıklamada grubun borçlarının erken ödenmesine dönük yeni bir anlaşma yapmak üzere BDDK ve TMSF'ye yazılı teklif yaptığı duyuruldu. Teklifin kabulü halinde TMSF'ye olan borçlarını 1 yılda, Yapı Kredi Bankası'na olan borçlar da en geç 2 yılda ödenecek. Daha önce Fon ile toplamı 6.2 milyar dolar geri ödeme konusunda anlaşan Çukurova Grubu, 2 yılda bitecek borçları için nasıl bir ödeme planı çıkardı? Bu soruyu anlaşmaların içinde yer alan üst düzey bir Çukurova Grubu yöneticisine sordum. Yıllarca grubun sahibi Mehmet Emin Karamehmet'in en güvendiği isimlerden biri olan ve isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan yöneticinin sözlerinden Çukurova ile Fon arasındaki görüşme trafiğinin anlaşmaya daha yakın olduğu izlenimi edindik. Çukurova Holding'in yönetim binasında gerçekleşen görüşmede yöneticinin bize aktardığı bilgiler şöyle:
İLK KÖDEME 600 MİLYON DOLAR *2003 yılında Türk ekonomisindeki olumlu gelişmeler yabancı fonların ilgisini artırdı. Bize teklif sundular. Olumlu bir noktaya gelince Fon'da bulunan uluslararası bir konsorsiyum oluştu. Çukurova Grubu'na açılacak kredi karşılığında, Fon'da rehinli bulunan grup hisseleri, konsorsiyuma rehnedilecek. (Turkcell'in Çukurova Grubu'nda bulunan kısmı ile Yapı Kredi Bankası'nın yüzde 39.5'i Fon'a rehinli.)
* Anlaşma olgunlaştıktan sonra BDDK'ye resmi teklifimizi sunduk. (Bu noktada yönetici rakamı net olarak vermekten kaçındı. Ancak kamuoyunda 2 milyar dolar teklif ettiklerine yönelik spekülasyonu anlatınca bilgi verdi.) Grubun, İstanbul yaklaşımı çerçevesinde Yapı Kredi'ye olan ve 9 yıl vadeye göre yeniden yapılandırılan 2 milyar dolar ana borcumuz var. Grubun Pamukbank'a ödeyeceği borcun ana parası da 3.2 milyar dolar.
* Bilindiği gibi Pamukbank'ın Fon'a devri konusunda mahkemenin lehimize verdiği yürütmeyi durdurma kararına rağmen, bankayı geri almadık ve haklarımızdan feragat ettik. Bunun üzerine Fon da bizimle masaya oturarak toplam 6.2 milyar dolar geri ödemesi olan ve 15 yıl vadeye yayılan bir anlaşma yaptı.
* Yeni ödeme planımıza göre Fon'a tüm borçlarımıza karşılık yaklaşık 5 milyar dolar teklif ettik.
* Bu para, 6 aylık dilimler içinde ödenecek. İlk dilimde 600 milyon dolar verilecek. Bir yılın sonunda Fon'a olan borçlar (yaklaşık 2.7 milyar dolar) tasfiye edilecek. İkinci yılın sonunda ise Yapı Kredi'ye 2 milyar dolar ödenecek ve bankanın gruptan alacağı borç kalmayacak. Fon'da rehinli bulunan Çukurova Grubu hisseleri ise ödeme miktarına orantılı olarak peyder pey konsorsiyuma teslim edilecek. Mehmet Emin Karamehmet ile yıllarca kader birliği yapmış yöneticinin verdiği bilgilerin özeti bu. Kendisine ilk teklifin 1 Aralık'ta yapılmasına rağmen, açıklamanın neden şimdi yapıldığını sorduk. Verdiği yanıt ilginçti. "Teklifi Çukurova Grubu olarak yaptık. Fon'un haberi vardı. Halka açık olmadığı için açıklama zorunluluğumuz yok. Zaten açıklamayı Yapı Kredi Bankası yaptı. Konudan haberdar oldular ve açıkladılar. Banka hakim ortaklarından doğru dürüst tahsilatın yapılmadığı bir dönemde hem de yabancı kaynak bulurak getirdiğimiz teklifin hemen kabul edileceğini sanıyorduk. Ama görüşmeler uzadı. Olumlu bir zemin içindeyiz."
BENİM PARAM DEĞİL! Yöneticiye, getirilen kaynağın Mehmet Emin Karamehmet'in yurdışında tuttuğu para olabileceğine yönelik spekülasyonları hatırlatık. Gülerek şu yanıtı verdi: "Evet biz bu spekülasyonun olacağını tahmin ettik. O yüzden Fon'a dedik ki, 'Uluslararası konsorsiyumda, Karamehmet ve akrabaları ve de yöneticilerin en ufak parasal katkı sağlandığının tespiti halinde bu anlaşma iptal edilir maddesi ekleyelim' önerisini getirdik. Böyle bir kaynağımız olsaydı o gün anlaşırdık. Ama bugün bu kaynak hazır." Çukurova Grubu'nun patronu Mehmet Emin Karamehmet, 2004'ün ilk iş gününde sürpriz bir çıkış yaparak, BDDK ve TMSF'ye olan tüm borçlarını erken ödemeyi önerdi. Çukurova Grubu yeni bir teklif yaparken, Yapı Kredi ile Çukurova Grubu şirketleri arasında 31 Aralık 2002 tarihinde yapılan Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmesi uyarınca, 31 Aralık 2003 tarihinde yapılması gereken 98 milyon 937 bin 601 dolarlık faiz taksidinin, sözleşmenin ilgili maddesinde öngörülen haklar kullanılarak 60 günlük sürede faizi ile birlikte ödeneceği duyuruldu. "Yaklaşık 5 milyar dolar teklif veren bir grubun 98 milyon dolarlık faiz ertelemesi anlaşılmaz bir durum değil mi" sorumuza ise aynı yönetici şöyle yanıtladı: "Sözleşmeden gelen hakkımızı kullanarak iki ay erteledik. Çünkü ortada farklı ve avantajlı bir teklifimiz var. Sonucu görmek istedik."