BDDK üyelerinin büyük bir bölümü, "Erken ödeme önerisinin TMSF'de yeni kurulacak Fon Kurulu'na bırakılması" görüşünde.
ÇUKUROVA Grubu'nun, Pamukbank ve Yapı Kredi Bankası'ndan kaynaklanan borçlarını erken ödeme önerisi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) içinde formül arayışını hızlandırdı. BDDK üyelerinin bir bölümü, "öreriyi müzakere edelim" derken, üyelerin çoğu kararın, TMSF bünyesinde yeni kurulacak Fon Kurulu'na bırakılması görüşünde birleşiyor. SABAH'ın BDDK'dan edindiği bilgilere göre, Çukurova Grubu, borç yeniden yapılandırılması ile ilgili olarak üç noktada öneride bulundu:
* Borçların erken itfası ve faiz indirimi.
* Borçların erken ödenmesine katkı sağlayacak kreditör grubun teminat sorununun çözülmesi. Bu amaçla, Çukurova Grubu'nun rehinli hisselerinin yeddi emin olarak bir bankaya tevdi edilmesi ve borç ödendikçe teminatın çözülmesi.
* TMSF'deki Yapı Kredi hisselerinin devri. BDDK NE DÜŞÜNÜYOR? BDDK yönetimi içinde, erken ödeme planı konusunda farklı iki yaklaşım var. Bir grup, "Planı hemen ele alalım. Ticari hayatı ilgilendiren kararlar fazla geciktirilmemeli" görüşünde. Bu gruptakilerin, teklif hakkındaki yaklaşımları şöyle: 1- Faiz indirimi isteği, borcun yapısına ve bugüne indirgenen değere göre müzakere edilebilir. 2- Grubun rehinli hisseleri bir hakem bankaya verilebilir. 3- Kentbank ve Demirbank'la ilgili yargı kararları karşısında Yapı Kredi hisselerinin, Gruba kaynak sağlayan kreditör kuruluşa aktarılması düşünülebilir.
TEREDDÜT CEPHESİ BDDK Yönetimi içinde ağırlıklı olan bir grup ise Çukurova Grubu'nun erken borç ödeme önerisi konusuna tereddütlü yaklaşıyor. Bu gruptakiler çözümün TMSF bünyesinde yeni oluşturulacak Fon Kurulu'na bırakılmkasını istiyorlar. Kararın Fon Kurulu'na bırakılmasını isteyenlerin görüşleri şöyle: "Gerek faiz indirimi gerek teminatların çözülmesi, gerekse Gruba dolaylı olarak bankacılık yapma imkanı verilmesi, oldukça ciddi kararlar alınmasını gerektiriyor. Yeni Bankalar Yasası yürürlükte. Bu yasaya göre, bankaların gözetim ve denetimi ile Fon'un tahsilat işi birbirinden ayrıldı. Bir ay içinde yeni Fon Kurulu'nun atanması bekleniyor. Böylesi kritik bir kararı tahsilattan sorumlu yeni birimin alması daha doğru olur. Kaldı ki değişik konuları araştırmak üzere 33 müfettişin çalıştığı BDDK'da, devletin devamlılığı gerekçesiyle bile bu kadar kapsamlı karar almak zordur. Başkan Tevfik Bilgin'in görüşü oluşturması ve hükümetle istişare etmesi yerinde olur. Süreç bundan sonra şekillenir."