TİM Başkanı Oğuz Satıcı, "Gönül isterdi ki bu büyüklükte bir ihracat artışı sonrasında kâr da elde edebilseydik. 2004'ün daha fazla kâr edeceğimiz ve vergi vereceğimiz bir yıl olmasını diliyoruz" dedi.
ARALIK ayında 4.9 milyar dolarlık ihracat yapan Türk özel sektörü, 2003 yılını da 47.8 milyar dolarlık rekor bir ihracat rakamı ile kapattı. 12 aylık ihracat artışı da, yüzde 13 olan dünya ortalamasının da çok üzerine çıkarak yüzde 32.4 olarak gerçekleşti. 2003 yılı ihracatçılar için gerçek anlamda rekorlar kırılan bir yıl oldu. Aralık ayındaki 4.9 milyar dolarlık dış satım, bir ayda gerçekleştirilen en büyük ihracat olarak rekorlar kitabında yerini alırken, önce 40, ardından 45 milyar dolar olarak hedeflenen bir yıllık ihracat 47 milyar doları da aşarak yeni bir rekora imza attı. İhracatını önemli oranda artıran bir başka sektör de yüzde 42.9 ile makine ve aksamları oldu. Bu sektörler 2004 yılının da yıldızı parlayan sektörleri arasında gösterildi. 2003 yılında ihracatını en fazla artıran sektör yüzde 52.3 ile taşıt araçları ve yan sanayi oldu. Sektör, geçen yıl ihracatını 4.7 milyar dolardan 7.2 milyar dolara çıkardı. Bütün bunlara rağmen 2003, ihracatçılar açısından buruk bir yıl oldu. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen başkanlığında Çırağan Sarayı'nda toplanan ihracatçılar, kârsız bir yıl geçirdiklerinden yakındı.
KAMUNUN İŞTAHINI KESİN "Gönül isterdi ki, ihracatımız bu büyüklükte bir artış sonrasında kar da elde edebilsin" diyen Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Oğuz Satıcı, şöyle devam etti: "Ancak veriler gösteriyor ki, bu yıl gerekli kârı üretemedik. 2004'ün daha fazla kâr edeceğimiz ve daha fazla vergi verebileceğimiz bir yıl olmasını diliyoruz. Böylece daha fazla yatırım yapıp daha çok insanı istihdam ederek Türkiye'ye daha büyük katkılar yapabiliriz." 2003'te izlenen para politikalarına ve karsızlığa rağmen ihracatçının özveri ile çalışıp ihracatta yüzde 32.4'lük artışa imza attığını kaydeden Satıcı, "Lütfen ihracatçımıza daha fazla güvenelim ve onların haklı uyarılarına kulak verelim. 2004'ün enflasyon rakamları kadar ihracatın ithalatı karşılama oranına da dikkat edelim" diye konuştu. Türkiye'nin son 10 yılın en güven telkin eden günlerini yaşadığını belirten Satıcı, ancak AB uyum yasaları dışında hükümetin ekonomik alanda henüz gerçek anlamda yapısal hiçbir reforma başlamadığının da altını çizdi. Satıcı, "Oysa yeni rekorlar kırmamız sağlanan istikrarın kesintisiz biçimde devam etmesine bağlı. Türkiye'yi önümüzdeki 5 yılda ortalama yüzde 5-6 büyüyen bir ekonomi haline getirmek gelecek nesillere borcumuzdur" dedi.
VERGİ TABANA YAYILSIN Kamunun küçülmesinin ihracatçılar açısından çok önemli sonuçlar doğuracağına işaret eden Satıcı, şöyle devam etti: "Kamunun doymak bilmez iştahı dindiğinde girdi maliyetlerimiz hafifleyecek. Bizi rekabet dışına iten üzerimizdeki yük de kalkmış olacak. İhracatçı da daha hızlı ilerleyecek." Hafiflemenin bir başka yolunun da vergi mükellef tabanını genişletmek olduğuna değinen Satıcı, geçen yıl vergi barışı ile sorunlu mükellefin kalmadığını, artık kayıtdışı ile mücadelenin başlatılması gerektiğini vurguladı.