| |
|
|
Vücut dili sözlüğü ne anlatıyor?
Ahmet Şerif İzgören; Genelkurmay'a bağlı birimlerden Emniyet Genel Müdürlüğü'ne, üniversitelerden özel şirketlere kadar "vücut dili" dersleri veren bir uzman. Yazdığı 'Dikkat Vücudunuz Konuşuyor' adlı kitaba göre eller, bakışlar ve duruş, insanın ruh halinin bir aynası. İzgören, kişilerin mesajlarını yüzde 7 sözlerle, yüzde 93 ses ve beden diliyle verdiğine dikkat çekiyor kitabında. Örnekleri de şöyle veriyor:
* İşaret parmağını kaldırıp konuşanlar: Karşısındakini üstü kapalı tehdit ediyor.
* Kenetli eller: Genel bir olumsuzluk ya da hayal kırıklığı yaşadıklarının mesajını veriyor. Ellerini önde birleştirerek 'el pençe divan' duranlar, karşısındakine 'Ne isterseniz yaparım' demek isterken; ellerin arkada birleşmesi kendine olan özgüveni, meydan okumayı anlatıyor.
* İki elin parmak uçlarını birbirine yapıştırmak: Haldun Dormen ustanın programlarını sunarken çok sık yaptığı hareket, 'konuya hakim' olunduğuna, bir elin yüzü kapatması 'endişe'ye işaret ediyor.
* Elin çeneyi okşaması: Karar verme sürecinde olunduğunu gösteriyor. Dinleyen kişinin eli yanaktayken, başparmağı çene altındaysa karşısındakine eleştirel, hatta rekabetçi yaklaşıyor. Diğer parmakların ağzı örtmesi, ya 'Benim de söyleyeceklerim var' ya da 'Sana inanmıyorum' demek.
* Bacak bacak üstüne atmak: Kişiler kendilerini güvende hissetmek için genelde masa, kürsü gibi bir yerin arkasında olmak istiyor. Daha çok kadınların tercih ettiği bu oturuş, içine kapanıklık ve savunmaya geçme duygusunun göstergesi kabul ediliyor. Kişi kabuğuna çekiliyor ve fikrini açıklamaya karar verdiğinde bacak bacak üzerine atmaktan vazgeçiyor.
|