| |
|
|
Neyle yazdığın da önemlidir
MEHMET BARLAS VE HINCAL ULUÇ'A KANMAYIN
Geçen akşam Mehmet Barlas geldi. Yüzünde muzip bir gülümseme vardı. "Yarın okursun artık..." dedi. Onun cevap yazdığını arkadaşlar çoktan haber vermişti. Ben de yazıyı baştan sona okumamış, şöyle bir göz atmakla yetinmiştim. Sonra devam etti: "Sana suhte dedim." Suhte mi? Suhte neydi yahu? Sormadım, yerimden kalkıp sözlüğe baktım. Yoktu. Barlas, "Ha ha ha, suhte nedir bilmiyor musun? Medrese öğrencisi..." dedi. Tabii ya: "Softa". (Hatta "Taliban"!) Ve niye elle yazdığını anlattı: "Kalemi ve kağıdı seviyorum. İnternetle filan uğraşırken bilgisayarı, klavyeyi kullanıyorum. Ama iş gazete yazısına gelince... 1964'ten beri gazete yazılarımı elle yazarım." Güldük, konuştuk, tartıştık. Dün sabah Sabah'ı elime aldım. Şu yazıyı dikkatlice okuyayım dedim. O da ne? Yazıda "suhte" diye bir kelime geçmiyor. Barlas'ın son cümlesi aynen şöyleydi: "El yazısı insanı şeyh-ül muharririn yapmaz ama, buna takılanlar 'Sahte'likte kalabilir." Yani "Suhte" kelimesi "Sahte" olmuştu. Peki nasıl? Araştırdım... Barlas'ın gönderdiği faksı buldum... 'Suhte' kelimesi günümüzde pek kullanılmadığı ve el yazısından da çok iyi anlaşılamadığı için 'Sahte' diye dizilmişti... Yazıyı okuyan arkadaşlara 'Sahte' lafı tuhaf gelmediği için öyle kalmıştı... İşin eğlenceli yanı Barlas yazısına kağıt çıkışından bakmış ama hatayı görememişti... Hadi buyrun bakalım. Ben asla "Barlas elle yazmasın" demiyorum. Kaleme ve kağıda olan sevgimi herkes bilir. Defalarca dolma kalemler üzerine yazmadım mı? Arkadaşlarıma doğum günlerinde dolma kalem hediye etmedim mi? Ama görüyorsunuz işte... Eğer Barlas elle yazmasaydı... Bilgisayar kullansaydı... Gazetede 'Suhte' yarine 'Sahte' çıkmayacaktı...
*** Diyeceksiniz ki: "Bilgisayarda da hata yapılmıyor mu?" Elbette yapılıyor. Hepimiz hata yapıyoruz. Ancak... 1) İnsan bir espri yaptığında, birisine takıldığında yazdığına daha fazla dikkat eder. Ekstra özen gösterir. 2) Ayrıca "Suhte" yazdığında makine otomatik olarak kelimenin altını kırmızıyla çizerek Barlas'ı uyaracaktı. Böylece doğru yazdığından bir kere daha emin olacaktı. Halbuki Barlas gazetedeki nihai yazı ile kendi yazısı arasına başka süreçler sokunca... Gayet hoş bir hata hasıl oldu. Demek ki neymiş... Bazen ne ya da nasıl yazdığın kadar neyle yazdığın da önemli oluveriyormuş.
Ha, ha, ha! (Not: Mehmet Barlas binbir söz oyunuyla yine üste çıkmaya çalışacaktır ama kanmayın. Olay benim anlattığım gibidir. Yani bazı hatalar hayırlıdır!)
|