Kış geldi, havaleye dikkat!
Annelerin korkulu rüyası olan havale, kış aylarında artan solunum yolları hastalıklarının etkisi ile daha tehlikeli bir boyut kazanıyor. Uzmanlar ailelere bu konuda daha dikkatli olmaları için uyarıda bulunuyor: "Yüksek ateşli çocuğunuz havale geçiriyor olabilir. Vakit kaybetmeden doktora başvurun"
Solunum yolları hastalıklarının sıklıkla görüldüğü kış ayları, yüksek ateş nedeni ile ortaya çıkan havaleyi daha da artırıyor. "Kış aylarında havaleye karşı daha dikkatli olunmalı. Bu mevsimde ateşi düşürmek, diğer mevsimlere göre daha zor" diyen uzmanlar, aileleri dikkatli davranmaları konusunda uyarıyor. Yüksek ateş nedeni ile ortaya çıkan havalenin solunum yolları hastalıkları ile birleşmesi halinde, tehlikeli durumların yaşanacağını belirten Hacettepe Üniversitesi doktorlarından Sabiha Aysun, "Kış, solunum yolları hastalıklarının en sık görüldüğü mevsimdir. Havale de yüksek ateş ile ortaya çıkıyor. Eğer ateş bu solunum yolları hastalıkları nedeni ile ortaya çıkıyorsa, çocuk hemen doktora götürülmeli" uyarısında bulunuyor.
KAFA TRAVMALARI RİSKLİ Havale, üç aylık ve altı yaş arası çocuklarda vücut ısısının 37 derece üzerine çıkması ile görülüyor. Dr. Sabiha Aysun, geçirilen kaza, kafa travmaları, tansiyon yüksekliği, kan şekerinin düşmesi, kalsiyum, vitamin ve mineral eksikliğinin de havaleye neden olabileceğini belirtiyor.
KÜÇÜK NÖBETLER BAŞLIYOR Dr. Sabiha Aysun, havalenin bir çeşit 'nöbet' olduğunu ifade ediyor. Nöbet sırasında, beyin anormal elektrik deşarjı sonucu işlevlerinden birini, birkaçını ya da tamamını istenmeyen zamanda, istenmeyen yerde ve istenmeyen sürede yitiriyor. Yaklaşık birkaç dakika süren havale nöbetinin 10 dakikadan fazla sürmesi halinde, çocuğun mutlaka doktora götürülmesi gerektiğini vurgulayan Aysun, "30 dakikanın üstünde süren havale tehlikeye işaret ediyor. Bu gibi durumlarda çocuk geç kalmadan doktor kontrolüne alınmalı. Yoksa istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir" uyarısında bulunuyor.
BİLİNÇ KAYBI OLABİLİR Annelerin özellikle kış aylarında çocuklarına bu konuda dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Dr.Aysun, "Bu hastalık istenmeyen ve kalıcı birçok sonuca yol açabilir. Bilinç kaybı, dilin kilitlenmesi, kol ve bacaklarda kasılma, gevşeme, dalma şeklinde ortaya çıkan birçok sonuç, çocuğun gelecekteki yaşamını büyük ölçüde etkileyebilir" diyor.
|