kapat
21.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Silah alımı yasasını işgüzarlar gizlemiş!

1934 yılında hükümete silah alımı yetkisi tanıyan yasa Resmi Gazete'de tek nüsha yayınlanınca, TBMM görevlileri de "gizli" kalması gerektiğini düşünmüş

Meclis'te tartışma konusu olan 68 yıl önceki "gizli" silah alımı yasasının sırrı açığa çıktı. 1934 tarihli "Milli Müdafa vekaletince 49 milyon 500 bin liralık taahhüdat icrası hakkındaki Kanun", önce Kahramanmaraş milletvekili Mustafa Kamalak, daha sonra da Bağımsız İstanbul milletvekili Azmi Ateş tarafından Genel Kurul gündemine getirildi. Milletvekilleri, "Resmi Gazete'de yayınlanmayan bu kanunun içeriği nedir?" diye sordular. TBMM Kanunlar ve Kararlar Dairesi'nin yürüttüğü araştırma sonucu, kanunun Genel Kurul'daki görüşmelerinin "açık" olduğu, gizlilik kararı alınmadığı belirlendi. Ancak İkinci Dünya Savaşı öncesi Milli Savunma Bakanlığı'na 7 yıl süreyle silah alımı yetkisi veren kanunun, Bakanlar Kurulu'nun istemi üzerine Resmi Gazete'de sadece tek nüsha yayınlandığı ortaya çıktı. Bunun üzerine, TBMM görevlilerinin yasada "gizlilik" kararı olduğunu düşünüp, Meclis tutanaklarını yayınlamamış olduğu öğrenildi. Ancak, tutanaklar arşivdeki "gizli tutanaklar" arasında da bulunamadı.

İŞTE GİZLİ YASA
TBMM'nin yasamadan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rauf Bozkurt'un arşivdeki bilgilerden hazırlayıp, TBMM Başkanı Ömer İzgi'ye sunduğu rapora göre yasa şu hükümlerden oluşuyor:

Madde 1: Milli Müdafaa Vekaleti, umumi bütçeden silah ve mühimmat alımına mezundur.

Madde 2: Milli Müdafaa Vekaleti iş bu kanunun neşir tarihinden itibaren, yedi sene süreyle, umumi bütçeden 7 milyon lirayı, silah ve mühimmat alımı için kullanır.

Madde 3: Milli Müdafaa Vekaleti'ne tahsis olunan ilk yıl miktarı 7 milyon 500 bin liradır.

Madde 4: Maliye Vekaleti kanunda belirtilen silah ve mühimmat alımında lüzumlu para için, luzumu halinde bono çıkarabilir.

İzgi, külliyatlara "neşredilmemiş gizli kanun" olarak geçen kanun için "Savaş çıkacağı anlaşılınca orduyu modernize etmek için bu yasa çıkarılmış. Tutanaklar, düşman açısından gizli tutulmuş" dedi.

Emin ÖZGÖNÜL



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır