'Bırakın iflas etsinler'
Türkiye'de şirket avına çıkan AIG'nin temsilcisi Zapparoli, "Kriz var diyorsunuz. Ama batan şirketiniz yok. 'Şirketleri kurtaracağız' diye çırpınmak doğru değil" dedi
Bugünlerde herkesin gözü İstanbul Yaklaşımı'nda. Bir çok firma kredilerin yeniden yapılandırılması için masaya oturmayı beklerken, Galatasaray'ın Amerikalı ortağı AIG'den, "batacak şirketleri kurtarmak boşa bir çaba" diye sert bir değerlendirme geldi. AIG Türkiye Genel Müdürü Paolo Zapparoli, Türkiye'deki şirketlerin ağır bir kriz geçirdiğinin farkında olmadığını belirterek, "Halen şirketler krizden önceki değerlerini koruduğunu sanıyorlar. Ben İstanbul Yaklaşımı'na karşıyım. Kesinlikle popülist bir tavır. Tek yaklaşımı batması gereken şirketleri kurtarmak. Türkiye'de hiçbir şirket iflas etmedi. İflas fazla yağların atıldığını gösterir. Bu gerçekleşmediği için yabancıların Türkiye'ye karşı temkinli baktıklarına inanıyorum" diyor.
KRİZ FIRSATTIR
Zaten kriz yorgunu olan Türk şirketlerinin, Türk insanının duymak istemediği şeyleri net olarak söylüyor Zapparoli. "Rekabetçi olmayan piyasadan gider" sözleri, vahşi kapitalizmi çağrıştırıyor. Ancak Zapparoli'nin ifadesi ile sağlıklı ekonomiye giden yol çürüklerin temizlenmesinden geçiyor. Dünyanın en büyük finansal servis sağlayıcıları arasında gösterilen AIG'nin 2001 sonu itibariyle konsolide aktif büyüklüğü 500 milyar dolar civarında. Yani Türkiye'nin milli gelirinin hemen üç katı kadar varlığı olan bir grup. Gelişmekte olan çeşitli ülkelerde 18 fon yöneten AIG'nin 8 milyar dolarlık bir yatırım portföyü mevcut. 2000 yılında Türkiye'ye 100 milyon dolarlık bir fonla gelen grup, Galatasaray Sportif AŞ'nin dışında AFM Sinemaları'nın da ortakları arasında. Üçüncü bir şirketle ortaklığa imza atmak üzere olduklarını söyleyen Zapparoli, şimdilik isim vermek istemiyor. "Türkiye ekonomik programa uyar, IMF'ye verdiği sözleri yerine getirirse, Türkiye'e getireceğimiz sermaye 500 milyon doları bulur. Ancak böyle devam ederse 80-90 milyon doları geçmez" diyen Zapparoli, dünyada krizlerin yeni fırsatlar yarattığını kabul ederek şunları söylüyor:
"Türkiye'deki şirket sahiplerinin, şirket değerleri hakkında çok yüksek beklentileri var. Bu sonuca gelişmekte olan Kore, Brezilya, Romanya ve Polonya'daki şirketlerin değerleri ile karşılaştırdığımızda varıyoruz."
BANKALAR SORUNLU
Türk ekonomisinin iki büyük sorunu olduğunu dile getiren Zapparoli, bunları atıl kapasite ve bankacılık sistemi olarak sıralıyor. Bankacılık sistemi ile ilgili çıkarılan düzenlemelerin yeterli olmadığını düşünen Zapparoli, Türk bankacılarını belki de kızdıracak şu açıklamada bulunuyor:
"Bankacılık sektörü son 10-15 yılda yanlış krediler vermiş. Bunun sonucunda ise yaklaşık 10 yıl önce iflas etmesi gereken rekabet gücü olmayan kârsız şirketler sistemden çıkmamış. Bankaların şu anda kredilerini geri çekme gibi bir durumları da yok. "
ZAPPAROLİ'NİN BiRER CÜMLE İLE TÜRKİYE'YE BAKIŞI
* Türk insanı: Akdeniz kanı taşıyan insancıl, dost ve büyük bir tarihe sahip halk.
* Türk sanayicisi: Çok girişimci, sistemden dolayı girişimciler ne yazık ki baltalanıyor.
* Türk hükümeti: Esas problem politik tarafta yatıyor, çökmüş ve kesinlikle rekabetçi değil.
CİMBOM ÇOK İYİ BİR ORTAK
İki yıl önce 21 milyon dolar vererek Galatasaray Sportif AŞ'nin yüzde 20'sini satın alan AIG, bu ortaklıktan hiç pişman değil. 20 Şubat 2002'de halka arz edilen şirketin hisselerinin borsada hızla değer kaybetmesine Zapparoli çok fazla bir anlam veremiyor. "Acaba fiyatlama hatası mı vardı?" sorumuza ise, "Bir şirketin değerini iki nokta belirler. Birincisi şirketin değeri ki bu bakımdan fiyat ucuz bile kaldı. İkincisi ise piyasanın durumu. Belki de piyasanın durumu
açısından bakıldığından biraz yüksek kalmış olabilir" yanıtını veriyor.
Galatasaray çeyrek finale kalamayacağını biliyormuş!
Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final şansını bir sonraki sezona erteleyen Galatasaray'ın Bercelona yenilgisi dün borsada da hissenin değer kaybına neden oldu. Sabah saatlerinden itibaren hızla düşüşe geçen Galatasaray Sportif AŞ hisseleri bir ara yüzde 6'nın üzerinde değer kaybederek 55 bin liraya kadar indi. Hisse günü yüzde 3.1'lik kayıpla 61 bin puandan kapattı. Galatasaray Sportif AŞ hisselerindeki bu değer kaybında kuşkusuz çeyrek finale kalamadığı için Şampiyonlar Ligi'nden gelecek paranın hayal olması da etkili oldu. Galatasaray Sportif AŞ Genel Müdürü Ebru Köksal, bu nedenle dolar bazında 730 bin dolarlık bir gelirden olduklarını ifade ederken bir noktanın altını çiziyor. "Biz zaten bilançomuzda çeyrek finale kalamayacağımızı öngörmüştük ve hesaplarımızı ona göre yaptık. Yani aslında ortada bir gelir kaybı yok" diyen Köksal borsada hissenin değer kaybıyla ilgili ise "tamamen psikolojik" değerlendirmesini
yapıyor.
Hacer Gemici
|