kapat
19.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Başsavcı'dan Gürtuna ve Erdoğan'a sürpriz

Kanadoğlu, Danıştay 2. Dairesi'nin Gürtuna ve Erdoğan'ı yetkisini aşarak akladığını iddia etti, kararın 'yok' hükmünde sayılmasını istedi. Danıştay'dan çete soruşturması için yeni karar isteyen Kanadoğlu, rüşvet ve ihaleye fesat dosyasını da Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, AKP lideri Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın belediyedeki "usulsüz" faaliyetleri nedeniyle yargılanmalarına yol açabilecek önemli bir karar aldı.

İçişleri Bakanlığı, Erdoğan ve Gürtuna hakkında, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde çete oluşturma" suçundan soruşturma açılması için izin vermiş, ancak Danıştay İkinci Dairesi itirazı kabul ederek, soruşturmaya gerek olmadığı kararı vermişti. Kanadoğlu, Danıştay İkinci Dairesi'ni "hukuka aykırı karar" verdiğini vurgulayarak gerekçelerini şöyle sıraladı:

* İkinci Daire, yetkisi ve görevi ön inceleme yapılıp yapılmadığı, soruşturma izninin yetkili merci tarafından verilip verilmediği, soruşturma iznine konu eylem hakkında delil bulunup bulunmadığını inceleyip irdelemekten ibaret olmasına rağmen, sanki mevcut delillerle kesin kararı vererek davayı sonuçlandıracak adli yargı merci gibi hareket etmiştir.

* Sanıklara atılı örgüt suçlamasına ilişkin olarak büyükşehir belediyesi üst görevlileri ile İGDAŞ A.Ş. yöneticileri hakkında Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı'nca dava açılması, örgütün varlığı konusunda yeterli delillerin bulunduğunu göstermektedir.

ADAMLARI ÇETE, YA KENDİLERİ?
* Bu durumda, haklarında örgüt suçlamasıyla dava açılan bir kısım sanıkların yargılanmaları karşısında, aynı örgütte ve üstelik konum olarak da yönetici pozisyonda bulunduğu ileri sürülen sanıklar Erdoğan ve Gürtuna hakkında suçun oluşmadığını, olayı soruşturmadan, peşinen ileri sürmenin hukuki olduğu kabul edilemez.

* Bu açıdan da genel hükümlere tabi olan eylemlere ilişkin Danıştay kararı olayın diğer sanıklarını yargılayan mahkeme yönünden Anayasa'nın 138/2. maddesine aykırı bir tavsiye ve telkin niteliğini kazanma tehlikesini oluşturmaktadır.

* Bundan da önemli olarak Danıştay İkinci Dairesi'nin bu kararı verdiği 11 Aralık 2001 tarihinde, TCK'nın 313. maddesine ilişkin soruşturma görevi DGM'lere aitti. Dolayısıyla karar verdiği tarih itibarıyla anılan daire, bu maddeye ilişkin izin ve isnatlar yönünden hiçbir şekilde görevli değildir ve kararı hiçbir hukuki sonuç doğurmaz, yok hükmündedir.

YÜZLERCE YIL HAPİS ÇIKABİLİR
"Çete" suçuna ilişkin kararı yeniden değerlendirmesi için Danıştay 2. Dairesi'ne gönderen Kanadoğlu, "rüşvet, zimmet, ihaleye fesat" suçlamasıyla ilgili dosyaları da soruşturma açması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Kanadoğlu'nun Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği dosyada bulunan metro, İGDAŞ, AKBİL'de personel servisi, ağaç dikme, tanıtım faaliyetleriyle ilgili çok sayıda ihaleyle ilgili suçlamalar sabit görülürse, Erdoğan ve Gürtuna hakkında yüzlerce yıl hapis istemli dava açılabilir. Danıştay'ın soruşturma izinlerine itirazlar üzerine aldığı kararlar kesin nitelik taşıyor.

BAŞSAVCI'YA SUÇ DUYURUSU
Erdoğan'ın avukatı Hayati Yazıcı ise, hazırlık evraklarını basına dağıtan Kanadoğlu'nun 'görevi kötüye kullandığını' öne sürerek, Yargıtay Başkanlar Kurulu'na suç duyurusunda bulunabileceklerini söyledi. Danıştay kararının kesin olduğunu da savunan Yazıcı, olayın "siyasi olduğunu ve İçişleri Bakanlığı'nda kurgulandığını" iddia etti.

Kemal GÖKTAŞ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır