IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen, yeni stand-by düzenlemesi ve ekonominin yıllık genel incelemesi için yaptığı çalışmaları tamamladı. "Türkiye'den ümitliyiz" diyen Kahkonen, 1.1 milyar dolarlık kredi diliminin nisanda IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda görüşülebileceğini belirtti ama ardından iki şart ve bir de uyarı eklemeyi ihmal etmedi:
* KİT'lerdeki fazla istihdamın tespit edilerek düzene sokulsun.
* Kamu Borç Yönetimi Kanunu kabul edilerek, bunlarla ilgili genelgelerin yayınlansın.
Bu iki şartı ileri süren Kahkonen ayrıca şu uyarıda bulundu: "Programın ana hedefi, herşeyi orta vadeli perspektifle götürebilmek. Değiştirilmesi, programı tehlikeye atabilir. Programın asıl amacı olan sürdürülebilir büyüme için, enflasyonun düşürülmesi şart. Kamu sektörünün daha etkin hale getirilmesi, bankacılığın güçlendirilmesi ve iş ortamının geliştirilmesi gerekir. Kısa vadeli endişelerle programın tehlikeye atılmaması lazım. Bu tür endişelerle hareket edilmesi, programı rayından çıkarır."
Ekonomik programda insan unsuru bulunmadığı yönündeki eleştirilere de değinen Kahkonen, "Türk insanı için koşulların zor olduğunu IMF olarak biliyoruz. Bu nedenle sosyal harcamaların bütçe içindeki payı önceki yıllara göre artırıldı" dedi.
Ekonomik büyüme konusundaki göstergelerin karışık olduğunu, şu anda kesin bir şey söylememekle birlikte Türkiye'nin yüzde 3'lük bir büyüme oranının gerçekleştirebileceğine inandıklarını söyleyen Kahkonen, şöyle devam etti: "Programın olumlu sonuçları görülmeye başlandı. Faiz oranları indi. TL güçlü pozisyonunu devam ettiriyor. Enflasyonun düşeceği konusunda güçlü sinyaller alınıyor."
Kahkonen, Irak'a olası askeri hareketin programa etkileri konusunda kesin bir şey söylemenin mümkün olmadığını, ancak programın bu tür dış risklere karşı gerekli esneklikleri içerdiğini hatırlattı ve "Bu durumda uygulanacak en iyi strateji programın kararlılıkla uygulanacağının piyasalara açıklanması olacaktır" dedi.