kapat
19.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Kimse IMF'yi bahane etmesin

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Kahkonen'e durumu anlattık. O bile 'biz böyle bilmiyorduk' diyerek şaşırdı. Hükümete sesleniyorum, binlerce mükellef ile yapılacak vergi barışı için IMF'yi bahane etmesinler" dedi

Vergide "beyaz sayfa" önerisine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de sahip çıktı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, IMF ile aralarında geçen ve kamuoyuna yansımayan diyalogtan bahsederek, "Hükümete sesleniyorum. IMF'ye bu konuyu anlatamayız gerekçesini bahane etmesinler" dedi.

Hisarcıklıoğlu, geçen hafta IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen'e, "mali milat" konusunu açtı ve geçmişten farklı olarak ileri bir adım atılmasını istedi. Kahkonen'in yanıtı ise, "Türkiye ile mutabakata vardığımız program kapsamında vergi affına evet dememiz mümkün değil" oldu. Ancak TOBB Başkanı IMF'yi ikna etmek için, önerilen modelin alışılmış vergi aflarından farklı olduğunu vurguladı ve şu açıklamayı yaptı:

"Bu model, vergi adaletini bozan klasik aflar gibi değil. Önerimiz, sistemin kayıt altına alınması, yastık altı servetlerin ekonomiye kazandırılması, belgesiz satış nedeni ile kağıt üstünde ortaya çıkan mal stoku sorununa çözüm bulunması, mükellefin rahatlatılması, idare ile vergi veren arasında geçmişe sünger çekilmesi, barış sağlanması. Bu nedenle, kayda girecek her türlü servet unsuru için hesap sorulmasın, beyanların arttırılması suretiyle geçmişe yönelik dosyalar açılmasın."

Kamuoyunda "nereden buldun" olarak da bilinen mali milat, 2002 yılı sonuna kadar ertelendiği için 2003 başında yeni bir sisteme geçilmesi zorunluluğu Hisarcıklıoğlu tarafından Kahkonen'e anlatıldı. Kahkonen, bunun üzerine, "Konu bize böyle yansıtılmadı. Bu yönünden bilgimiz yoktu. Üzerinde çalışılabilir, değerlendirilebilir" yanıtını verdi. Hisarcıklıoğlu, gerek yüksek enflasyon ortamı nedeni ile piyasada yaygın olarak görülen belgesiz satış nedeni ile fiktif olarak ortaya çıkan servetlerin, gerekse kriz ortamında ekonomiden kaçan kaynakların sisteme yeniden kazandırılmasının son derece önemli olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

"IMF'ye doğru anlatılırsa çözüm bulunması mümkün. Biz, kayıtdışı servetlerin endişeleri ortadan kaldıracak güvenceyle piyasaya girmesi gerektiğine inanıyoruz. Böylece hem kayda girme teşvik edilmiş hem de üretime destek sağlanmış olacak. Maliye de kayda giren her türlü servet unsurundan zaten ekonominin genel işleyişi içinde doğrudan ya da dolaylı olarak vergisini alacaktır."

BU SESE KULAK VERİN
Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Cengiz Solakoğlu da Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, "Anadolu'yu biraz dolaşsanız, tüccar arasında bir iki tur atsanız piyasaların ne kadar sıkıntı içinde olduğunu görürsünüz. İşler fevkalade durgun. Ama hükümet hâlâ ayda bir tane bile otomobil satamayan bayiden yüzde 40 vergi almaya çalışıyor. Beyaz eşyada da durum farklı değil. Vakit geçirmeden önlem almak gerekiyor. Bizim ülkemizin gerçeklerini, içinde bulunduğumuz kabusu IMF bilemez. 2 milyon işsizin sabrının son sınırına geldiğini bilebilir mi? Bunları IMF'ye ancak biz anlatabiliriz ve çözümü için de biz ikna edebiliriz. IMF bunu kabul etmez diyenleri içime sindiremiyorum" diye konuştu.

BARIŞ ÇAĞRISINA DESTEK ÇIĞ GİBİ

Kızılot boşa konuşmuyor
* Mehmet Ulutaş (Sanayici): Benim vergi borcum yok. Allah'a şükür durumum iyi. Ama iş yaptığım yüzlerce esnaf var. Onların durumunu görüyorum, içim kan ağlıyor. Esas sıkıntı çekenler onlar. Evlerine bir kuru ekmeği bile götüremiyorlar. Millet aç. Millet işsiz. Banka soygunları başladı. Şükrü Kızılot boşa konuşmuyor. Hükümet bu sese geç kalmadan kulak versin.

Temizel'in elbisesi sıktı
* Mehmet Reis (Reis Gıda): Kızılot'un teklifi çok yerinde. Neden sanayici yurtdışına kaçıyor, neden paralar yine yastık altına gidiyor? Devlet bizi kaz gibi görüp pekçok isim altında bir sürü vergi topluyor. Vergi vermeyenler giderek büyüyor, vergi verenler küçülüyor. Zekeriya Temizel bir elbise dikti, giyebilene aşk olsun. Devletin artık bize uygun elbiseyi bulması lazım.

Yastık altı bitmeli
* Zafer Çağlayan (ASO Başkanı): Çok doğru bir girişim, Sabah'ı kutluyorum. Bugün Türkiye'deki vergi sistemi, üretimi, yatırımı, istihdamı ve tasarrufu engeller mahiyettedir. Eğer bir vergi reformu yapılmazsa bugüne kadar gösterilen çabalar da boşa gider. Hükümet öyle ya da böyle yastık altına gitmiş, yurtdışına kaçmış kaynakları mutlaka Türkiye'ye geri getirmek zorunda...

110 bin esnaf yok oldu
* Bendevi Palandöken (TESK Başkan Yardımcısı): Şu anda esnaf ve tüccarın ödemek zorunda olduğu vergi kadar bile sermayesi yok. Zaten bir gecede dolar iki katına çıktı. Devlet aslında hem buradan, hem de diğer vergilerle mükellefi iki kere vergilendirmiş oldu. Bir koyundan iki post çıkmaz. 110 bin esnaf işyerini kapattı. Yani 110 bin vergi mükellefi artık yok. Devlet bunu görmüyor mu!

Yepyeni bir kanun lazım
* Hüsamettin Kavi (Kavi Kablo): Mevcut vergi kanunlarını revize ederek bir yere varamayız. Yepyeni bir vergi kanunu lazım. Bunun dışında yurtdışına kaçan kaynakların hiçbir sorgulamaya tabi tutulmadan getirilmesi için kesin güvence verilmeli. Yani 5 yıl sonra biri kalkıp da "nereden buldun" diyememeli. Bunlar olmazsa yapılanlar bir vergi affından öteye geçemez ve her vergi affı da vergi ödeyenlerin sayısını azaltır.

Okan MÜDERRİSOĞLU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır