Siz hiç Evren'in rengini merak ettiniz mi? Çoğumuz için bu sorunun cevabı çok basittir: Kaldır başını gökyüzüne bak veya atmosferden kaynaklanan renk
değişiminin farkındaysan, uzay istasyonlarından gelen resimlere bak, göreceksin ki Evren mavidir.
Ama yanıldığımız bir nokta var. Mavi olarak algıladığımız yer Evren'in Samanyolu galaksisine ait çok küçük bir parçasıdır. Oysa Evren'de Samanyolu gibi daha yüz binlerce galaksi ve bu galaksilerde değişik yaşlarda, dolayısıyla değişik renklerde ışık yayan, milyarlarca yıldız vardır. Eğer tüm bu galaksilerin üstüne çıkıp, Evren'e tepeden(!) bakabilseydik, göreceğimiz renk acaba ne olurdu?
İşte bu sorunun cevabını astronomlar bilimsel olarak tespit etmeye çalışmışlar ve bu yılın Ocak ayında vardıkları sonucu açıklamışlardı. Ancak bu hafta, daha önce yapılan açıklamada hata olduğunu belirterek, Evren'in yeni rengini ilan ettiler. Aşağıda, her iki açıklamanın NewScientist dergisinde yayınlanan haberlerden alınma özetlerini bulacaksınız.
''EVREN'İN RENGİ TURKUAZDIR'' - 10 OCAK 2002
Astronomlar Evren'in gerçek rengini buldular: 'Turkuaz '.
Baltimore John Hopkins Üniversitesinden Ivan Baldry ve Karl Glazebrook, dünyadan iki milyar ışık yılı uzaklıktaki alanda bulunan iki yüz bin galaksiden gelen ışıkların karışımını hesaplayarak bu kozmik renge vardılar.
Glazebrook yıldız oluşumlarının Büyük Patlamadan bir-iki milyon yıl sonra en üst düzeye vardığına inanıyor ki, NASA'nın da bulguları bunu destekliyor. O zamanlar, çok sayıdaki genç yıldızlar yüzünden, Evren maviydi, ama şimdi yeşilleşiyor ve önümüzdeki beş milyar yıl içinde, yıldızlar yaşlandıkça kırmızılaşacaktır.
''EVREN TURKUAZ DEĞİL, BEJDİR'' - 7 MART 2002
Ocak ayında Evren'in renginin turkuaz olduğu açıklanmıştı.
Karl Glazebrook şimdi rengin aslında beje daha yakın olduğunu söylüyor: ''Utanç duyuyorum. Hata yapmış olmayı hiç sevmem.''
Hata, Glazebrook'un kozmik spektrumu insanın algılayabileceği renge çeviren programdaki bir 'bug'dan, yani hatadan kaynaklanmış. Program, beyaz nokta referansı olarak aslında açık pembe bir rengi kullanmış. Bu da yeşil renkte büyük bir kaymaya neden olmuş. Sorun giderildiğinde Evren'in renginin açık bej olduğu görülmüş. Glazebrook bu sefer kendinden emin ve ''Artık değişmeyecek.'' diyor.
Bu değişimin, Evren'in oluşumu ve yaşı ile ilgili, şimdiye kadarki bilgileri etkilemeyeceği belirtiliyor.
TURKUAZ : RENGİN BİÇİMLENMİŞİ
Değerli bir taş olan Turkuaz'ın, 13.yüzyılda Türkiye'den geldiği sanılarak bu ismi aldığına inanılıyor.
Aslında bu taş, binlerce yıldır en büyük kaynağına sahip olan İran'ın Firuze'sidir. Bu taşın mavisi o kadar çekici ve farklıdır ki, rengine de ismini vermiştir.