Kısa kısa kısa
Protesto, Yılmaz'a program değiştirtti
Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz dün programına Türkiye-AB Derneği tarafından Avrupa Toplulukları Araştırma Uygulama Merkezi'nde (ATAUM) "AB Konvansiyonu ve Türkiye-AB İlişkileri" konulu toplantıyı aldı. Ancak İşçi Partili gençler, Yılmaz'ın katılacağını haber alınca protesto eylemi yapmak üzere salonun kapısında birikti. Salonun girişinde güvenlik önlemi alan polis, gazeteciler dahil salona giren herkesi didik didik iki kere aradılar. Ankara Emniyet Müdürü Hasan Yücesan, salonun önünde ve içinde alınan güvenlik önlemlerini bizzat yönetti. Yücesan'ın talimatıyla salona sadece ATAUM öğrencileri ve davetli misafirler alınırken, İP'li öğrenciler kapıda bekletildi. Bu arada Yılmaz'ın makamı da durumdan haberdar edilerek bilgi verildi. Yılmaz'a Emniyet yetkilileri olay çıkabileceği uyarısında da bulunuldu ve toplantıya katılmaması tavsiye edildi. Bunun üzerine Yılmaz, programını değiştirerek toplantıya katılmadı.
PKK ve DHKP-C terör örgütü kabul edilmeli
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, PKK ve DHKP-C'nin terör örgütleri olarak kabul edilmelerini istediklerini belirtti. Devlet Bakanı Nejat Arseven'i ziyaret eden Pearson, ABD ve Türkiye'nin terörden çok mağdur olduklarını anlattı. Pearson, "PKK ve DHKP-C'nin terör örgütü olarak kabul edilmelerini ve bir an önce mahkeme önüne çıkarılmalarını istiyoruz" dedi. Pearson'ın Başbakan Bülent Ecevit'i ziyaretinde ise ağırlıklı olarak, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin Ankara ziyaretiyle Afganistan'da sürdürülen operasyon konularının ele alındığı bildirildi. Öte yandan ABD yönetiminin Cheney'nin Ankara görüşmelerinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun da bulunmasını istediği öğrenildi.
Hükümet uyum paketinde uzlaştı
Hükümet uyum paketi üzerinde uzlaşmaya vardı. Özellikle ANAP ile MHP arasında gerginliğe yol açan idam ve Kürtçe eğitim maddeleri ise paketten çıkarıldı. Anayasa değişikliklerine uyum ve AB ulusal programında kısa vadeli hedefler bölümündeki taahhütleri gerçekleştirmek amacıyla 9 ayrı yasada toplam 23 maddede değişiklik öngörülüyor. Demokratikleşmeye yönelik düzenlemeler içeren pakette, İller İdaresi ile Jandarma Teşkilat Görev ve Yetkileri Yasasında değişiklik öngörülüyor. Bu değişiklikle jandarmanın, vali veya kaymakama vekaletine ilişkin düzenleme kaldırılıyor. Ayrıca, paketin yasalaşmasıyla kamu görevlileri, AİHM tarafından verilen tazminatları kendileri ödemek zorunda kalacak.
Ege için ilk adım
İki yıl önce yaşanan deprem felaketinin ardından yakınlaşmaya başlayan Türkiye ve Yunanistan, "Ege sorunu" konusunda "ilk resmi" görüşmeyi dün yaptı. Ege sorununu "incelemek" üzere Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan toplantı 5 saat sürdü. Toplantıda Türk tarafını Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Uğur Ziyal ve Büyükelçi Deniz Bölükbaşı temsil etti. Görüşmenin ardından gazetecilere kısa bir açıklama yapan Ziyal, iki ülkenin Ege sorununu düzenli olarak görüşeceğine ilişkin mesaj verdi. "Çalışmalara devam etme kararı aldık" diyen Ziyal, bir sonraki toplantının Nisan ayında Atina'da yapılacağını ifade etti.
|