Fatih'in dehasına 'son kanıt'
Fatih gemilerini Haliç'e nasıl indirdi? Yıllardır tartışılan bu konuya sanat tarihçisi Eyice son noktayı koydu: Fatih'in kızak kullandığını bir minyatürle kanıtladık
Sanat tarihçisi Prof. Dr. Semavi Eyice, İstanbul'un fethinden iki yıl sonra yazılmış bir seyahatnamedeki bir minyatürün, tarihçilere ışık tutacağını söyledi. Minyatürün fethi yaşayan birinin bilebileceği ayrıntılarla yüklü olduğunu belirten Eyice, "Galata'nın arka tarafından gemilerin kaydırılarak Haliç'e indirilmesini gösteren bu eser, bu konudaki tartışmalara son noktayı koyacak" dedi.
GEZGİNLER ANLATTI
Sanat Tarihi Derneği'nin düzenlediği "15. Yüzyıl Osmanlı Kültür ve Sanatı" konulu sempozyumda "15. Yüzyılda Fetihten Önce ve Sonra İstanbul'a Gelen Batılılar" konulu bir konuşma yapan Eyice, fetihten önce Bizans'ın son dönemlerinde Batı'dan elçi ya da gezgin olarak gelen, sonra da hatıralarını yazan yaklaşık 10 isim olduğunu, ancak fetih sonrasındaki dönemde bu sayının 1-2 kişiyle sınırlı kaldığını dile getirdi.
Prof. Dr. Semavi Eyice, "İşte fetih sonrası dönemde anılarını yazan biri, tarihçilerin çok tartıştığı bir konuyu açığa çıkardı. Fatih'in gemileri nasıl indirdiği yıllardır merak ediliyordu. Seyahatnamedeki minyatürlerde Galata'nın arka tarafından gemilerin kaydırılarak Haliç'e indirilmesi resmedilmiş. Bu minyatür, fethi yaşayan birinin bilebileceği ayrıntılarla dolu. Bu da tartışmalara son veriyor" diye konuştu.
Sanat tarihçisi Prof. Dr. Mustafa Cezar ise fethin ardından imara başlandığını belirterek, "Fatih de İstanbul'un Türk şehri olmasında önemli rolü olacak geniş çaplı vakıflar kurmuş. Böylece Türk sanatında yeri olacak önemli eserlerin yaratılmasında büyük katkıları olmuş" dedi.
|