Kızıl Kontes kansere yenildi
Başta Almanya olmak üzere Avrupa medyasını yönlendiren en önemli isimlerden, die Zeit gazetesinin sahibi Kontes Marion Dönhoff, 92 yaşında kansere yenildi
Avrupa'nın en güçlü kadınlarından kabul ediliyordu Kontes Marion Dönhoff. İkinci Dünya Savaşı sonrası Alman medyasının da mimarı olarak görülüyordu. 1909 yılında Doğu Prusya'da doğdu. Aristokrat bir ailenin kızıydı. Annesi sarayın üst düzey görevlilerinden biriydi. Babası ise parlamentonun soylu üyeleri arasındaydı.
GESTAPO SORGULADI
1933'te Naziler Almanya'da iktidara geldikten sonra Dönhoff, eğitimini tamamlamak için İsviçre'ye gitti. Ancak babasının rahatsızlanması üzerine aile işlerinin başına geçmek için ülkesine döndü. Ama 2'nci Dünya Savaşı sırasında kente yaklaşan Kızıl Ordu'dan at sırtında kaçmak zorunda kalacaktı.
Naziler'e hep karşıydı. Hitler ve Naziler'e karşı olan grupları destekliyor, bu yönde açıklamalar yapıyordu. 1944'te Nazi lideri Adolf Hitler'e yönelik bir suikast girişimini destekledi. Alman Gestapoları tarafından suikast girişimiyle ilgili olarak gözaltına alındı. Ancak bir süre sonra serbest bırakıldı. Naziler ona Kızıl Kontes adını takmışlardı.
GAZETECİLİĞE BAŞLIYOR
1945'te Naziler'in savaşı kaybetmesinin ardından yazdığı deneme ve yorum yazılarıyla bir anda gündeme geldi. 1946 yılında, haftalık yayınlanan Die Zeit gazetesine muhabir olarak girdi. Burada kısa sürede büyük başarı gösterdi. Nazi liderlerinin yargılandığı tarihi Nürnberg davalarını izledi. Yazılarında Naziler'e ve Hitler'e karşı Almanya'nın içinde de direnişin olduğunu göstermeyi amaçlıyordu. Buradan yazdığı makaleler Dönhoff'un gazete yönetimindeki yükselişini hızlandırdı.
1955 yılında, gazetenin siyasi haberler bölümünün başına getirildi.
Dönemin Batı Almanya'sında bir kadın için iş hayatında böylesi yüksek makama getirilmesi alışılmışın oldukça dışındaydı. 1962'de aynı gazetede editörlüğe başladı. Almanya ve Avrupa basını, onu burada yazdığı makalelerle tanıyordu artık. Zengin ve fakir kesim arasındaki uçurumları, sistemin yanlışlarını anlattığı, dönemin Başbakanı Willy Brandt'a verdiği destek 60'lı yıllarda gençliği peşinden sürükledi.
VE.. YAYIN YÖNETMENİ
Nazi sempatizanları onu "Kızıl Kontes" olarak anıyordu. Büyük bir malvarlığının sahibi olmasına rağmen zenginin değil fakirin yanındaydı. O, 1960'lı yıllarda Avrupa'nın en güçlü kadınlarından biri haline geldi...
1962'de, Doğu Prusya'dan Kızıl Ordu'dan at sırtında 7 hafta süren kaçışını anlattığı kitabı çok-satanlar listesinde uzun süre zirvede kaldı. 1968'de Die Zeit'in genel yayın yönetmeni oldu. Ve sadece 4 yıl sonra gazetenin ortaklarından biri haline geldi. Ortakları arasında eski başbakanlardan Helmut Schmidt, Michael Naumann da vardı. Savaşın ayırdığı iki Almanya'nın birleşmesinin en ateşli destekçilerinden biri olan Kızıl Kontes, Almanya'nın Doğu Avrupa ile "barışmasını" sağlayan çabalarından ötürü 1971'de ülkesinin en büyük ödülü olarak kabul edilen Barış Ödülü'ne layık görüldü.
HİÇ EVLENMEDİ
Yaşamının son günlerine kadar Avrupa'nın en önde gelen isimlerindendi. Hiç evlenmedi, hatta yaşayan akrabasının olmadığı sanılıyor. Kontes'i anlatan Henry Kissinger, uzun yıllar Porsche marka araba kullanan Dönhoff için "Schumacher'den bile hızlıydı" diyor. Kontes, kansere yakalandıktan sonra uzun süre bu hastalıkla mücadele etti. Fakat geçtiğimiz Pazartesi günü bir yakının evinde hastalığa yenik düştü. Geriye, Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı sonrası şekillenmesine ve gençliğine büyük katkılarından övgüyle edilen sözler kaldı.
DÖNHOFF'UN ARDINDAN...
* Avrupalı bir vatanseverin önünde saygıyla eğiliyoruz (Almanya Başbakanı Gerhard Schröder)
* Marion Dönhoff, daha iyi ve yeni bir Almanya'yı kuran kuşağı yetiştirdi. (Özgür Demokratik Parti Başkanı Guido Westerwelle)
* O, insanları ayıran kavga ve nefret olmadan iyi komşular olarak yaşanabileceğini gösteren en iyi örnektir. (Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau)
|