kapat
13.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Saddam'a özel "seyyar tugay"

Ya Türkiye ve Suudi Arabistan, Irak harekatı için üslerinin kullanılmasına izin vermezse?.. ABD bu ihtimale karşı 4 mekanize tugay hazırladı. Uçak gemilerinden kalkacak nakliye uçaklarıyla cepheye indirilecek tugaylar, operasyon sonrası uçaklarla gemilere geri dönecek

Amerika, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın üslerini açmama ihtimaline karşı önlem aldı. Irak lideri Saddam Hüseyin'i devirmeyi kafaya koyan Bush yönetimi, Irak harekatı için 4 mekanize tugay kurdu. Tugaylardan ikisi Washington eyaletine bağlı Fort Lewis üssünde operasyon emri bekliyor. İkisi ise aynı üste halen tatbikat yapmaya devam ediyor. ABD'nin Saddam'ın ordularını devirmek için yeterli gördüğü 4 tugay sayesinde müttefik ülkelerin üslerine gerek kalmayacağı belirtiliyor. Haberi manşete taşıyan Washington Post gazetesi, operasyonun İsrail, Akdeniz ya da Arap Denizi'ndeki uçak gemilerinden yürütüleceğini öne sürdü.

Askerlerin, zırhlı araç veya tanklarla nakliye uçaklarından Kuzey Irak'a indirileceği, herhangi bir tehlike karşısında aynı uçaklarla geri götüreleceği ifade ediliyor. İddiaya göre, CIA ajanları da geçen ay Kuzey Irak'a Kürt liderlerle görüşmeye değil, uygun iniş pistlerini tespit etmeye gitti. Savaş anında kara kuvvetleri görevini üstlenecek 4 tugayın başarılı olacağına kesin gözüyle bakılırken, gazete önümüzdeki yıl orduya 4 yeni mekanize tugay ekleneceğine dikkat çekti.

Irak operasyonu sonrası, terörizmle savaş kapsamında dünyanın her noktasında kullanılacak olan 4 tugay, istenilen noktaya yalnızca 96 saatte varıyor. "Geçici Muharip Tugaylar" olarak adlandırılan 4 tugay, teknolojinin son ürünü silahlar kullanıyor. Gazete, ABD'nin böylece hiçbir müttefikinden izin almasına gerek kalmadan istediği noktada terörle mücadele kapsamında operasyon yapabileceğini ifade ediyor.

Bir tugay 3 bin 450 kişiden oluşuyor

Her bir Tugayda;
* Her biri 665 kişiden oluşan 3 piyade taburu var. Taburlarda, her biri füze atarlarla donatılmış hafif zırhlı araçlar, havan ve avcı birlikleri bulunacak.

* Keşif bölüğü 410 kişilik. İnsansız keşif uçakları Hunter'ı kullanabildikleri gibi araçlara monte edilmiş kara ve hava radarları, hassas elektronik uyarı araçları ile düşmanı tespit edip, yakalanan düşman askerlerinin sorgulanması, karşı keşif operasyonları düzenlenmesinden sorumlu olacak.

* Topçu taburu 285 kişilik. Tugayın harekatını desteklemek için her birinde 4 adet 155 mm'ik M198 Howitzer topu bulunan 3 batarya hazır olacak.

* Destek taburu 380 kişiden oluşacak. Sağlık hizmetlerinin yanısıra lojistik destek malzemelerinin hazırlığını, bakımını, araçların onarımını ve uydudan malzeme araçları ile kargoların takibini yapacak.

* Tugay karargahı 120 kişiden oluşacak. Tugay komutanı ile askeri birlikler arası irtibatı sağlayacak subay ve erler bulunacak.

* Askeri istihbaratı ise 70 kişi sağlayacak.

* Muhabere bölüğü 70 kişiden oluşacak.

* İstihkam bölüğünde 70 asker olacak. Tugayın ilerleyebilmesi için köprüler yapıp mayın döşeyecek.

* Tanksavar bölüğü ise 50 kişiden oluşacak ve uzun menzilli Tow füzeleri kullanacak.

Savaş SÜZAL



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır