kapat
11.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

'Tek kanatlı melek' Yaprak'ı yeşertecek

Adı Yeşim Yönter.. İki kez kansere yakalandı ikisinde de galip geldi. Sonunda hayatını kanserle savaşanlara adadı... Yeşim, kendi deyimiyle "Tek Kanatlı Melek". Ve bu melek, lösemiye yakalanan Yaprak'a kanat gerdi; savaş başladı...

Yeşim Yönter, 1968 yılında ODTÜ'den mezun olan eşinin doktorasını yapması amacıyla Amerika'ya gitti. Burada bir süre İngilizce'sini geliştirmek için kurslara, okullara gitti. ardından da iş hayatına atıldı; Mary Kay adlı bir kozmetik firmasında işe başladı. 12 yıl çalıştığı bu firmada direktörlüğe kadar yükseldi. Ve yakalandığı kanser, onun ve onunla birlikte birçok kişinin hayatının bütün akışını değiştirdi. İşte hikayesi: "1970'li yılların sonunda bir yakınım kansere yakalanmıştı. Tedavi olmak için Houston'a geldi. Hastanede onunla ilgilenirken birçok Türk'le karşılaştım. Birçok Türk hastanın dillerini bilmediği bu ülkede iyileşme savaşı verdiklerini gördüm. O gün kendi kendime, 'Bir gün işimi bırakırsam kendimi Türk hastalara yardıma adayacağım' diye söz verdim. Aradan yıllar geçti. 1991 yılında MD Anderson Kanser Merkezi'nde gönüllü olarak çalışmaya, Türk hastalara yardım etmeye başladım. Başka bir ameliyat sırasında yapılan patoloji sonuçlarından, tesadüf eseri kanser olduğumu öğrendim. Herkes ah, vah derken ben seviniyordum. Çünkü kanser henüz başındaydı. Başarılı bir tedaviyle yenmeyi başardım. Ama hastalık beni 1999'da yeniden yakaladı. Bir kez daha kazanan taraf ben oldum. Eşim, gösterdiğim yaşama sevincime ve azmime hayran kalmıştı. Bana, 'Ne istersen yapacağım. Gösterdiğin kahramanlık için sana istediğin hediyeyi alacağım. Sen seç' dedi. Ben de ona bir süredir aklımda olan 'Kanseri Yenen Gençlerin Eğitim Vakfı'nı kurmama yardım etmesini istedim. Ve böylece 1999'da vakfı kurduk. Bu, benim için hediyelerin en güzeliydi..."

YAPRAK'LA TANIŞMASI
"Yaprak Duyal ilk olarak 4 yıl önce geldi. O zaman 13 yaşındaydı.. Lösemi tedavisi sırasında hastanede tanıdım. Parlak kişiliği ve olumlu davranışlarıyla herkesin dikkatini çekiyordu. Kanserli çocukların çok ucuz bir ücretle aileleriyle beraber kalabilecekleri Ronald McDonald House vardır (otel). Onlar da burada kalıyordu. Annesi ile babası, ev ve arabalarını satıp buraya gelmişlerdi. Büyükanne ve büyükbabaları da satmıştı her şeylerini. Gördüğü tedavi sonrası Yaprak iyileşip Türkiye'ye döndü. Aradan iki yıl geçti. Ancak yeniden hastalandı. Beni aradılar. Kontrollerde ilik nakli gerektiğinin anlaşıldığını söylediler. Hemen Houston'a gelmeleri gerekiyordu. Ama maddi olanakları kalmamıştı. Air France ve Delta Airlines havayolları ile görüştüm. Air France, Yaprak ve ailesinin Paris'e kadar biletlerini karşıladı. Delta Airlines ise Paris'ten Houston'a biletlerini sağladı. Şimdi ailesiyle birlikte kilisenin kendilerine ücretsiz tahsis ettiği, hastaneye yakın bir apartman dairesinde kalıyorlar..."

TEDAVİSİ NE DURUMDA?
"Bir süredir kemoterapi tedavisi görüyor. Dr. Oktar Babuna için açılan kan örneği kampanyası Yaprak'a da hayat verecek. Dr. Fatih Okçu bütün verilen o kan örneklerini taradı. Kemik ilikleri Yaprak'a uyan 3 kişi de bulundu. Bunların ikisi Türk biri Amerikalı. Doktorları şu anda vücudunu ilik nakline hazırlıyorlar. 2-3 hafta içinde ilik nakli yapılacak. Ancak hastanede süren tedavisi ve ameliyatı çok masraflı. Bunun için biz uzun süredir çalışıyoruz. Vücudunda inanılmayacak gelişmeler oldu. İyiye gidiyor. Yaprak'ın morali şimdi daha da düzeldi..."

'Büyük ilgi bana büyük güç verdi'
Yaprak Duyal 1985 İzmir doğumlu. Bornova Anadolu Lisesi'nde öğrenci. Ancak hastalığı nedeniyle eğitimine bir süre ara vermek zorunda kaldı. İyileşir iyileşmez eğitimine kaldığı yerden devam etmek ve arkadaşlarına kavuşmak için sabırsızlanan genç kız "Bana gösterilen büyük ilgi, büyük güç verdi. Kendimi şimdi daha da güçlü hissediyorum" dedi.

Yaprak'ın babası Levent Duyal, kızının durumunun iyi olduğunu ancak beklemek zorunda olduklarını söyledi.

'HAZIR İLİK VAR'
Duyal "Doktorların elinde hazır bir ilik var. Türkiye'den de uygun 3-4 ilik bulundu. ancak hepsinin alt araştırmaları yapılıyor. Ne kadar uyduklarının belirlenmesi için incelemeler sürüyor. Bugün Yaprak'ın durumu ve iliğin uygunluğu kesinleşse dahi ilik naklinin yapılması için 2-3 hafta var. herşey bu uygunluk araştırmalarına ve Yaprak'ın bugün sokulacağı remisyona bağlı" dedi. Yaprak'ın okuduğu Bornova Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri, arkadaşlarına yardım edebilmek için İzmir Valiliği'nin de izniyle hesap numarası açtı:

Türkiye İş Bankası İzmir Şubesi
TL Hesabı: 3400 304400 2210666

$ Hesabı: 3400 301030 2139914

Garanti Bankası Alsancak Şubesi
TL Hesabı: 127-6299192

$ Hesabı: 127-9096864

Yaprak için herkes canla başla çalışıyor
Yeşim Yönter'in kurucusu olduğu "Kanseri Yenen Gençlerin Eğitimi Vakfı" lösemili Yaprak Duyal için "Yaprak'ı Yeşertelim" kampanyası başlattı. Yönter, kampanya ile ilgili şu bilgileri verdi:

'BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ'
"Şu ana kadar kredi kartlarını kullanarak 220 kişi yardım gönderdi. Özellikle Anadolu Liseleri ve ODTÜ mezunlarının yardımları çok büyük. Yaprak için Nisan'ın başında bir yemek düzenleyeceğiz. Bu yemek için St. Thomas Üniversitesi'nin, kirası 650 dolar olan salonunu orada okuyan bir arkadaşımız Gülümsün Özgürçağ aracı olarak ücretsiz tahsis edilmesini sağladı.Türk ve Amerikalı çok sayıda kişi katılacak bu gece için 25 kişilik bir bayan grubu çalışıyor. Başlarında Ayşegül Başar adlı bir arkadaşımız var. Yemek biletleri ücretli olacak. Türk mutfağının 30 çeşit yemeklerini burada sunacağız. 30 kişilik bir diğer grup da "garage sale" yapıyor. Yani giysilerinden ev eşyalarına kadar birçok eşyayı bağışlıyor. 34 yıldır bu kentte oturuyorum, daha önce böylesine büyük ve özverili bir gönüllü yardım çalışması görmemiştim."

Tüm kanser hastalarına kucak açan vakfın internet adresi ise şu: www.cancersurvivorsfund.org

Tanrım, alma ne olur verdiklerini
Yeşim Yönter aynı zamanda bir şair.. Şiir kitabından elde ettiği tüm geliri kurucusu olduğu vakfa veriyor. Yönter, sık sık şiirlerini kanser hastalarıyla birlikte okuyor. İşte Yönter'in, Yaprak'a her sabah okuttuğu şiiri:

DUAM
Tanrım, alma ne olur verdiklerini

Yaşat bana gönlümdeki güzellikleri

Varsın olsun yemeklerim tatsız, tuzsuz

İnan gerekirse yaşarım aç; susuz...

Sına beni, parasız bırak, kalırım yalınayak

Ama uzaklaştırma, ayırma benden sevdiklerimi

Azaltma zenginleştir içimdekileri...

Eğer yalnızsam ben, olur yaşam yaşanmayan

Etrafımdakileri yakınlarımla paylaşamazsam

Gördüklerimi, kokladıklarımı, dokunduklarımı

Duygularımı, sevdiklerime anlatamazsam...

Ne anlarım o zaman ben, doğan güneşten

İnce ince üstüme yağan yağmur damlalarından

Yıldız yıldız yüzüme düşen kar tanelerinden.

Burcu YAKAR



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır