Dönüşümlü valilik!
Kırşehir'de araları bozuk olan valiler görevden alındıkça Danıştay'a başvurup geri dönüyor. 6 ayda bir vali değişmesiyle olan Kırşehirlilere oluyor, şehirde hiçbir hizmet ve yatırım gerçekleştirilemiyor
Yıllar önce Osman Bölükbaşı'nın milletvekili seçilmesini engellemek için ilçe yapılan 250 bin nüfuslu Kırşehir'de, şimdi de "koltuk kavgası" yaşanıyor. Valilik makamı, altı ayda bir değişiyor. Birbirleriyle de araları bozuk olan iki vali, görevden alındıkça Danıştay'a başvurup, yeniden makamlarına dönüyor.
Dönüşümlü hale gelen Kırşehir valiliği için yaşananlar, ildeki bürokratlar kadar vatandaşları ve aynı zamanda Kırşehir milletvekili olan Devlet Bakanı MHP'li Ramazan Mirzaoğlu'nu da çileden çıkardı. Mirzaoğlu, SABAH'a yaptığı açıklamada, "Kırşehir'de, sen gittin, ben geldim kavgası var. Artık bıktırdılar" dedi ve şunları söyledi: "Kırşehir'de tüm hizmetler, yatırımlar aksıyor, koordinasyon yok, istikrar yok. Ben de rahatsızım, Kırşehir halkı da. Bu kavga artık bitmeli. İldeki icranın başı durmadan değişir mi? Altı ayda bir, biri gidiyor, diğeri geliyor. Bakanlar Kurulu, seni o makama atayınca iyi, aynı Bakanlar Kurulu görevden alınca kötü. Bu tür makamlarla ilgili yargı sürecinin, daha hassas kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Aksi taktirde işte böyle durumlar oluyor. Sonuçta vatandaş zarar görüyor."
3 KEZ VALİ OLDU
Kırşehir'deki koltuk kavgası 1997-2000 arasında valilik yapan İrfan Kurucu'nun 11 Ağustos 2000'de merkeze alınıp yerine Selahattin Hatipoğlu'nun atanmasıyla başladı. Haksız yere görevden alındığını belirten Kurucu, Danıştay'a başvurdu ve davayı kazanarak 15 Şubat 2001'de yeniden bu göreve atandı. Ancak 3 ay sonra yine görevden alındı. Hatipoğlu da 15 Mayıs 2001'de yeniden Kırşehir Valisi oldu. Bir kez daha Danıştay'a başvurup davayı kazanan Kurucu, 1 Mart 2002'de görevine iade edildi ve 6 Mart'ta 3. kez Kırşehir Valiliği koltuğuna oturdu. Yaş haddini doldurmasına 3 ay kalan Kurucu, görevden alınmazsa Temmuz'da emekli olacak. Böylelikle Kurucu, valilikte en çok 3 ay kalacak. 3 ay sonra da valilik makamı tekrar el değiştirecek.
İki vali devir teslim törenlerinde karşılaşmamaya özen gösteriyorlar. Görevi devredecek olan vali, törenden önce Kırşehir'i terk ediyor. Geçtiğimiz hafta, Kırşehir Valisi olan Kurucu için bir kez daha il sınırında karşılama töreni yapıldı. Valilik, belediye, emniyet ve jandarma görevlileri ile vatandaşlar, Kurucu'yu bir kez daha karşıladılar ve üçüncü kez makamına getirdiler. Hatipoğlu da bu devir teslimden iki gün önce makamından ayrıldı.
HAKKIMI ARIYORUM
Merkeze dönen Hatipoğlu, yargı kararının uygulandığını söylemekle yetinirken Kurucu ise şunları söyledi: "Benim davam, benim üzerimde tasarruf yapan Bakanlığım ile. Ne benden önceki, ne de benden sonraki vali ile davam yok. Haksızlığa karşı adalet seni haklı kıldıysa, haksızlığın devamına müsaade edilemez. Ben 45 yıl 5 aylık devlet hizmetimde, herkese hakkını aramasını tavsiye ettim. Ama kendim haksızlığa uğradım ve bunun peşine düştüm. Aksi taktirde kendime olan saygımı yitirirdim. Benim makam hevesim yok. Amacım hakkı ve hukuku tespit etmek."
Kırşehir'de iki vali bir koltuğu paylaşamazken, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu'nun memleketi Sinop'a ise üç aydır vali atanmıyor.
SİNOP VALİSİZ
Sinop Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu 3 ay önce merkeze alındı ve yerine atama yapılmadı. Bu makama 3 aydır, Vali Yardımcısı Mestan Koçbaş vekalet ediyor. Ankara'da ise 117 merkez valisi, kendilerine bir görev verilmeden oturuyor.
Emin ÖZGÖNÜL
|