kapat
18.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

'Yüz felci' soğuk havayı sever

Türkiye'yi etkisi altına alan soğuklar sadece gündelik hayatı etkilemedi; beraberinde bir çok hastalığın da artışına sebep oldu.
Bazı tıp uzmanları tarafından virüs kaynaklı olduğu da iddia edilen yüz felcini, halk arasında 'cereyan' denilen hava akımının tetiklediği ve özelikle kış mevsiminde hastalığın arttığı belirtiliyor. Uzmanlar, yüz felcine yakalanmamaları için vatandaşları, özellikle yüzlerini soğuk hava akımından korumaları konusunda uyarıyor.

Yüz felci fasyal sinir denilen yüz sinirinin, beyin dışında yüz bölgesinde sıkışması sonucu meydana çıkıyor. Binlerce sinir lifinden oluşan ve telefon kablosuna benzeyen fasyal sinirin içindeki liflerin en az yarısının hasar görmesi sonucu ise yüzde felç oluşuyor. Hastalığın ilk belirtileri ise felç olan yüz tarafının kulak arkasında ağrı ve kulak uğultusu ile kendisini gösteriyor.

Nöroloji Uzmanı Dr. Emel Evcimen, hastalığın seyri ve tedavisi konusunda şunları söylüyor: "Bazı doktorlar virüs kaynaklı olduğunu iddia etse de hava akımının yüz felcini tetiklediği bir gerçek. Hastalığın tedavi süresi 3-10 hafta arasında değişiyor. Tedavisini ise içinde kortizon da bulunan ilaç tedavisiyle yapıyoruz. Tedavi sonrası hastaların yüzde 90'ının üzerinde hastalıktan eser kalmıyor. İlaç tedavisi yanında yüz egzersizleri içeren fizik tedavi de hastalığın etkilerini daha çabuk atlatmak için ideal."

Yüz felcinden nasıl korunulur?
Vücut direncini düşüren rahatsızlıklar, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon yüz felcinin tedavi süresini uzatıyor ve hastalığa kaynak oluşturuyor:

* Soğuk ve rüzgarlı havalarda yüzü mutlaka sert hava akımından koruyun. Kar maskesi, atkı takarak yüzün rüzgarla temasını önleyin.

* Cereyan yapacak şekilde pencereleri açık bırakmayın.

* Araba camını açmayın.

* Vücut direncini kıracak hastalıklardan uzak durun.

* Yüz felcine sebep olan orta kulak iltihabından korunun.

İlker AKGÜNGÖR



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır