
Garipoğlu'nu off-shore yaktı
İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada off-shorezedelerin şikayeti üzerine mahkeme başkanı "Bu insanların vebalini kim verecek?" dedi
İstanbul 3 No'lu DGM'nin verdiği görevsizlik kararının ardından, İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan Sümerbank Davası'nda Hayyam Garipoğlu ve 37 kişinin yargılanmasına devam edildi. Savunmasında "60-70 müfettiş, 4 senelik yüzlerce dosyayı didik didik inceledi. Bunların ancak 9 tanesinde suç unsuru buldu. Yaptığım bütün işlemler yasalara uygundur" diyen Garipoğlu, tahliye edilmedi.
"Çete suçlamasını kabul etmiyorum" diyen Garipoğlu şunları söyledi:
"80 yaşındaki hukukçu babamla, kardeşlerim ve iş arkadaşlarımla mı çete kurdum? Ayrıca çete üyesi olmakla suçlanan ve benimle birlikte yargılananlardan bazıları hala işine devam ediyor. Kaldı ki çete suçlamasıyla yargılanan muhasebe müdürü de hala el konulan bankada çalışıyor. Bunu nasıl bir çete suçlamasıdır? Haksızlığa uğradım, bankama el konuldu."
En büyük haksızlığın, son çıkarılan Bankacılık Yasası ile yapıldığını öne süren Garipoğlu, "Bu dönem üç çeşit banka patronu var. Birincisi benim gibi bankasına el konulup tutuklananlar, ikincisi bankasına el konulup tutuklanmayanlar, üçüncüsü de bankaları acz içine düştükleri için yardım edilenler. Başbakan Ecevit bile, bizim durumumuz sorulduğunda 'oldu bir kere' demiştir. Merak ediyorum benim durumumu bilse ne derdi? Başbakan'ın sözleri yapılan yanlışın tescilidir, ikrarıdır" şeklinde konuştu.
SOKRATES BENZETMESİ
Garipoğlu savunmasında kendi durumunu ünlü fizolof Sokrates'in düştüğü duruma benzeterek, "Sokrates'i ölüme götürürken karısı arkadan 'seni haksız yere öldürecekler' diye bağırıyor. Sokrates de "Ya beni haklı yere öldürselerdi daha mı iyi olurdu' cevabını veriyor. Biz de haksız yere bu suçlamalara maruz kaldık. Takdir heyetinizindir. Ya haklı yere beraat edeceğiz ya da haksız yere ceza alacağız. Tek suçumuz bu ülkeye faydalı olmak, yatırım yapmak. Bu suçlamayı da kabul ediyorum" dedi.
Duruşmada "şikayetçi" sıfatıyla ifade veren off-shorezedeler, davacı olduklarını belirtti. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Neylan Feke, "Bu insanların vebalini kim verecek? Dışarıda 25- 30 sene çalışılarak yapılan birikimler bir günde bitiyor. İnsanların hayatları bir gecede kararıyor" dedi.
Duruşmada, savcı tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin reddedilmesi yönünde görüş bildirdi, mahkeme de aralarında Hayyam Garipoğlu'nun da bulunduğu tutuklu sanıkların tahliyesini reddetti. Garipoğlu ve diğer Sümerbank sanıklarının, paravan şirketler kurup, bankadan bu şirketlere kredi aktarmak, sahte kredi sözleşmeleri düzenlemek ve bankadan şahsi hesabına para aktarmak gibi suçlamalarla yargılanmaları nedeniyle tutukluluk hallerinin sürdüğü belirtiliyor.
Türkan HİÇYILMAZ
|