kapat
12.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Çatışma ve uyum

Tarih kitapları insanlığın sürekli çatışma içinde olduğunu gösteriyor.

İnsanlığın bugün daha yoğun bir çatışma içinde olduğu söylenebilir mi?

Neden böyle bir kıyaslama yapma gereksinimi duyuyoruz? Aslında bu kıyaslamayı yaparken üstü örtülü olarak ifade ettiğimiz bir gerçek var: Modernleşmeye ve daha yüksek bir uygarlık düzeyine ulaştığımızı iddia etmemize rağmen çatışmalar azalmadığı gibi artarak sürüyor. Hala din çatışmalarından söz ediyoruz. Çatışmayı şimdi uygarlıklar savaşı olarak ifade etmeye başladık.

Çatışmadan neden kurtulamıyoruz?

Bu önemli soruyu yanıtlamak kolay değil. Konuyu çok çeşitli boyutlarda tartışmak gerekiyor. Hem bireysel hem toplumsal düzlemde ciddi değişimler olmadığı sürece çatışmayı azaltmak olanaklı değil. Korku ve düşüncelerine yapışmış olan insan saldırganlığı ve şiddeti sürekli körüklüyor. Saldırganlığımızı anlamak için geleneksel düşünce alışkanlıklarımıza ve korkularımıza dikkatle bakmamız gerekiyor. Bu gözlem alışkanlığını kazanmadığımız sürece ne kadar uygarlaşsak da saldırganlığı içimizde yaşatıyor ve besliyoruz.

KABUL ETMEK YA DA ONAYLAMAK

Bu konuyu burada bırakıyorum. Çünkü çatışmayı azaltabilecek bazı şeyler var.

Uluslararası öğrenci değişimi programlarını yürüten AFS'nin bir amacı şöyle açıklanmaktadır: Kültürlerarası etkileşim ve değişim yoluyla eğitim.

Kısaca söylersek; bir kişi ister ABD'ye ister Van'a gitsin bulunduğu kültürel ortamda hiçbir önyargı barındırmadan içten hissederek yaşayabilmeyi başarmalıdır.

Bu yolla kültürlerin birbirini anlaması ve yakınlaşması kolaylaşacaktır. Kişi o kültüre karşı eleştirel veya savunmacı bir anlayışla yaklaşırsa tepkiden başka bir şeyle karşılaşmayacaktır. Kişiden beklenen o kültürü ve o kültürde yaşadıklarını onaylamasa da kabullenmesidir. Onaylama ve kabullenme arasında önemli ve ince bir fark bulunmaktadır. Kişinin bir olguyu ret etmesi ya da onaylaması söz konusu değildir.

Yukarıdaki söylediklerimizi kısaca özetlersek saygılı ve sentezci bir yaklaşım kültürlerarası yakınlaşmanın ilk adımıdır diyebiliriz.

Siz camiye, sinagoga ya da kiliseye yapılan bir daveti hıristiyan, musevi, müslüman ya da ateist olma gerekçesiyle reddederseniz bu diyaloga bir katkınız olmayacaktır.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır