kapat
12.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Herkes göç yolunda...

Cumhuriyet Caddesi ile Digor Yolu sokağın kesiştiği yerde "Yazıcı"ların evi. Sahipleri aslen Rizeli imiş. Ermenilerden kalma bir ev. Şimdi terk edilmiş. Kapısındaki kilit yaşanmış nice anının üzerine kapanmış gibi. Kapının üzerindeki 1887 rakamı yapım tarihini mi gösteriyor?

Hulusi Aytekin Caddesi'nde pencereleri kırık, kapısı açık bir ev. Olduğu gibi terk edilmiş. Karşısında "Sara" gıda pazarı. Pazarlığa gerek yok, ne versen içindekilerle birlikte bırakacak sahibi.

Cumhuriyet Mahallesi Dekovil Sokak'ta sahipleri satamadığı için terk edilmiş bir dizi ev. Kimi yıkılmış, kapısı penceresi sökülmüş, kimi daha dün terk edilmiş gibi mi?

İstasyon Mahallesi 1. İstasyon Caddesi'nde Ruslar tarafından yapılmış süt fasbrikası. 1980'li yıllara kadar makine, alet edavatı duruyormuş. Sahipleri İstanbul'da. Nestle, bir zamanlar buradan süt tozu alıyormuş. Şimdi viran durumda.

Evlerin durumu böyle, ya ev sahiplerinin?

Ayvaz Yallı benzincide çalışıyor. Evli, iki çocuğu var. Yedi kardeşler. Kardeşlerin altısı İstanbul'da, Bakırköy'de iş tutmuş. Yallı lise mezunu. Liseden sonra okuyamamış, bu yüzden de askere gidene kadar hiçbir iş yapmamış. Bir ara Samandıra'da yaptığı kasaplık sayılmazsa tabii. Askerden geleli beş yıl olmuş. Parası olmadığından karısını kaçırmış. Şimdi benzincide 400 bin lira alıyor. Sekiz ay kış boyunca üç ton kömür yakıyor. Kömürün tonu, bir aylığına bedel, yani 400 bin lira.

"Yalnız ben değil, patronum da gitmek istiyor" diyor Yallı. "Ben de gideceğim, ama İstanbul'un büyüklüğünden korkuyorum. Burada çalışacağım bir fabrika olsa niye gideyim ki... İşim iyi olsa memleketimi niye bırakayım ki... Tren dört günde, otobüs 1.5 günde gidiyor İstanbul'a. Bir kamyon bir milyona gidiyor. Devlet burayı gözden çıkarmış, biz değil. Milletvekilleri ilgilenmiyor. 1950'li yıllarda Erzurum, Kars'tan geri idi, ama oraya yatırım yaptı devlet, şimdi Kars, Erzurum'dan geri."

Daha sonra benzin istasyonunun sahibi Turgay Erdağ ile konuşuyoruz. Erdağ da göç kervanına katılmak isteyenlerden. Kars'ın işlek bir yerinde benzin istasyonu. Erdağ bir yandan gaz-benzin satıyor, bir yandan dostlarına, ahbaplarına açıktan fatura veriyor, vergi iadelerinde kullanılmak üzere. "Ne yapsın fukara" diyor, "iş yok, para yok. Belki üç beş kuruş vergi iadesiyle birkaç gününü geçirir."

Turgay Erdağ, kendi soyadını taşıyan benzin istasyonuna 250 milyon lira istiyor. "200 milyon liralık demirbaşı var istasyonun" diyor. "Bu paraya bile razıyım. Yeter ki biri alıcı olsun."

Erdağ'a göre belediye başkanı da suçlu bu durumdan, milletvekilleri de. Karslı hiç kimse bir çivi çakmak istemiyor. Kars'tan giden de bir daha dönmüyor, unutuyor buraları.

YARIN: Kars'ın sahibi yok...



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır