
Uzanlar'ın dünyadaki mal varlığı araştırılıyor
Uzan Ailesi aleyhine dava açan Motorola ve Nokia'nın, Uzanlar'ın diğer ülkelerdeki mal varlığı ve banka hesaplarını da araştırdığı öğrenildi
Motorola ve Nokia şirketlerinin Uzan Ailesi aleyhine "çete suçlaması" ile açtığı 3 milyar dolarlık dava, yarın Güney New York Eyalet Mahkemesi'nde başlayacak.
Davaya bakan yargıç Jed Rakoff, Uzanlar'ın New York bankalarındaki 8 milyon doları ile bu kentte bulunan mal varlıkları üzerindeki dondurma süresini de, Nisan ayına kadar uzattı. Uzanların New York'ta 9 adet taşınmaz mal varlığı bulunuyor. Cem Uzan'ın oturduğu Park Avenue'deki dairenin satış fiyatı ise, emlak şirketi tarafından 6 milyon 336 bin 500 dolar olarak açıklandı.
Motorola-Nokia avukatlarının, Uzanlar'ın tüm dünyada bulunan mal varlıkları ve yine Türkiye dışındaki bankalarda bulunan paralarının peşine düştükleri de bildiriliyor. Yani, dünya çapında bir araştırma başlatılmış durumda.
Örneğin Uzan ailesinin yatları ve 40-45 milyon dolar değerinde olduğu öne sürülen özel uçakları da bu mallar arasında..
Şirket avukatlarının bunları tespit etmesi durumunda, ilgili ülke de dava açarak mal veya mal varlığının ABD'deki davanın sonuna kadar dondurulmasını isteyecekleri bildiriliyor.
Uzanları mahkemeye veren şirketlerin avukatları, bu konuda uluslararası bir araştırma başlatmış durumda. Ancak, bu soruşturmaların hangi ülkelerde nasıl ve kimler tarafından yürütüldüğü konusunda herhangi bir açıklama yapmıyorlar..
ABD'de Uzanlar aleyhine açılan davanın ilk duruşmasında tarafların avukatları, sözlü olarak görüşlerini açıklayacak.
Uzan ailesi, aleyhlerine açılan 13 davadan da suçlu bulunursa, o zaman hakim isterse, para cezasını artırabiliyor. Yani, Motorola ve Nokia'nın Uzanlar'dan istediği 3 milyar doları, gerek gördüğü takdirde 6 veya 9 milyar dolara kadar çıkartabiliyor. Buna, mahkeme ve avukat masraflarını da ekleyebiliyor.
Motorola-Nokia avukatları, Uzanlar aleyhine Türkiye'de de dava açıp açmama konusunda daha karara varmadı. Ancak ABD'nin çeşitli ülkelerle, ABD mahkemelerince alınan kararların o ülkelerde de geçerli olduğunu gösteren anlaşmaları bulunuyor. Bu durumda ABD mahkemesinin aldığı karar, o ülke mahkemelerince kabul ediliyor. Türkiye ile ABD arasında ise, böyle bir anlaşma yok.
Davayı yakından izleyen hukukçular bu durumda Motorola ve Nokia'nın Türkiye'de de Uzan ailesi hakkında dava açmalarına ve tüm mal varlıkları ve bankalardaki hesaplarının, dava sonuçlanana kadar dondurulmasını isteyeceklerine kesin gözü ile bakıyor.
Amerikan yasalarına göre, ayrıca taraflar, borcun ödenmesi konusunda anlaşarak hakime başvurabiliyor. Bu durumda da, dava düşüyor.
Sedat SERTOĞLU
|