Kerpiç eve sigorta mı olur!
Bayındırlık Bakanı Akcan evini sigorta yaptırmayan Afyonluları savundu: Kerpiç evlere sigorta yaptırmak 3 kez by-pass geçiren hastaya sağlık sigortası yaptırmak kadar zor
Afyon'da sadece 9 bin 674 konutun zorunlu deprem sigortası yaptırmasının bir nedeninin de sigorta şirketlerinin bu evleri sigorta yapmaya değer görmemeleri olduğu ortaya çıktı. Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdülkadir Akcan, "Gidelim Afyon'a bakalım hangi sigorta şirketi o konutları sigorta edecek? Her taraf kerpiç ev. Kimse sigorta yapmıyor, sigortaya değer görmüyor" dedi.
EVLER ZATEN AĞIR HASARLI
Akcan, Afyon'da deprem sigortası yaptırılmış konut sayısının azlığını değerlendirirken şöyle konuştu:
"Ortada iki taraf var, sigorta ettiren, bir de eden. Gidelim Afyon'a bakalım hangi sigorta şirketi o konutları sigorta edecek, bir bakalım. Her taraf kerpiç ev. Kimse yapmıyor. Sigortaya değer görmüyor. Sallantıda yıkılacak niyette görünce sigorta yapmak istemiyor. Genel Sağlık sigortası yapana gitseniz, '3 kez by pass geçirdim beni sigorta yapar mısınız' deseniz ne derler size? Benzer durum burada da var. Vatandaşı suçlamamak lazım. Olay çok farklı. Evler deprem falan görmeden zaten ağır hasarlı."
Akcan, deprem sigortası yaptırmayan vatandaşlara af uygulanıp uygulanmayacağı konusunun hükümetin konusu olduğunu belirterek, sorunlara hep birlikte çare aranacağını kaydetti.
Bakan, yapı denetiminin sadece pilot illerde uygulanmasında da herhangi bir kasıt olmadığını, birinci derece deprem bölgelerine öncelik tanındığını, bunun genele yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
Akcan, A. Mete Işıkara'nın "viyadükler yıkılabilir" sözlerinin hatırlatılması üzerine, şöyle konuştu:
"Marmara Depremi'nden bu yana iyileştirme ve ıslah çalışmalarını sürdürüyoruz. 100 milyon dolarlık kredi anlaşması yapma aşamasındayız."
KÖY EVİNE SİGORTA KAPSAM DIŞI
Afyon ili ve ilçelerinde birçok kerpiç evin yıkılması "bu evler sigorta kapsamında mı, değil mi" sorularını da gündeme getirdi. Sorulara Doğal Afet Sigorta Kurumu'ndan (DASK) yetkilileri yanıt verdi ve köy evlerinin sigorta yapılamadığını açıkladı. Yetkililer, "Bir binanın kerpiçten yapılması eğer il ve ilçede ise sigorta kapsamına giriyor. Ama uygulanan prim farklı.
Kerpiç evler depreme karşı daha büyük risk taşıdığından prim fiyatları daha yüksek. Sigortalama betonarme binalarda metrekare çarpı 210 milyon lira, yığma kagir binalarda metrekare çarpı 150 milyon lira, kerpiç evlerde ise metrekare çarpı 80 milyon lira. Köylerdeki binalar ise kapsam dışında."
Nevin BİLGİN
|