Yargıtay laf atanların, laf attıkları kişiye manevi tazminat ödemeleri gerektiğine karar verdi. Kararda tazminat için sarkıntılık suçu arayan yerel mahkeme kararı bozularak, laf atmanın yeterli bir neden olduğu belirtildi.
İstanbul'da oturan davacı kadın G., kendisine laf atan S. aleyhine "manevi tazminat" ödemesi gerektiği iddiasıyla hukuk mahkemesinde tazminat davası açtı. Ancak, davanın görüldüğü mahkeme, yaptığı yargılama sonunda, tazminat talebini reddetti. Mahkeme bu kararını "Davalının eyleminin suç teşkil etmediği ve tazminat gerektirmediği" gerekçesiyle açıkladı.
Bunun üzerine davacı G. kararın bozulması için Yargıtay'da temyiz davası açtı. Temyiz davasını gören Yargıtay 4. Hukuk Dairesi davalı S.'nin "sözle sarkıntılık etmek" suçundan Bağcılar Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılanarak ceza aldığını anımsatarak, tazminatın reddedilmesi kararını usul ve yasaya aykırı bulup, bozdu.
TCK'nın 421. maddesinin ilk cümlesi "kadınlara ve genç erkeklere" laf atanlara 3 aydan 1 seneye kadar hapis cezası verilmesini düzenliyor. Yargıtay, "laf atma"ya maruz kalan kişinin manevi bir acı duyduğunu ve bu yüzden, laf atan kişinin tazminat ödemesi gerektiği sonucuna vardı. Yargıtay'ın kararına göre, kendisine laf atılan erkekler de manevi tazminat isteyebilecek.
Yargıtay'ın kararını değerlendiren İstanbul Barosu avukatlarından Cengiz Hortoğlu, hangi sözün "laf atma" suçu kapsamına girdiği yönündeki soruya şu yanıtı verdi: "Hukukun genel hükümlerine göre, kişilik haklarını ihlal eden bir fiil işleyen kişi tazminat öder. Ölçütümüz budur. Yani hangi sözün "laf atma" kapsamına girdiğini, o sözün kişilik haklarını ihlal edip etmediğine bakarak karar veririz. Bu tür davalarda buna bilirkişinin karar vermesi gerekir"
Bu tür davaların Türkiye'de çok az açıldığını, oysa Batı'da oldukça yaygın olduğunu belirten Hortoğlu, "Batı'da bu tür fiiller, elle ya da sözle olduğuna bakılmaksızın 'taciz' olarak değerlendirilir. Örneğin ABD'de İstihdamda Fırsat Eşitliği adlı bir kuruluş, tacize uğrayan kadınlar adına açtığı davalarda 50 milyon dolara varan tazminatlar kazandırıyor" diye konuştu. Hortoğlu, bu tür olaylarda tazminat cezasının hapis cezasından daha caydırıcı olduğunu belirtti. Hapis cezasının paraya çevrildiğini veya ertelendiğini ifade eden Hortoğlu, "Ancak bu kişinin canını bir şekilde yakmak lazım. Bunun da en iyi yolu yüklü tazminat ödettirmek" diye konuştu.