kapat
07.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Berin Hanım kuşağı

Berin Hanım, Nadir Nadi'nin cenaze töreninde, başsağlığı dileklerini vakur bir tavırla kabul ederken geliyor gözümün önüne.

O gün acısını içine gömen bu zarif ve bilge hanımefendi, bugün bir cenaze töreniyle toprağa verilecek.

Ne garip!

Hayatın en önemli iki olayı doğum ve ölüm; ama insan ikisini de göremiyor.

Başkaları tanıklık ediyor hem doğumumuza, hem ölümümüze.

***
Berin Hanım, Halide Edip Adıvar'ın kucağına doğmuş. Tanınmış bir babanın, Celal Sahir Erozan'ın kızı. İyi bir eğitim görmüş; İstanbul'un işgal yıllarının acısını hissetmiş, daha sonra Kurtuluş Savaşı'na ve Cumhuriyet'in kuruluşuna birinci elden tanıklık etmiş.

Şair Celal Sahir, yazar Halide Edip, general Mustafa Kemal, müzisyen Mesut Cemil, mebus Yunus Nadi, yazar ve mebus Nadir Nadi... Berin Hanımın tanıdığı insanlar bunlar. Yani Cumhuriyeti kuran kuşaklar.

Bu kuşakların hayata bakışları, değer ölçüleri, karşılıklı ilişkileri, sanat ve kültür anlayışları bugünkünden tamamen farklıydı.

Türkiye bugün teknolojik olanaklar ve dünya ile ilişkiler bakımından daha gelişmiş olabilir. Ne var ki insan değerleri açısından Berin Hanım'larla kıyaslanamayacak kadar aşağılara düştük.

Batı toplumlarının icat ettiği telefon, televizyon otomobil, bilgisayar gibi "malları" satın almak ve hayatın içine sokmak, bir ülkenin gelişmiş olduğunu göstermiyor.

Petrol zengini bütün Ortadoğu ülkeleri bizden çok daha rahat alabiliyorlar bunları. Ama hem Amerikan yapımı tren gibi limuzine biniyor, hem duvara asılı bir tablo kalınlığında plazma ekranda film seyrediyor, hem de cuma namazı sonrası insanların kafasını kılıçla uçurup bunu halka seyrettiriyorlar.

Önemli olan Batı toplumlarının o icatları yaparken, bileşik kaplar gibi paralel olarak geliştirdikleri demokrasi, hukuk, kültür, yazılı olmayan kurallar ve etik egemenliği.

Eğer bu dallarda kendinizi geliştiremiyor, insan canına önem vermeyen hoyrat, kaba; iktidara ve paraya tapan bir ülke yaratıyorsanız, Batı icadı olan televizyonlar, radyolar, bilgisayarlar, otomobiller; tam tersine, bir vahşetin araçları olarak da ortaya çıkabiliyorlar.

Ülkelerin insani gelişmişlik düzeyleri bu kadar farklı iken, teknoloji transferi yapmak, yeni trajediler yaratıyor.

Bu açıdan bakınca Berin Hanım'lar bizden ileriydi; çünkü daha ileri bir değerler sistemine sahiptiler.

Jean Paul Sartre'dan çeviri yapan, Yaşar Kemal'in resimleyerek verdiği Fransızca'ya çevilmiş kitaplarını okuyan Berin Hanım, bizlere onurlu, düzeyli ve zengin bir geçmişi hatırlatıyor.

Bu insanların yeri bir daha doldurulamayacak.

Nur içinde yatsın!



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
SABAH'ın Demokrasi Kürsüsü'nde sizde sesinizi duyurun

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır