kapat
07.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Vekil sayısı az bile

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, dün ziyaret ettiği Başbakan Bülent Ecevit'ten Siyasi Partiler ve Seçim Kanunları'nın değiştirilebilmesi için yardım istedi. Çiller'in milletvekili sayısının 550'den, 450'ye indirilmesi teklifine Ecevit karşı çıktı.
Çiller ve DYP heyeti, erken seçim ve yeni hükümet alternatifleri için gerçekleştireceği liderler turu çerçevesinde ilk olarak Ecevit'i ziyaret etti. Ecevit, kurmayları ile birlikte DYP heyetini Başbakanlık'ta merdivenlerin başında karşıladı. Ecevit, iktidar günlerinden kalma alışkanlıkla, Başbakan'ın makam odasına yönelen Çiller'i, "Efendim kalabalık olunca, burayı tercih ediyoruz" diyerek, eski Bakanlar Kurulu salonuna "buyur" etti.

DSP azınlık hükümetine verdiği destek nedeniyle Ecevit'in kendisine "Başbakanlık" borçlu olduğunu iddia eden Çiller, beklenenin aksine, ne yeni hükümet ne de erken seçim talebini gündeme getirdi. DYP lideri, "Arzu ettiğimiz kararları biliyorsunuz" sözlerine Ecevit'in "Hangi kararları?" sorusuyla yanıt vermesi üzerine, 4 maddelik taleplerini peş peşe sıraladı.

ÇİLLER'DEN DÖRT TALEP
Çiller, Seçim Kanunu'nda değişiklik yapılarak dileyen partilerin tercih sistemini kullanmasına olanak verilmesini, Siyasi Partiler Kanunu'nda yapılacak değişiklikle üye kayıtlarının ilçe seçim kurullarında bilgisayar ortamında tutulmasını, milletvekilleri ve partilerin seçim harcamalarının şeffaf biçimde denetlenebilmesini ve milletvekili sayısının 550'den 450'ye indirilmesini istedi.

Ecevit, İngiltere parlamentosunu örnek gösterdi. Nüfusu Türkiye ile hemen hemen aynı olan İngiltere'de 630 milletvekili bulunduğunu anımsatan Ecevit, "550 milletvekili Türkiye'nin nüfusu dikkate alındığında fazla değil, az bile" dedi.

Ecevit, görüşmenin başında Çiller'e "Ne içersiniz?" diye sordu. Çiller'in "Kuşburnu lütfen" deyince, Ecevit, garsona "Herkese kuşburnu" talimatını verdi. Böylece Çiller'in tercihi doğrultusunda Ecevit'in yanı sıra iki partinin 8 kişilik kurmay heyeti de "kuşburnu" içti.

Şebnem HOŞGÖR



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   131
MHP   127
ANAP   79
DYP   82
AKP   52
SP   48
BAĞIMSIZ   22
BOŞ   9
TOPLAM   550
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
SABAH'ın Demokrasi Kürsüsü'nde sizde sesinizi duyurun

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır