kapat
07.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Özal'la sınırda tartıştık

Beyaz Saray yönetimine yakınlığı ile bilinen ABD'li gazeteci William Safire'nin, "Türkiye, Kerkük'e el koysun" ana fikriyle yazdığı makale, emekli generallerden Kemal Yavuz'un tepkisine neden oldu.
Safire'in makalesindeki Türkiye'nin, Kuzey Irak'ı ilhak etmesi önerisini "ABD'nin yemi olarak" değerlendiren ve "ABD bu yemi daha önce de atmıştı. Ancak aklı başında adamlar bunu engellediler" diyen Yavuz, dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile 2. Ordu Komutanlığı görevinde bulunduğu sırada Habur Gümrük Müdürü'nün odasında geçen bir tartışmayı anlattı:

ÖZAL'A TEPKİ
"1991 yılında 500 bine yakın Kürt Türkiye'ye iltica etmişti. İlticacı Kürtler kaymakamımızı bile tartaklamışlardı. Sayın Özal Bölgeye geldi. Rahmetli Özal ile Habur Gümrük Müdürü'nün odasında oturuyorduk. Odada, vali, bölge valisi, kaymakam, 2. Ordu Komutanı olarak ben ve diğer komutanlar vardı. ABD'li Çekiç Güç generalleri de odadaydı. Turgut Özal, Irak konusu için ABD'li generallerle konuştu ancak bizimle görüş alışverişinde bulunmadı. Rahmetli Özal, Irak'a girmemizin uygun olacağını söyledi. 'Gidiyoruz' dedi. Ben de, sadece ABD'li generaller ile konuşmasına tepki gösterdim ve tepkimi çevremde oturanlara dile getirdim. Sayın Özal benim tepkimi duydu. 'Ne oldu Yavuz Paşa?' diye sordu. Ben de 'Bizimle görüş alışverinde bulunmadınız sayın Cumhurbaşkanım' dedim. Sayın Özal'a Irak'a girmenin doğru olduğunu birileri anlatmış."

Kemal Yavuz, Kaya Toperi'nin Özal dönemini anlatırken, Kürt liderlerinin Özal'a Kuzey Irak'ı ilhak edin önerisini değerlendirirken ise şöyle konuştu:

"Ancak, Habur'dan Musul'a uzanan alan en az 160 kilometrekarelik bir alan. Bir araziyi işgal etmek kolay. Fakat bunu elde tutmak zordur. Sayın Özal bunu hesap etmişmiydi? Barzani ve Talabanı'nin 'Gelin Kuzey Irak'a girin' demesinin ne anlamı var. Barzani karakterli bir adamdır ancak Talabanı ciğeri beş para etmeyen bir adamdır. Türk yöneticilerini doldurup yanlış şeyler yaptılar. Türkiye'nin Kuzey Irak'a girmesinin bir menfaati yok. Buna karşın, Kuzey Irak'ta bağımsız bir Kürt devleti kurulmaya kalkışılması halinde müdahale kaçınılmazdır. ABD'liler yem atarlar. Bu balık önce o dönemde tutulmuş gibi gözüktü. Ancak bunu o dönemde aklı başında yöneticiler önledi. Ancak, Türkiye artık bu yemi yemez."

Hale GÖNÜLTAŞ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   131
MHP   127
ANAP   79
DYP   82
AKP   52
SP   48
BAĞIMSIZ   22
BOŞ   9
TOPLAM   550
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
SABAH'ın Demokrasi Kürsüsü'nde sizde sesinizi duyurun

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır