
Bana 60 trilyon kaybettirdiniz!
Kocasına ait gözüken ve trilyonlarla ifade edilen aile servetinin evlendikten sonra birlikte edindiklerini iddia eden Hamira Baran, "Yeni Medeni Kanun geriye doğru işleseydi 60 trilyon lira alacaktım" dedi
TBMM'de büyük tartışmalardan sonra kabul edilen Yeni Medeni Kanun'un geçmişi kapsamaması, boşanmış veya boşanma davası devam eden kadınların tepkisini çekti. Evlilik sırasında edinilen malların eşit biçimde paylaşılmasını öngören yeni yasanın 1 Ocak 2003 tarihinden sonra yürürlüğe girecek olması, Türkiye'nin en yüksek tazminat istemli boşanma davasının kahramanı İranlı gelin Hamira Baran'ın da tepkisini çekti.
BES Genel Taahhüt Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İşadamı Sinan Baran'a boşanma davası açan ve 6 trilyon lira tazminat talebinde bulunan Hamira Baran, yasanın geçmişi kapsamaması gerektiğini belirterek, "Yasa daha tasarı aşamasındayken Mor Çatı Vakfı ile birlikte hareket ederek bazı girişimlerim oldu. Eğer kadının mağduriyetinin önüne geçilmek isteniyorsa çıkarılan yeni kanun geriye doğru işlemelidir" dedi.
60 TRİLYON ALACAKTIM
İşadamı kocasının aileden kalan büyük bir serveti bulunmadığını, sahip olduğu 75 milyon dolarlık servetinin büyük çoğunluğunu evlenme tarihleri olan 1993 yılından sonra kazandığını anlatan İranlı gelin, "Bugün kocamın serveti gibi görünen malvarlığını birlikte oluşturduk. Ancak yerleşik aile yapısına uyarak tüm malları kocam kendi adına kaydettirdi. Eğer yasa geçmişi kapsasaydı bu servetin yarısı olan yaklaşık 60 trilyon lira bana verilecekti" dedi.
UMARIM DEĞİŞTİRİRLER
YasanIn mutlaka boşanmış veya boşanma davası halen devam eden kadınların mağduriyetini giderecek şekilde değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Hamira Baran, "Burada konu sadece ben değilim. Türkiye'de milyonlarca kadının mağduriyeti söz konusu. Eğer gerçek manada kadın-erkek eşitliğinin sağlanması isteniyorsa yasada geriye yönelik bir değişiklik yapılması şart" dedi.
Cihat MAT
|