kapat
07.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

TBMM'ye bale salonu açılmalı

Bolşoy'da başrolde dans eden Meriç Sümen Kanan, 'Eskiden İnönü'süz gala yapmazdık. Şimdi devletin zirvesi sanata çok ilgisiz' diye sitem etti
Meriç Sümen Kanan, 'prima balerin', Devlet Sanatçısı... Türkiye'yi birçok ülkede başarıyla temsil etti. Bolşoy'da başrolde dans eden ilk yabancı balerin oldu. Ulusal, uluslararası birçok ödülün sahibi Sümen, 50 yaşına kadar dans etmeyi sürdürdü.

Yurtdışından gelen reddedilmesi çok güç tekliflere rağmen Türkiye'de kalan Kanan, 9 yıl önce yaptığı İstanbul Balesi Başkoreograflık ve sanat direktifliği görevine yeniden getirildi.

ESKİYE ÖZLEM...
Mücadeleler ve renkli anılarla dolu sanat hayatında 40 yılı geride bırakan Devlet Sanatçısı Meriç Sümen Kanan, sanatın ve sanatçının el üstünde tutulduğu yılları özlemle anıyor ve "Rahmetli İsmet İnönü'süz gala yaptığımızı hatırlamıyorum. Galalar, Köşk' bildirilir, Reis-i Cumhurun programı yapılır, onların uygun gördüğü tarihte de galayı yapardık. Şimdi yine aynı şeyleri istiyorum" diye konuşuyor...

Şimdi ise siyasileri sanatla buluşturmak için davetiye göndermenin yeterli olmadığını söyleyen Meriç Sümen Kanan, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde opera, bale, tiyatro, konser gibi tüm etkinliklerin yapılabileceği bir sahne olması lazım. Böylece biz de yepyeni bir sahne kazanmış oluruz" görüşünü de dile getiriyor. Başkent'te hâlâ bir opera binası yapılmadığına dikkat çeken Sümen, şöyle sitem ediyor:

"Ulus'taki bu bina harika ama artık antika oldu. Dansçılar dans ederken üzerinize geliyor. Dekorlar sığmıyor. Temsiller kukla tiyatrosu gibi oluyor. Sanatçılar ızdırap çekiyor. Ayrıca o dönem Ulus nezih bir yerdi. Biz provadan çıkar Gençlik Parkı'na çay içmeye giderdik. Artık sanatçılar kapısının önünde bıyıklı, eli tespihli adamların olduğu yere gelmemeli. Sanatçının girdiği kapıyla, sokakla sanatçılığı başlar. Misler gibi kokacak geçtiğin yer. Opera, bale, tiyatro ve senfoni orkestrası binaları, yani 4 kule Çankaya Köşkü'nün karşısında olmalı."

Şule TÜRKER



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
SABAH'ın Demokrasi Kürsüsü'nde sizde sesinizi duyurun

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır