
TBMM'ye bale salonu açılmalı
Bolşoy'da başrolde dans eden Meriç Sümen Kanan, 'Eskiden İnönü'süz gala yapmazdık. Şimdi devletin zirvesi sanata çok ilgisiz' diye sitem etti
Meriç Sümen Kanan, 'prima balerin', Devlet Sanatçısı... Türkiye'yi birçok ülkede başarıyla temsil etti. Bolşoy'da başrolde dans eden ilk yabancı balerin oldu. Ulusal, uluslararası birçok ödülün sahibi Sümen, 50 yaşına kadar dans etmeyi sürdürdü.
Yurtdışından gelen reddedilmesi çok güç tekliflere rağmen Türkiye'de kalan Kanan, 9 yıl önce yaptığı İstanbul Balesi Başkoreograflık ve sanat direktifliği görevine yeniden getirildi.
ESKİYE ÖZLEM...
Mücadeleler ve renkli anılarla dolu sanat hayatında 40 yılı geride bırakan Devlet Sanatçısı Meriç Sümen Kanan, sanatın ve sanatçının el üstünde tutulduğu yılları özlemle anıyor ve "Rahmetli İsmet İnönü'süz gala yaptığımızı hatırlamıyorum. Galalar, Köşk' bildirilir, Reis-i Cumhurun programı yapılır, onların uygun gördüğü tarihte de galayı yapardık. Şimdi yine aynı şeyleri istiyorum" diye konuşuyor...
Şimdi ise siyasileri sanatla buluşturmak için davetiye göndermenin yeterli olmadığını söyleyen Meriç Sümen Kanan, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde opera, bale, tiyatro, konser gibi tüm etkinliklerin yapılabileceği bir sahne olması lazım. Böylece biz de yepyeni bir sahne kazanmış oluruz" görüşünü de dile getiriyor. Başkent'te hâlâ bir opera binası yapılmadığına dikkat çeken Sümen, şöyle sitem ediyor:
"Ulus'taki bu bina harika ama artık antika oldu. Dansçılar dans ederken üzerinize geliyor. Dekorlar sığmıyor. Temsiller kukla tiyatrosu gibi oluyor. Sanatçılar ızdırap çekiyor. Ayrıca o dönem Ulus nezih bir yerdi. Biz provadan çıkar Gençlik Parkı'na çay içmeye giderdik. Artık sanatçılar kapısının önünde bıyıklı, eli tespihli adamların olduğu yere gelmemeli. Sanatçının girdiği kapıyla, sokakla sanatçılığı başlar. Misler gibi kokacak geçtiğin yer. Opera, bale, tiyatro ve senfoni orkestrası binaları, yani 4 kule Çankaya Köşkü'nün karşısında olmalı."
Şule TÜRKER
|