kapat
07.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Acaba bozdursam mı?

Son günlerde doların düştüğünü gören vatandaş bu sorunun yanıtını arıyor. Biz de sokağa çıktık ve kısmen satışa dönen vatandaşa beklentilerini sorduk
Dövizde dalganın tersine dönmesi, yastık altında, cebinde dolar tutan vatandaşın gözünü yeniden TL'ye çevirmesine neden oldu. Eskiden satıcı bulunmayan döviz piyasasında artık alıcıdan daha çok satıcı görünüyor. Sık sık vatandaşın, "Dolar nereye kadar inecek" soruları ile karşı karşıya kalan döviz büfesi yetkilileri, satış yönünde olumlu bir hava yakalandığını belirterek, "Öyle ki yüzde 6'lık enflasyon bile dövizin yükselişine neden olmadı. Başka bir zaman olsa bu haber bile doların 40-50 bin lira değerlenmesine neden olurdu" diyor.

Son 10 gündür dolar 1 milyon 670 bin liradan 1 milyon 530-540 bin lira seviyelerine geriledi. Doların yaklaşık 140 bin lira düşmesi üzerine vatandaşın düşüncelerini öğrenmek üzere sokağa çıktık. Doların dalgalanıp zirve yaptığı dönemlerin aksine döviz büfelerindeki ışıklı panoların ünündeki seyirciler oktu. Ancak yine da satış yönünde bir hareket geldiği gözleniyordu. Her ne kadar vatandaşlar ihtiyacı kadar bozdurma yönünde hareket etse de dövizin çıktığı dönemlerde satmamakta direnenlerin bu inatlarının kırıldığı da bir gerçek. Rafineri Döviz Sahibi Hamit Demirkıran, "Eskiden satıcı bulunmazdı. Şimdi 20 kişi alıyorsa, 30 kişi satıyor" diyerek şunları söylüyor:

"Gün içinde bir sürü insan gelip, daha ne kadar düşecek diye soruyor. Son iki gündür özellikle satışın arttığını görüyoruz".

100 dolarını bozduran Ayhan Zorlu adlı bir ev hanımı, "Borcum var onu ödeyeceğim. Mecburen satıyorum" derken, Beşiktaş Döviz'de dolar bozduran Cemal Özel ise "Yatırım amaçlı almıştım. Daha fazla düşmeden elden çıkarayım dedim. IMF'den para mı ne gelecekmiş" diyerek basından okuduklarını sıralıyor. Kuşkusuz düşüşü fırsat bilip alanlar da yok değil.

Tahtakale'de bir döviz büfesi yetkilisi de çok sınırlı da olsa panik satışların dahi geldiğini belirterek şunları anlatıyor: "Tabii herkes satışa döndü diye bir şey yok. Ancak daha çok kişisel tasarruflarını dövizde tutan fon yöneticileri, şirketler dövizde satıcı. Vatandaş her zaman olduğu gibi yine geriden geliyor. En yüksek düzeyden alanlar şimdi kara kara düşünüyor. Ancak eskiden olduğu gibi kırılgan bir hava yok."

HACER GEMİCİ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
SABAH'ın Demokrasi Kürsüsü'nde sizde sesinizi duyurun

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır