kapat
07.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Dövizi sattılar

Ek IMF yardım umuduyla bankaların başlattığı döviz satışını, şirketler ve yatırımcılar devam ettiriyor. "Daha da düşer" beklentisi, bu kez alıcıları piyasadan kaçırdı
Şimdi de dövizi alan yok! Ekim ayının son haftasından itibaren düşüşe geçen dolar, dün 1 milyon 540 bin liranın da altına indi. Bankaların, şirketlerin ve tasarruf sahiplerinin satışa geçmesiyle dolar son 7 iş gününü sürekli düşüşle tamamladı.

Dolar son olarak bankalararası piyasada 19 Ekim günü 1 milyon 670 bin lira ile tepe noktasını gördü. Bu seviyeye göre doların değer kaybı yüzde 7.7'ye ulaştı.

İlk düşüş hareketini başlatanlar bankalar... Doların 1 milyon 650 bin liradaki direncini görerek spekülatif olarak döviz satışını başlattı. Ardından IMF'den ek yardım geleceğinin duyulması, satış baskını bir miktar daha artırdı.

NEDEN DÜŞÜYOR?
Dövizin daha fazla yükselmeyeceğine yönelik beklentiler, şirketleri ve tasarruf sahiplerini de harekete geçirdi. Dolar kademe kademe 1 milyon 600 bin liranın altına inerken, yeni satıcılar piyasaya girdi. Döviz kazanıp kenara istif yapan şirketler, yatırımını dövizde değerlendiren bireyler satışa geldi. Yatırımcılarda "Dolar düşmese bile, TL'ye geçerim, faiz kazanırım" fikri oluşmaya başladı.

Piyasadaki hava değişince, bu kez alıcılar ortadan yok oldu. Bankacılar verdikleri bilgiye göre döviz borcu olan müşteriler bile "Nasıl olsa daha da düşer" mantığı ile beklemede. Bu nedenle dolar yükseliş zamanlarındaki hızıyla günde 10-20 bin lira değer kaybedebiliyor.

Bankacılara göre bugün Hazine'nin yapacağı yüklü itfa döviz piyasının da seyrinde belirleyici olacak. Hazine, 3.2 katrilyonu piyasaya olmak üzere toplam 4.5 katrilyon liralık iç borç ödeyecek. Bonosunun vadesi gelen müşteriler eğer düşen fiyatları cazip bulup, döviz alırsa, fiyat bir miktar yükselecek. Ancak sabahtan itibaren döviz talebi gözlenmezse, dolar bir miktar daha değer kaybedecek.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
SABAH'ın Demokrasi Kürsüsü'nde sizde sesinizi duyurun

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır