kapat
07.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Devlet KDV'den, üretici satışlardan kazanacak

Devlet, otomobildeki KDV indirimine rağmen iki ayda 15 milyon dolar daha fazla vergi toplayacak. Satışları ikiye katlamayı hedefleyen otomotivciler de 250 milyon dolar kazanacak
İndirime rağmen devlet, son iki ayda otomotiv sektöründen beklediğinden daha fazla KDV toplayacak. Verilerden yola çıkarak yapılan hesaplamaya göre, indirimle Maliye'nin kasasına 15 milyon dolar daha fazla para girecek. Nasıl mı? İşte hesap:

Devlet ortalama 10 bin dolarlık (15.5 milyar) bir otomobilden yüzde 26'lık KDV oranıyla yaklaşık 2 bin dolar alıyor. Yılsonuna kadar 10 bin adet otomobil satılması hedefleniyordu. Devletin buradan alacağı KDV miktarı da yaklaşık 20 milyon dolardı (30.9 trilyon). KDV indirimiyle bu rakam bin 400 dolara iniyor. Ancak KDV indirimi nedeniyle satışlar iki katına çıkacağı için devletin vergi geliri de 35 milyon dolara (54 trilyon) ulaşacak. Otomotivciler de yaklaşık 250 milyon dolarlık (386.2 trilyon) satış yapacak.

DEVLET GELİRİNİ ARTIRIR
KDV indirimi, 31 Aralık tarihine kadar geçerli olmasına rağmen, bu karar kan ağlayan otomotiv sektörünün yüzünü biraz olsun güldürmeye yetti.

KDV indirimiyle birlikte yaklaşık 1 ile 2 milyar lira arasında ucuzlayan otomobiller için binden fazla otomobil bayi ile otomotiv şirketleri harıl harıl, yeni satış etiketlerini hazırlıyor. Son iki aya umutla giren şirketler bıçak gibi kesilen satışları artırmak için yeni kampanya hazırlıklarına başladı bile. Bu karar doğrultusunda haraketlenecek lokomotif sektör ile birlikte devletin vergi gelirleri de artacak.

SATIŞLAR 25 BİNİ BULUR
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Ali İhsan İlkbahar, KDV oranının düşürülmesinin sektörü hareketlendirmenin yanı sıra devletin gelirlerini de artıracağını söyledi. İlkbahar, "KDV oranlarının yüzde 26 olduğu düzenlemeyle yılsonuna kadar yaklaşık 10 bin otomobil satılabilirdi. Şimdi satışlar ikiye katlanarak 20-25 bini aşabilir. Ayrıca vergilerin yılbaşından sonra artacak olması nedeniyle önümüzdeki yılın talepleri de bu iki aya kayabilir" şeklinde konuştu.

KDV indiriminin yapıldığı gün otomotivciler de tüketicilerin 15 gündür bu kararı beklediğini belirtiyor ve ekliyor: Dolar yüzde 137 değer kazanmasına karşın, biz otomobillere sadece yüzde 80 zam yapabildik. Kampanyalarda çok uygun fırsatlar sunuluyor. Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı İsmet Tepret de KDV indirimiyle Kasım'daki satışların Ekim'e göre yüzde 100 artacağını söyledi.

Esnafta Beyaz kargaşa
Bayiler KDV indirimini eksik algıladı. Kimi "yeni liste gelmedi" diye fiyat değiştirmedi. Daha bilinçli olanlar ise KDV indirimini yansıttı

Dün uygulamaya giren KDV indirimi, beyaz eşya bayilerinde ilk güne özgü bir karmaşa yarattı. Kimi bayiler, "merkezden bir haber gelmeden fiyat değiştirmeyiz" diyerek aynı fiyattan, ancak KDV'yi yüzde 18'e uyarlayarak satış yaptı. Bazı bayiler ise sabah saatlerinde mali müşavirleriyle görüşerek yüzde 26 yerine yüzde 18 KDV oranını uygulamaya soktu. Üretici firmalar, müşterileri ürün alırken fiyatlarda dikkatli olma konusunda uyardı ve uygulamanın yeni fiyat listelerinin bayilere ulaşmasıyla bir-iki günde oturacağını söyledi.

Beşiktaş'ta bir beyaz eşya bayii Serap Yılmaz, "Ben merkezden aldığım fiyatı değiştirmedim. Ancak KDV'yi yüzde 18'den hesaplayıp, eski fiyata ayarladım" diyerek aradaki fark kadar bir zam yapmış olduğunu söyledi. Yılmaz, şöyle konuştu:

"Zaten her ay yüzde 8-10 oranında zam geliyor. Geçen ay da geldi, Kasım'da da bekliyoruz. Bu zamlar yüzünden müşterinin KDV indirimini hissedeceğini sanmıyorum. Elimde 7 milyonluk, 10 milyonluk senetler var. İnsanlar işten çıkarılmış, aylardır taksit ödemiyor."

DEVLETTEN ALACAK
Nişantaşı'nda bir başka bayii Aral Sürek ise, sabah mali müşaviri ile görüşerek fiyatları yeni oranlara göre belirledi. Sürek, gün içinde müşterilerin fiyatları sorguladığını, az da olsa satışlarda kıpırdanma yaşadıklarını belirterek, "Ben merkeze yüzde 26 KDV ödeyerek aldığım malı yüzde 18 KDV ile satıyorum. Bu durumda devletten alacağım doğuyor. Ama bu, stoktaki mallar için geçerli. Yeni gelen mallara ben de yüzde 18 KDV ödeyeceğim. Bugün ilk defa irsaliye ile mal aldık. Yarın merkezden yeni listeler bekliyoruz. Yine de müşteriye indirim uygulayarak satış yaptım" dedi.

KDV indirimi öncesi 1 milyar 172 milyona satılan no-frost bir buzdolabı, dün 1 milyar 98 milyona indi. 788 milyonluk çamaşır makinesi 738 milyon, 702 milyon liralık bulaşık makinesi de 657 milyondan satılacak.

Durmuş: İlaçta da insin
Beyaz eşya ve otomotivdeki KDV indiriminin ardından Sağlık ile Bayındırlık Bakanlığı da indirim istemek için sıraya girdi. Sağlık Bakanı Osman Durmuş, ilaçta KDV indirim talebini Bakanlar Kurulu'nda dile getirdiklerini belirtti. Durmuş, kalıcı yüzde 2'lik bir indirimin yapılmasını istediklerini ifade ederek şöyle konuştu: ''Bize, 'bunu bir başka zaman görüşelim' dediler. Ancak, bir bütün olarak ele alacaklarına dair söz verdiler. Şu an bekliyoruz." Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdülkadir Akcan da, Türk müteahhitlerin kamu yatırımlarında KDV'nin 18'den 12'ye düşürülerek yatırımların zamanında tamamlanmasını önerdiklerini ve kendisinin de bu konuya sıcak baktığını belirtti.

'Hükümetin kararı hatalı'
KDV indirimine bakkallar da isyan etti. Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, otomobil ve beyaz eşyada yapılan indirimin halkın sıkça kullandığı et, süt, un, şeker, tüpgaz, yağ, çay, zeytin, peynir ve ekmek gibi ürünlerde uygulanması gerektiğini söyledi. Palandöken, "Ekmek dururken, araba, beyaz eşya, kozmetik, motosiklet gibi lüks tüketim maddelerine KDV indirimi getirilmesi kabul edilemez" dedi.

Hükümetin bu hatalı kararının piyasada yanlış beklentilere yol açtığını belirten Palandöken, ekonomik krizin vurduğu küçük üretici ve esnaf yerine, lüks tüketim maddelerini üreten ve tüketenlerin gözetildiğini ileri sürdü.

Esen PİŞİRİCİ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
SABAH'ın Demokrasi Kürsüsü'nde sizde sesinizi duyurun

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır