Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Aileler 'bekaretine zarar gelir' diye kızlarını jinekoloğa götürmüyor!

International Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Oral, ailelerin kızlarını bekaretlerine zarar geleceği korkusuyla muayeneye getirmemesinden yakınıyor. En son noktaya kadar kızlarına jinekolojik muayene yaptırmamakta direnen aileler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Oral, bu konuyla ilgili soruları yanıtladı:

* Aileler jinekoloji muayenesine neden endişeli yaklaşıyor?
Bakireliğin önemli olduğu ülkelerde kızlar doktora götürülmüyor, en sonuna kadar bekleniyor. Oysa, üreme çağı ile ilgili sorunların genç kızlıkta erken tanımlanması çok önemlidir. Ülkemizde ancak ciddi bir hastalığa ilişkin şiddetli ağrılar ya da kanamalar varsa doktora gidiliyor. Jinekoloji muayenesinde kızlık zarına hasar verilmiyor. Muayeneyi karın üzerinden ultarosonografi ile yapıyoruz.

GEÇ TANI KISIRLIK NEDENİ!
* Ağrılı geçen regl kanamaları hangi hastalıkların habercisi olabilir?
Genç kızlarda ağrılı regl dönemi çok sık görülüyor. Ağrılı reglinin iki türü var. Birincisinde prostoglandin denilen maddeler yükseliyor ve bir süre sonra ağrılı regli kendiliğinden ortadan kalkıyor. İkincisinde ise, endometriozise bağlı ağrılı regl ortaya çıkıyor. Tıptaki adıyla endometriozis yani çikolata kistleri, en çok 13-19 yaş arası kızlarda görülüyor. Hastalık kendini ağrılı regli ile gösteriyor. Bir genç kızda sürekli ağrılı regl görülmesi, doğum kontrol haplarına ve ağrı kesicilere cevap vermemesi halinde yüzde 60 oranında çikolata kistinden şüpheleniyoruz. Adolesan dönemde bu hastalığın teşhisinde, dünyada ortalama 6 yıllık gecikme oluyor. Bu sırada da hastalık evre atlıyor. İngiltere ve Amerika'da yapılan araştırmalara göre; çikolata kisti olan kişilere ancak 5 doktora gittikten sonra tanı konuyor. Bu hastalık şiddetli regl ağrısının dışında, cinsel ilişki sırasında da ağrılara neden oluyor. Hatta kısırlık bile yapıyor.

REGL OLMUYORSA DİKKAT!
* Erken ya da geç regl kanaması ne gibi sorunlar yaratır?
Bir genç kızın koltuk altı ve genital bölgesinde tüylenme oluşmuşsa, vücudundaki yağlanma ve kalça şekline bakılarak 16-17 yaşına kadar regl olması beklenebilir. Ama söz konusu tüylenme yoksa, yağlanma ve kalça şekli de beklendiği gibi gelişmemişse, mutlaka incelenmesi gerekiyor. Regl olmamayı patolojik olarak değerlendiriyoruz. Bu; anatomik bir kusur olabilir. Bu durumda genç kızın rahminde tıkanıklık olabileceği gibi, kızlık zarı da kapalı olabilir. Beyindeki endokrin organlarının ve yumurtalıkların çalışmaması da regl olamamaya neden olur. Yumurtalıklar çalışmayınca erken menopoz ortaya çıkar. Erken regl olması durumunda yumurtalıklarında tümör oluşumuna rastlanabilir. Bu hastalıklar nedeniyle, genç kızların düzenli olarak jinekolojik muayeneden geçmeleri önerilir.

Göbeği varsa dikkat!
Oysa bir genç kızda regl düzensizliği varsa, şişmansa, göbeği çok yağlıysa, cildi yağlı ve aknesi varsa, tüylenme, saç dökülmesi ortaya çıkıyorsa; polikistik over sendromundan şüphelenmek gerekiyor. Bu hastalık toplumda yüzde 7 oranında görülüyor. Polikistik over sendromu, jinekolojik muayeneye genç kızları götürmeme nedeniyle atlanan ama atlanmaması gereken çok önemli bir hastalık.