Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çocuklarınıza çikolata ve cips yerine fındık ve badem verin

Yiyeceklerin tüketim miktarı ve sıklığı, obezite açısından çok önemlidir. Çocuğun beslenmesinde yer verilmemesi gereken başlıca gıdalar şunlardır:

* Hamburger veya pizza gibi fast-food yiyecekler.

* Salam, sosis, sucuk, pastırma.

* Başta patates kızartması. olmak üzere tüm kızartmalar.

* Cips.

* Şeker veya bisküvi, çikolata ya da gofret gibi şekerli yiyecekler.

* Reçel ve marmelat.

* Tatlılar.

* Hamur işleri, yaş pasta, poğaça, kurabiye.

* Kola, gazoz, diğer gazlı içecekler ve hazır meyva suları.

* Jelibon ve şekerlemeler gibi boyalı yiyecekler.

İLK 6 AY ANNE SÜTÜ İÇSİN
Öte yandan bebeklere ilk 6 ayda sadece anne sütü verilmelidir. Çocukların beslenmesinde ise şu gıdalara yer verilebilir:

* Haftada en az 2 kez balık.

* Yağsız kırmızı et, tavuk eti ve hindi eti. Ancak bu etler mutlaka derisiz olmalıdır.

* Yumurta.

* Süt, yoğurt ve peynir. Ancak çocuğun kilosu normalin üzerinde gidiyorsa, 2 yaşından sonra az yağlı olanlar tercih edilmelidir.

* Mercimek, kuru fasulye, nohut, barbunya.

* Tam tahıl ürünleri ve bulgur.

* Sebzeler, özellikle de koyu yeşil renkte olanlar.

* Taze meyveler.

* Ceviz içi, fındık ve badem.

* Kuru meyveler.

* Günde 8-10 bardak su.

EGZERSİZE ALIŞTIRIN!
Çocuğun günlük beslenmesinde tüm besin gruplarına yer verilmelidir. Protein, karbohidrat, yağ, vitamin ve minerallerden oluşan besin öğeleri; yaşa uygun bir şekilde, her gün yeterli ve dengeli miktarda yenmelidir. Üç ana öğün atlanmamalı ve tercihen üç ara öğün beslenme yapılmalıdır. Çocuğa kazandırılacak beslenme düzenine ilişkin diğer önemli noktalar ise şunlardır:

* Çocuğa düzenli kahvaltı alışkanlığı edindirilmelidir.

* Çocuğun büyüme ve gelişmesi yakından izlenmelidir.

* Çocuğun beslenmesinde yağ ve şeker sınırlandırılmalıdır.

* Öğün aralarında abur-cubur olarak adlandırılan yağlı, şekerli ve fast-food tarzı gıdaların tüketimi önlenmelidir.

* Çocuğa sağlıklı-sağlıksız gıda ayrımı öğretilmelidir.

* Posalı yiyecek tüketimi artırılmalıdır. Tam tahıl ürünleri tercih edilmeli, kabuklu yenebilen meyveler çok iyi yıkanarak kabuklu tüketilmelidir.

* Her öğün sebze yenilmeli, baklagil tüketimi artırılmalıdır.

* Çocuğa su içme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Hazır meyve suları ya da kolalı içecekler, çocuktan uzak tutulmalıdır.

* Çocuk bilgisayar veya televizyon karşısında 2 saatten fazla zaman geçirmemelidir.

* Yemek, ödül olarak kullanılmamalı ancak bu konuda çocuğa baskı da yapılmamalıdır.

* Çocuğun yaşına ve beğenisine uygun bir egzersiz programına katılması sağlanmalıdır.

* Tombul çocuğun sağlıklı çocuk olmadığı yetişkinlerce kabul edilmelidir.

* Aile okulla işbirliği yapmalı, okul kantini denetlenmelidir.