Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Hamilelikte, besin ihtiyacı artar. Muayeneler, kan tahlilleri ve vücut analiz sonuçlarına göre kişinin beslenme detayları belirlenmelidir. Vücuttaki eksiklikleri şu gıdalarla tamamlayabilirsiniz.
* Protein için: Zengin süt ve süt ürünleri, yağsız et, tavuk, balık ve yumurta.

* A vitamini için: Zengin peynir, yumurta, havuç, portakal, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kayısı.

BOL BOL SEBZE TÜKETİN
* B12 vitamini için: Zengin et, karaciğer, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar (fındık, fıstık, ceviz benzeri).

* Folik asit için: Zengin yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, bakla ve karnabahar.

* C vitamini için: Zengin taze sebze ve meyveler, maydanoz, domates, turunçgiller, kuşburnu ve kivi.

* Omega-3 için: Zengin yağlı balıklar (somon, palamut, sardalya...), yağlı tohumlar (fındık, fıstık, ceviz...), semiz otu ve keten tohumu.

Sağlıklı bir hamile kaç kilo almalı?
Gebelikte; ilk üç ay için ayda ortalama 500 gram, ikinci üç ay için ayda ortalama bir kilo, son üç ay içinse ayda ortalama bir buçuk kilo alınması gerekir. Toplam ağırlık artışının, 9-12 kiloyu geçmemesine özen gösterilmeli. Artan bu ağırlığın yarısını bebek ve bebeği besleyen plesanta denilen bebeğin eşi oluşturur. Diğer yarısı ise emzirmede kullanılmak üzere depolanır. Az kilo alınan hamilelikler sonrasında doğan düşük kilolu bebeklerin, ileriki yaşlarında hipertansiyon, Tip2 diyabet denilen insüline dirençli şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları ve obezite hastalığına yakalanma riski; normal ağırlıkta doğan bebeklere göre daha fazladır.

Loğusalıkta yapılan aşırı spor çok zararlı
* Emzirmek için hamurlu ve tatlı gıdaları aşırı tüketmeyin.
* Kuru baklagiller, brokoli, lahana, turp gibi gaz yapıcı yiyeceklere fazla yönelmeyin.
* Emzirirken düşük kalorili rejim yapmayın.
* Çok fazla spor yapmayın. Bu, annede laktik asit seviyesini artıracağı için sütün kalitesini bozar.
* Çok fazla tuzlu gıda tüketmeyin (turşu, soda, tuzlu peynirler, konserveler ve şarküteri ürünleri gibi...)
* Tek yönlü diyetler yapmayın. Lahana çorbası, kivi diyetleri gibi tek gıda rejimleri sütün miktarını azaltır, bebeğin gelişimini olumsuz etkiler.
* Doktor tarafından önerilmedikçe vitamin kullanmayın.
* Sütten bebeğe geçeceği için zayıflama ilaçları ve bitkisel ürünler kullanmayın.