Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Prof. Dr. İsmail Çepni, daha lohusayken forma girmeyi düşünen anne adaylarını uyarıyor: Lohusalıkta annenin gebelikten daha fazla kaloriye ihtiyacı olur. Minik bebekler yorucudur, anneye bir saatte bir tenis maçı kadar kalori harcatır
International Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni, doğumdan sonra forma girmeyle ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Doğumdan hemen sonra bir kadın forma girip eski haline dönebilir mi?
Doğumdan hemen sonra kadının forma girip eski haline dönmesi, sağlıklı koşullar altında mümkün değildir. Gebelik ve doğum sırasında kadın vücudu büyük bir değişime girer ve bu değişim adım adım olur. Kadının eski haline dönmesi de birden olamaz, yine aynı şekilde adım adım olmalıdır. Doğum ile birlikte kendiliğinden beş-altı kilo verilmiş olur. Geride kalan bölüm gebelikte alınan kiloya bağlı olarak beş-altı kilo, hatta 15-20 kilo olabilir.

HORMONLAR DÜZELİYOR
* Kadınların hormon düzeyleri doğumdan ne kadar sonra düzelir?
Doğum sonrasında anne bedeninde oluşan bütün değişikliklerin normale dönme süreci, 'lohusalık dönemi' olarak tanımlanır. Lohusalık dönemi aslında 45 gün kadar sürer. Emzirmeyen anneler, bu süre sonunda adet görürler. Bu da hormon sisteminin normalleştiğini gösterir. Ancak anne emziriyorsa, hormon salgılanmasının normale dönme süresi emzirmeye bağlı olarak uzar. Emzirme bittikten sonra birkaç haftada sistem normalleşir.

* Kadınların, lohusalık dönemini nasıl geçirmesi gerekir?
Lohusalık dönemi annenin en hassas yaşam dilimlerindendir. Bir yandan doğum nedeni ile oluşan hassas durum, diğer yandan emzirme ve bebeğe bakma görevi anneyi bedenen ve ruhen çok zorlar. Anne çok iyi beslenmeli, dinlenmeli ve enfeksiyondan olabildiğince korunmalıdır. Bu dönemde kişinin vücudunu zayıf düşürecek herhangi bir zorlama, ki buna diyetler de dahildir, hem annenin hem de bebeğin sağlığını bozar. Ayrıca bebekler, anneye bir saatte bir tenis maçı kadar kalori harcatır.

KALORİ İHTİYACI ARTAR
* Kadınlar doğumun hemen ardından diyet yapar, kendilerini zorlarlarsa hormonal olarak nasıl bir değişim yaşar?
İnsan yavrusu diğer canlılar gibi değildir. Doğduktan sonra annesine bağımlıdır. Bu nedenle, lohusalık döneminde bebeğini emzirecek annenin kalori gereksinimi, gebelik döneminden de fazladır. Yani gebelik esnasında, normal dönemindeki beslenme değerinden 200-250 kalori daha fazla alması gerekir. Ayrıca anne lohusalıkta, doğumda kaybettiği kan gibi şeyleri tamamlamak için de iyi beslenmelidir. Doğumdan sonra kalori ihtiyacı çok daha fazla olur. Yorgunluk getiren işlevleri ve enfeksiyon riskini karşılamak için; vücut direncinin maksimum düzeyde olması gerekir. Aksi durumda sadece hormonal sistem değil, beden de tümüyle kaosa girer.

Lohusalara diyet yasak!
* Günümüzde hamilelikten sonra kadınların fit olmak adına yaptığı hatalar var mı?
Annelik, Allah'ın kadınlara verdiği müthiş bir görev ve ödül. Bu süreçte, 60 gr. olan rahim bir kiloya çıkıyor, içinde beş litrelik boşluk oluşuyor. Doğum sonrası da yine normale dönüyor. Tabii ki bunun için belli bir zaman geçmeli. İşte bu süreç lohusalık dönemidir. İşin fizyolojik sınırlarını zorlayarak fit olmaya çalışmak, annenin kendine ve bebeğine optimal önem vermesini, bakmasını engeller. Bütün dengesi bozulur. Kansızlıktan, lohusalık psikozuna kadar çeşitli problemler ortaya çıkabilir. Önemli olan; anne bu sürecin geçici olduğunu bilmeli, kendini sevmeli ve beğenmeli, gerekli beslenme ve lohusalık egzersizleriyle eski haline uygun zamanda döneceğinden emin olmalıdır. Bunun dışında anne lohusalık döneminin özelliklerine göre beslenmelidir. Diyet, vücut direncinin düşmesi ile birlikte birçok probleme davetiye çıkarmak anlamına gelir.

Eşi anneye destek olmalı
* Kadınların doğumdan sonra kilo korkusu, hamilelik sonrası depresyonu tetikler mi?
Anne adayları; tüm gebelik ve lohusalık dönemini bilmelidir. Gebelik döneminde oluşan bedensel ve ruhsal değişimin lohusalıkta normale döneceği anlatılmalıdır. Normal seyreden bir gebelik sürecinin, iyi bir lohusalık dönemi ile eşdeğer olduğu bilinmelidir. Bedenindeki değişikliklerin normale döneceğini bilmelidir. Çirkinleştiği, beğenilmediği korkusu ile lohusalık depresyonu tetiklenir. Tabii bu süreçte eşinin de, onu her zaman beğendiği, sevdiğini ve ilgisini hissettirmesi önemli bir destektir.