Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Çiçeği burnunda annelerin, hemen doğum sonrası 'taş' gibi olmaları doğru mu? Tıp dünyası ikiye bölündü. Kimi "Kalori ayarlamasıyla fit olmak mümkün" dedi, kimi de kilo verme telaşını sağlıksız buldu
Tehlikeli olabilir
Doç. Dr. Kadir Savan:
Hızlı kilo vermek metabolizmayı bozar, tehlikelidir. Altı ay beklenmeli.

Sütü yapan sudur!
Op. Dr. Seval Taşdemir:
Kadınlar süt yapsın diye kalorili besleniyor. Oysa sütü yapan sudur! Kaloriyi ayarlayarak kilo verilebilir.

Hamilelik ve loğusalıkta diyet yapılmalı mı?

Doğumdan hemen sonra fazla kilolardan bir anda kurtulup eski kilolara dönülebilir mi? Dönenler var! Pek çok ünlü isim hiç doğurmamış gibi hemen eski haline dönebiliyor. Tabii aralarında eski mankenlerin yer aldığı isimler, loğusalıkta bile mini etekleriyle kameraların karşısına geçince, anneler arasında da yeni bir moda başladı: Hamilelik diyetleri. İyi ama bu diyetleri yapmak ne kadar doğru? Ne kadar sağlıklı? Sadece tıp değil, medya dünyasında da tartışılan bu konuyu uzmanlara sorduk: "Doğumdan hemen sonra 'taş anne' olmalı mı?" İşte yorumlar...

"Önemli olan kaloriyi ayarlamak"/Op. Dr. Seval Taşdemir
* Bizim kadınlarımız süt verdikleri için kalorili yemek yiyorlar, hâlbuki böyle beslenmeye gerek yok. Sütü yapan sudur. Anneler bol bol su içmeliler. İlk aylarda kilo verilebilir. Önemli olan verilecek kalorinin iyi ayarlanmasıdır. Loğusa bir kadına ne kadar kalori gerekiyorsa, onu almak yeterlidir. Genç nesil artık bu işi çözmüş durumda, diyetisyenler eşliğinde kilolarını veriyorlar.
* Doğumdan hemen sonra kilo vermek, yanlış veya sakıncalı bir davranış değil. Ama hamilelikte de kiloya dikkat etmek gerekiyor. Eğer anne hamilelikte dokuz kilo alırsa, zaten beş-altı kilosu ilk ayda gider. Geriye kalan üç-dört kilo ise bir yıl içinde verilebilir. Dengeli, sağlıklı beslenmek ve bol su içmek kilo sorununu çözer. Sezaryenden sonra çok hareket önermiyorum, günde yarım saat yürüyüş bile egzersiz için yeterlidir.
* Vücudu bozulmasın diye erken doğum yapmak isteyen hastam olmadı. Zaten bu bebek için çok tehlikeli olur. Bebeğin doğumdan sonra yoğun bakım ünitesinde kalması gerekebilir. Böyle bir durumda da annenin kişisel konforu bozulur. Böyle bir düşünce yerine, hamilelikte dikkatli beslenmek daha mantıklı olur.

"Zaten süt veriyor uykusuz kalıyorlar"/Prof. Dr. Teksen Çamlıbel
* Normal doğumda hastalarımızın 12-15 kilo almalarını istiyoruz. Bunun 10 kilosu zaten doğumda gidiyor. Kalan kilonun ise altı ayda gitmesini istiyoruz. Yeni doğum yapmış bir annenin; günde iki bin, iki bin 500 kaloriye ihtiyacı vardır. Çünkü süt veriyor, uykusuz kalıyor ve bunlar zaten kişiyi epey olumsuz etkiliyor.
* Yeni doğum yapmış bir anne, ayda bir kilo versin yeter, daha fazla kilo kaybında halsizlik, yorgunluk başlar. Tabii vücudunun bozulmasını istemeyen anne sezaryeni tercih edebilir. Ama benim düşüncem; anne olmayı isteyen bir kişi, vücudu bozulmasın diye bu isteklerle gelmemeli.

"Erken doğumda çözüm arayan var!"/Doç. Dr. Kadir Savan
* Doğumdan hemen sonra hızlı kilo vermek tehlikelidir. Ben annelere; dördüncü, altıncı aydan sonra kilo vermelerini öneriyorum.
* Çünkü hızlı verilen kilolar metabolizmayı bozar. Vücudun temel sistemleri zarar görür. Bu nedenle süt veren anneler kilo vermek için acele etmemeli, altıncı aydan sonra kilo vermeye başlamalıdır.
* Geçen yıl, vücudunun bozulmasından endişe eden bir hastam, bebeğini erken dünyaya getirmek istediğini söyledi. Biz bunu önermedik. Zaten tıbben de etik değil. Bebek gelişimini tam olarak tamamlayamadığı için bu sağlıklı olmaz. Bu tür istekleri olan anne adaylarına çıkacak sorunları anlatıyoruz. Bu anne adayı da isteğinden vazgeçti ve normal yollarla bebeğini dünyaya getirdi.

"Haftada en çok yarım kilo normal"/Prof. Dr. Ziya Mocan
* Doğumdan hemen sonra kilo vermek tehlikeli değildir, ancak bu verilen kilonun miktarına bağlı olarak değişebilir. Doğum sonrasında, normal zamanda olduğundan daha yavaş kilo verilmeli. Anne süt verdiği için; vitaminini, proteinini yeterli almalı. Aşırı kilolulara uygulanan rejimde haftada bir kilo verilirken, yeni doğum yapmış anneye bu rejimin yarısı programında bir diyet önerilir. Yani yeni doğum yapmış bir kadın, haftada en çok yarım kilo vermelidir.
* Düzensiz bir beslenmede, besleyici maddelerin alınmamasına bağlı; hem sütünde, hem de kendi beslenmesinde eksiklikler meydana gelebilir. Anneye vitamin, demir ve proteinden zengin bir diyet programı hazırlanmalı. Şeker, un ve karbonhidrattan uzak durulmalı. Normal şartlarda üç litre sıvıyı öneriyoruz, loğusalar da bol sıvı tüketmeli.